Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

İncelikli Eklemlenme

Mateo Arquitectura, Zeist kentinin çeperinde konumlanan eklemli bir ofis tasarladı. PGGM firması için tasarlanan ofis, mevcut binaya eklemleniyor. Tasarım, büyüyen firmanın mekan ihtiyacına cevap verirken eskiyle yeniyi hem görsel hem de işlevsel olarak bütünleştiriyor.

Hollandalı sigorta firması PGGM, 2003’te Zeist kentinde bulunan ofislerini genişletmek için bir mimari tasarım yarışması açmıştı. 25.000 metrekare ek ofis alanı ve kapalı otopark tasarımını içeren yarışmanın kazananıysa Mateo Arquitectura oldu.

Yoğun bir yeşil dokunun içinde yer alan mevcut yapı, kuzey güney aksı boyunca uzanırken yeni yapı alanın güneyine yerleşiyor. Eskiyle yeninin uyumu geçirgenlik ve hafif kütle etkisiyle sağlanmış. Malzeme seçimiyle binanın açık ve kapalı alanları arasında görsel bütünlük tamamlanmış. Otoparkın da yeraltına alınmasıyla peyzaj da kesintisiz ve doğrudan binayla etkileşir hale gelmiş.

Yeni yapı hacim olarak eski yapıya saygılı bir duruşta denilebilir. Birbiriyle kesişen kanatlardan oluşan mevcut ofis binasının avlulu yapısı yeni tasarımda da takip edilmiş. Eskiyle yeni yapı arasındaki bağlantıyı sağlayan küçük yapı parçalarıyla kesişen iki uzun ofis kanadı, yeni yapıyı oluşturuyor. Mevcut yapının içine zemin kattan üst katlara kadar yükselen saydam bir ek tasarlanmış. Uzun kanat içinde yer alan ek, yapının uzunluğunu kırarken görsel iletişimi de sağlıyor.

Tasarımda sürdürülebilirlik ilkeleri, akustik ve görsel konfor, kaliteli çalışma mekanı ve açık mekanlar oluşturma kaygısı ön plana çıkıyor. Yapıda doğal havalandırma ve doğal aydınlatma olanaklarından yararlanılmış. Doğalı mümkün olduğunca içeri almak, yapıdaki altyapı sistemlerinin yükünü de hafifletmiş ve mekanın daha etkili şekilde kullanılmasına olanak sağlamış.

Esnek iç mekan tasarımı, ofis mobilyalarıyla ve dinlenme alanlarıyla da desteklenmiş. Bu yaklaşım, kullanıcıların kendi çalışma alanlarını kendilerinin belirlemelerine olanak sağlanıyor.

Fotoğraflar: © Adrià Goula

Bu Ayın Bülteninden