Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Çizgisel ve Dinamik Cachaça Müzesi

Minas Gerais kırsal bölgesindeki Salinas kenti, Brezilya'daki yerel bir içki olan cachaçanın en önemli üretim noktası. Cachaça Müzesi de Salinas'ın içki kültürünü anlatmak üzere mimar Jo Vasconcelos tarafından tasarlanmış.

Brezilya'nın kuzey bölgesinde yer alan ve bütün bir yıl boyunca çok sıcak bir havaya sahip olmayan Salinas kentinde üretilen cachaça, bir çeşit rom aslında. Bölgede uzun zamandır üretilen cachaçanın ihracatı kent için büyük önem taşıyor. Bu sebep neticesinde Minas Gerais yönetimi, Salinas kentinde inşa edilecek olan Cachaça Müzesi'nin, simgesel ve geliştirici özellikleri olan bir yapı olmasına karar vermiş. Projenin önemli çıkış noktalarından biri üretilen içki kültürünün ziyaretçilere aktarılması olurken diğeri ise yeni gelen kentsel bir yapının ve mekansal düzenlemenin, civar bölgedeki yerleşimlerin dönüşümüne katkı sağlaması olmuş. Müze ile birlikte inşa edilen kamusal alanın kullanımına da benzer şekilde katkıda bulunması istenmiş. Bütün bunların yanında projenin düşük bütçeli olacak şekilde çözülmesi beklenmiş.

2200 metrekarelik bina, çeşitli hacimlerin art arda devam ettiği bir mekansal organizasyonda. Sıralı hacimler, halka açık, büyük ve davetkar bir meydan oluşturuyor. Müze yapısının bir sıra boyunca ilerleyen mavi kütleler şeklinde tasarlanması ile insanlarda şaşkınlık ve merak hissinin oluşması istenmiş.

Mekansal organizasyonun çizgisel bir düzende çözülmesi nedeniyle gezinti rotasına çeşitli odak noktaları koymuşlar. Bu sayede nesneleri ve ziyaretçileri birbirine bağlayan bir gezinti koridoru oluşmuş. Müzeye dışarıdan bakıldığında ise yeşil peyzaj ve mavi gökyüzü arasında yatayda ilerleyen, katı ve çizgisel bir kütle görülüyor. Hacimler arası geçişlerdeki ölçek ve boyut farkı, doluluk-boşluk oranındaki değişimler, açık ve kapalı alan arası geçişlerde dinamik bir müze kurgusu yakalamışlar. Böylece iç mekanlar, müzenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere uzunluk, genişlik ve yükseklikte çeşitleniyor. Bölgedeki geleneksel mimariye de referans vermek için hacimler, pürüzsüz olmayan bitişleri olan kagir bir yapı olarak tasarlanmış. Sıcaklığı regüle edebilmek içinse duvarlar kalın ölçülere sahip olacak şekilde inşa edilmiş ve üzerine gelen çift katlı levha ise bir hava yastığı oluşturmuş. Müzede kamusal dış mekanların yanı sıra geçitler, teraslar, pergolası olan bir amfi tiyatro ve çok amaçlı salonlar yer alıyor.

Fotoğraflar: © Junia Mortimer

Bu Ayın Bülteninden