Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Donmuş Nehirde Yemek

İngiliz tasarım stüdyosu OS31, pop-up* bir restoranın tasarımı için açılan yarışmayı kazandı. Winnipeg, Kanada'da donmuş bir nehir üzerinde yer alacak restoran, mimarlık ve geçicilik arasındaki bağı hatırlatıyor. Öte yandan OS31, dünyadan mimarlık haberlerini takip ederken sıklıkla karşımıza çıkan pop-up mekan tasarımlarını daha büyük bir ölçekte ele alıyor.

The RAW:almond isimli restoran Kanada'da her yıl düzenlenen kış festivali kapsamında inşa edilecek. Assiniboine Nehri ve Kızıl Nehir'in birleştiği noktada konumlanan restoran, hafif strüktürle tasarlanmış bir mekan.

X Formu

Hafif strüktürlü, esnek mimari tasarıma odaklanmış bir ekip olan OS31, iki nehrin karşılaşmasını temsil eden X formunda bir mekan tasarımı gerçekleştirmiş. Yani plan, çarpışan iki geometriden oluşuyor. Metal bir iskele binanın çerçevesini oluşturmuş ve yakındaki köprünün ritmik yapısına da uyum sağlamış. Mimarlar, donmuş bir rıhtım izlenimi yaratan restoran yapısının, buzun üstünde etkileyici bir çerçeve yaratırken mekan strüktüründen bağımsızlaşan bir yemek deneyimi sağlamasını istedik diye belirtiyor. Bu nedenle dış mekan ve iç mekan, biri diğerini içinde hapsedecek şekilde ayrı formlar şeklinde ifade edilmiş.

Restoranın içi beyaz duvarlar ile dış mekandan soyutlanmış. OS31 ekibi bunu ”karın sürüklenmesi gibi heykelsi” olarak yorumluyor.

Mekansal Yerleşim

Restoranın kollarından biri dışarı doğru uzuyor zeminde uzuyor. Bu kolun içine bar yerleştirilmiş. Böylece bara giriş oluşturulurken mekansal olarak da yönlendirici bir tasarım kurgulanmış. X formuna ait diğer kolun iki parçası da restoran olarak hizmet verirken barın uzantısını oluşturan diğer kol parçası ise mutfak olarak kullanılmış.

The RAW:almond, böylece kendini üçüncü kez tasarlatmış ilginç bir restoran oluşumu.

Restoran 22 Ocak 2015’te açılacak. Donmuş bir su yüzeyinde inşa ediliyor olması, projenin geçicilik gibi konulara değinmesi açısından heyecan verici.

*pop-up: mantar gibi yerden bitivermek

Fotoğraflar: © OS31

Bu Ayın Bülteninden