Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

2014 Dünya Mimarlık Festivali Sonuçlandı

Farklı kategorilerden projelerin yarıştığı World Architecture Festival 2014 sona erdi. Building of the Year ödülünü A21 Studio'nun The Chapel isimli projesinin kazandığı festivalde Türkiye'ye de iki ödül verildi. WAF kapsamındaki Small Project, Landscape of the Year, Future Project ödülleri yanı sıra bu yıl ilk kez The Colour Prize ve Wood Excellence Prize da verildi.

Birinci günün katılımcıları arasında yer alan EAA-Emre Arolat Architects ekibi Antakya Müze Otel ve Yalıkavak Marina Kompleksi projeleriyle ödül kazandı.

Antakya Müze Otel, Antakya'da St. Pierre Kilisesi'ne yakın bir konumda bulunan arkeolojik buluntular nedeniyle tasarlanan beş yıldızlı bir müze-otel projesi. Arkeoloji müzesinin kamusal programı ile otelin özel kullanımının doğurduğu ikiliğin çözülmesi proje için esas mesele olmuş. Bu bağlamda geliştirilen mekansal düzen, programın öğelerinin tekil birimler olarak tasarlanması ve araziye yayılması ile geliştirilmiş.

Yalıkavak'ta mevcut marina yapısına eklenti olarak tasarlanan Yalıkavak Marina Kompleksi, orta-üst sınıfın kullanımı için geliştirilen bir proje. Projenin ilk etabında yer alan Yalıkavak Marina'nın "ada" kısmı, marinaya gelecek büyük yatların restoran, sahil-havuz klübü, alışveriş, sağlık ve mekanik ihtiyaçlarını karşılayacak olan birimleri barındırıyor. Adayı tasarlarken benimsenen ana tema, Yalıkavak'ın fiziksel ve küuuml;ltürel karakterine uygun tasarımı, dışarıdan gelen kullanıcıların ihtiyaçları ile örtüştürmek olmuş. Yerel karakteristik özelliklerden faydalanarak farklı ölçeklerin bir kompozisyonu üzerine çalışılmış.

Yılın yapısı seçilen The Chapel, A21 Studio'nun tasarladığı Vietnam'da inşa edilmiş bir kamusal mekan. Mevcut çevrenin ortak kullanıma açık merkezlerinin olmayışı nedeniyle tasarlanan yapıda konferans, düğün, sergi gibi eylemler gerçekleştiriliyor.

Küçük yapı kategorisinde kazanan The Pinch isimli proje, Shuanghe Köyü'nde inşa edilmiş bir kütüphane. 2012'deki depremden etkilenen köyün yeniden canlandırılması adına tasarlanan proje, çatısını oyun alanına dönüştürerek ölçekler arası geçiş ve yeni bir katman oluşturmuş. Kütüphane ayrıca yeni kurulan kent merkezinde kamusal bir toplanma mekanı olarak da işlev gösteriyor. Kütüphanenin tasarımı yerel yönetim ve Hong Kong Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilmiş.

Yılın peyzaj tasarımı ödülü ise eğlenceli bir oyun mekanına da sahip olan kamusal bahçe National Arboretum Canberra'ya verildi. Canberra'daki bu 250 hektarlık bahçede, soyu tehlikeye girmiş bitki türlerinin dikimi gerçekleştirilmiş. Projenin tasarımcıları Taylor Cullity Lethlean ve Tonkin Zulaikha Greer.

Future Project Ödülü ise Kanada'da inşa edilecek sanat galerisine verildi. Art Gallery of Greater Victoria projesinin tasarımı 5468796 Architecture ve number TEN Architectural Group'a ait. Proje, müze ile kenti iç içe geçiriyor.

Wood Excellence Ödülü, Alex Monroe Stüdyosu projesi ile DSDHA'nın oldu. Stüdyonun cephe tasarımı ahşap malzeme ile gerçekleştirilmiş.

Colour Ödülü Cook Robotham mimarlık ekibinin tasarladığı hukuk fakültesine verildi. Üniversite binalarının cephesi renkli bir tasarım ile canlandırılmış.

WAF jürisinde bu yıl Richard Rogers, Rocco Yim, Julie Eizenberg, Enric Ruiz Geli ve Peter Rich vardı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Bu Ayın Bülteninden