Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kuşadası merkezde, liman karşısında konumlanmış, renovasyon projesi Demirce Mimarlık'a ait olan İlayda Otel; kararlı mimari yapısı ve cephedeki ışık kullanımı ile dikkat çekiyor.

1980'li yılların başında, bir tatil oteli olarak ele alınan yapı Mimar Salih Zeki Pekin’in elinden çıkmış. Değişmekte olan koşullar, mülkün el değiştirmesi, tasarım ve işlevsellik açısından yeni ihtiyaçların doğması ile otelin yeni sahipleri yapıya yeni bir kimlik kazandırma kararı almış ve Demirce Mimarlık tasarım ekibi ile birlikte hareket edilmiş.

Yan yana aynı tasarım kararları ile oluşturulmuş; ancak farklı iki yapı olarak yıllardır ayakta duran otelin renovasyon projesine başlanırken, ilk istenen yapının kendi kimliği ile ön plana çıkması olmuş. Tasarım hikayesi yazılırken; üç ana işlevin üzerinde durulmuş. Kendi bünyesinin dışında, başka işletme sahipleri ile çalışmaya da açık olan otel sahipleri için; otel-restoran-fitnes üçgeni tasarımın üç ana işlevi olarak belirlenmiş. Binanın mimarisinde ilk göze çarpan U formlu kabuk, yapıyı bitişik olduğu nizamdan tamamen ayırırken kendi içinde işlevleri bir araya toplama görevini üstlenmiş. Bir tüneli anımsatan otel girişi restoran girişi ile ayrılırken, yan cephelerde oluşturulan yırtıklar sayesinde yapının genelindeki hareketlilik ile bütünlük sağlanmış. Eşsiz manzaradan yararlanmak adına, mevcutta giriş katta yer alan restoranın iki katta da hizmet vermesine karar verilmiş; ancak daha sonra bir kat lobi-bar, bir kat kafe olarak bırakılmış ve yapının genelinde kullanılan gri-füme tonlarının aksine, tünelin iç cephelerinde kullanılan sıcak renklerdeki ahşap dokusu, restoranın yan yüzeyindeki ayırıcı panelde de kullanılarak, bu kez de restoran ve fitnes birbirinden ayrılmak istenmiş. Böylece en baştan beri istenen üç işlevin bir arada, ancak birbirinden ayrışmış olması fikri gerçekleşmiş.

Tatil otelinden şehir oteline dönüşen yapı; bünyesinde 85 adet oda, 1 adet toplantı odası, lobi barı, kahvaltı salonu, teras barı ve açık hava havuzu ile fitness salonu bulunuyor. Lobi bar 1. katta konumlanırken, kahvaltı salonu ise 1. teras katta yer alıyor. Kahvaltı salonunun bir kat üstünde teras bar ve açık hava havuzu yer alırken fitness salonu ise bodrum katta konumlandırıldı.

Cephedeki hareketli tasarımı ile dikkat çeken yapının, uzaktan da algılanabilmesi adına özel tasarlanan dikdörtgen ışık kutuları, genel tasarım kararlarına yön veren bir diğer etken olmuş. Konumu itibari ile limandan gelen turistlerin dikkatini çekecek olan yapıda, tasarlanan ışık oryantasyonları ile algının kuvvetlenmesi hedeflenmiş. Mimaride oluşturulan bu ışık hareketleri yapının iç mekan tasarımında da yer yer kendini göstermiş. Lobide ahşap giydirme cephelerde yer yer oluşturulan yırtıklar içinde devam eden ışık oyunları, yatak odalarında yatak başlarındaki doğal taş görünümlü seramik kaplama duvarlarda da devam etmiş.

Ön ve yan cephelerde, yatak odalarını birbirinden ayıran ve belli bir ritim ile birbirini takip eden bu ışık kutuları, aynı zamanda otelin kimlik çalışmasında da uygulanarak işletme için yeni bir logo tasarlanmış; bu tasarım iç mekanlardaki küçük detaylarda da kendini göstermiş. Bahsedilen tüm bu aydınlatma tasarımlarına ek olarak, oda kapılarında numaraların yer aldığı antrasit boyalı metal kutu üzerinde ışıklı logo uygulaması yapılmış ve buna müşterilerin isteklerini belirtmek için kullanabilecekleri bir ekran işlevi yüklenmiş.

Mimaride yakalanmış olan yerden kopuk, uçan prizmalar etkisi; iç mekanlarda lobi ile barı bağlayan merdiven basamaklarında devam ederken, yatak odalarında TV ve minibar dolabının tasarımında kendini göstermiş ve böylece manzaradan maksimum yararlanma sağlanmış.

Mimari ve iç mimari tüm detayları incelikle tasarlanmış olan yapıda, hareketli mobilyalarda Koleksiyon tercih edilmiş. Otelin genelinde doğal taş ve teak kaplamalar kullanılırken, yatak odalarında doğal hareli meşe ve Kale'nin Garden Stone ürünü tercih edilmiş. Banyolarda yine Kale'nin Dot serisine ait lavabolar kullanılmış.

Proje Adı: İlayda Avangarde Otel
Konum: Aydın, Kuşadası
Proje Ofisi - Tasarım Ekibi - İç Mimari Proje: Demirce Mimarlık
İşveren: İlayda Turizm.
Proje Yılı: 2013
İnşaat Bitiş Yılı: 2014
Arsa Alanı: 950 m²
Toplam İnşaat Alanı: 8400 m²
Fotoğraflar: © Cemal Emden

Bu Ayın Bülteninden