Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Geometrik Düzen

İspanyol mimar Santiago Calatrava, Florida Politeknik Üniversitesi'nin Lakeland kentindeki yeni binasını tamamladı.

Üniversitenin İnovasyon, Bilim ve Teknoloji binası, İspanyol mimarın genişleyen kampüsün master planını yapması için seçilmesinin ardından geçtiğimiz Ağustos'ta kapılarını öğrencilerine açtı. Yapıda sınıflar, oditoryumlar ve araştırma laboratuvarlarının yanı sıra fakülte ofisleri ve akademik yönetim birimleri bulunuyor.

İnovasyon, Bilim ve Teknoloji binası, Florida Politeknik Üniversitesi'nin yeni kampüsünün ilk binası olma özelliği taşıyor. Sınıflar ve laboratuvarlar iki eğrisel koridorun çevresinde sıralanıyor. Civar odalar, gün ışığı alan ve göl manzarasına sahip eğitim laboratuvarlarını barındırıyor. Bilim ve araştırma laboratuvarları binanın içinde bulunuyor, böylece mekanik sistemler binanın merkezinden yönetilebiliyor. İki kat yüksekliğindeki koridorlar çatı pencerelerinden aydınlanıyor. Fakülte ve yönetim ofisleri "Commons" adı verilen, çok işlevli büyük ortak alanı çevreliyor. Commons ders, tören, gösteri, yemek ve dans gibi çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Binanın merkezi olan bu mekan, üniversitenin ana hedeflerinden olan öğrenciler ve fakülte arasındaki disiplinler arası etkileşimi teşvik ediyor.

İnovasyon, Bilim ve Teknoloji binasının tasarımı açık havada eğitim, toplanma ve oturma imkanı sağlayan kesintisiz bir pergola ile gölgelenmiş bahçe terasını kapsıyor. Zemin kotundan başlayarak binayı çevreleyen arkat, korunaklı geçitler ve oturma alanları sağlıyor. Dersler ve törenlerin yanı sıra okulun kullanımda olmadığı zamanlarda çeşitli toplantılara mekan yaratmak için iki bölüme ayrılabilen bir amfitiyatroyu da barındırıyor.

Strüktürün dışına hakim olan iki eleman pergola ve işletilebilir çatı. Pergola, tüm binayı zeminden çatıya kadar çevreleyen hafif çelik bir kafes. Bu kafes bina üzerindeki güneş yükünü %30 oranında azaltırken dışarıdaki arkat ve terasa tavan oluşturuyor. Çatı pencerelerinden oluşan örtü, güneş ışığını hidrolik sistemle yönlendirerek iç mekanda gölge yaratılmasını sağlıyor. Bu çatı pencereleri ayrı ayrı kontrol edilebiliyor ve gün boyunca güneşin hareketini izlemeye programlanabiliyor.

Videoyu izlemek için tıklayın.

Fotoğraflar: © Alan Karchmer (Santiago Calatrava için)

Bu Ayın Bülteninden