Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Tarihle Bütünleşen Kampüs

Erginoğlu & Çalışlar’ın tasarladığı ve Kalebodur ürünleri kullanılan TAC SEV Kozacıoğlu Kampüsü, mevcut Tarsus Amerikan Koleji’nin (TAC) karşı parselindeki eski bir çırçır fabrikası alanında konumlanıyor.

Yeni kampüsün tarihi doku içinde yer alması proje konseptinin önemli öğelerinden biri olarak gösteriliyor. Kampüs ve tarihi doku arasından bir yol geçtiği için bütüncül bir görsellik oluşturma isteği öncelikli tasarım ilkesi olmuş. Eski ve yeni kampüsü fiziksel olarak ayıran bu yolun, ileriki bir tarihte yayalaştırılarak iki kampüsün fiziksel ve algısal olarak birleşmesi geleceğe dair önemli bir senaryo olarak değerlendiriliyor. Bölgedeki tarihi dokunun önemli bir parçası olan Aziz Paul Kilisesi ve Ulu Cami’ye kampüsün çeşitli noktalarından bakışlar vererek yakın çevredeki tarihi doku ile ilişki kurulması hedeflenmiş.

Akdeniz bölgesinin sıcak noktalarından biri olan Tarsus, kış aylarında ortalama en düşük sıcaklığın 7 derece olduğu bir bölgede. Yılın büyük çoğunluğunda sıcak hava etkisini hissettiriyor. Bu nedenle ısıtmadan çok soğutma ihtiyacının olduğu bir iklimde yer alacak kampüs için yönlenme, önemli bir tasarım ilkesi halini alıyor. Bina içi ve bina dışı iklim önlemleri, peyzajdaki ağaçlar, cephedeki güneş kırıcılar ve bahçede bir güzergah oluşturan saçaklarla desteklenmiş, bina konumlanmaları mevcut kampüse ve yönlere göre oluşmuş. Ayrıca güneş enerjisinden en yüksek düzeyde faydalanılması ve bu enerjinin kampüsün ısıtma sisteminde kullanılması amaçlandığı için blokların güneye bakan çatılarında güneş panelleri kullanılmış.

Kampüs, ihtiyaçlar doğrultusunda 3600 m² eğitim binası, 3520 m² yurt binası ve 5250 m² çok amaçlı kullanımların olduğu bina olarak üç bloktan oluşuyor.

Eğitim binası, ileri tarihlerde bir kütüphaneye dönüştürülmesi planlanan ve projelendirilen tarihi Sadık Paşa Konağı ile birlikte bir avlu yaratacak şekilde oluşturulmuş. Sınıflar kuzeyden gelen doğal ışığa göre konumlandırılırken kuvvetli güney ışığının geldiği bölgeler, bina dışına yerleştirilen panellerle gölgelendirilerek koridor olarak planlanmış.

Yurt odaları üç kişilik düzenlenerek her öğrenciye kendi özel bölgesi eşit olarak verilmiş.

Ortak kullanım ve idari birimler zemin katta iç bahçenin kenarında düzenlenerek odalar arka bahçeye ve üst katlara alınmış.

Çok amaçlı kullanımların olduğu binada, yemekhane, spor salonu, çok amaçlı salon ve sığınak gibi teknik hacimler yer alıyor. TAC’ın eski ve yeni kampüsü ile şehrin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacağı öngörülerek spor salonu ve çok amaçlı salon uluslar arası standartlarda detaylandırılmış.

Bölgede yapılacak hafriyat çalışması sırasında çıkabilecek tarihi kalıntıları zedelememek maksadıyla derin kazılardan kaçınılmış.

  1. Tasarım Ekibi: İ. Kerem Erginoğlu, Hasan C. Çalışlar, Arın Tanrıkulu, Işık Süngü, Ayça Taylan, Sezen Bilge, Zeynep Şankaynağı, Emre Cestel
  2. İşveren: Sağlık ve Eğitim Vakfı Konum: Tarsus / Mersin
  3. Proje Tarihi: 2011 - 2013
  4. İnşaat Tarihi: 2012 - 2014
  5. Toplam İnşaat Alanı: 12370 metrekare
  6. Fotoğraflar: Cemal Emden

Bu Ayın Bülteninden