Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

XL Architecture+Engineering tasarımı İrme Elektrik Genel Merkez Binası, İzmir’de mevcut bir depo binasının yeniden kullanılmak üzere dönüştürülmesiyle elde edilmiş. Tüm işlevlerin tek çatı altında toplandığı yapı, kutu metaforu etrafında şekilleniyor.

Kente, yapılı çevreye ve bireylerin hayatına radikal bir değer katacak mekansal bir organizasyon oluşturma fikri etrafında, “hayal etmek” ve “ilham vermek” mottolarıyla şekillenen projede, firmanın ihtiyaçları bir bütünlük içinde çözülmüş. Firma sahibi Mehmet İlhan’ın 2015 yılında edindiği bir depo bu kapsamda genel merkez binası olmak üzere dönüştürülmüş; idari birimler, çalışma ve eğitim alanları, toptan ve perakende satış birimleri, misafirlerin ağırlandığı bir bölüm ve depolama mekanları tek bir çatı altında toplanmış.

Kompozisyon, tasarım ofisince geliştirilen “paylaştır-başkalaştır-özgürleştir-aç” stratejisiyle kurgulanmış. Bu doğrultuda binanın içinde ve dışında kolektif hafızaya yönelik toplanma ve paylaşma alanları oluşturulmuş; zaman içinde değişen mekansal anlamlar gözetilerek yeni ilişkiler ağı ortaya konmuş; görsel ve algısal sınırlar eritilerek farklı karşılaşma olanakları tanımlanmış ve tüm hacim bu bağlamı anlamlı hale getirecek biçimde düzenlenmiş.

Binayı dıştan saran Kalebodur’un Kalesinterflex ürünü, mavi-turuncu-gri olan kurumsal renklerde tasarlanmış ve bir araya getirilmiş. Renk geçişlerinin hem bina sınırları hem de kendi tanımlı bölgeleriyle ilgili olası ilişkileri çağırması öngörülmüş.

Yapıyı tanımlamak için kullanılan “kutu” metaforu ise mekanın kullanım, üretim, işletim ve tüketimiyle ilgili yeni ve yaratıcı çözümler uyandırmış; arka bahçe, cephedeki ilaveler ve baştan üretilen çatı katı gibi mekanların cephe plakalarının yarattığı illüzyon ile birlikte bütünün dışa açılan uzantıları gibi okunması arzulanmış.

Tasarım aynı zamanda elektrik, mekanik ve otomasyon sistemleriyle her parçası kontrol edilen yüksek standartlarda bir genel merkez yapısına dönüştürülmüş.

  1. Proje Ofisi: XL Architecture+Engineering
  2. Tasarım Ekibi: Arda Işık (mimar), Ceren Çağan (mimar), Cemre Akalın (mimar), Mehmet Sadık Aksu (mimar), Hilal İduğ (içmimar), Candan Öztürk (inşaat mühendisi), Tayfun Torunoğlu (Görselleştirme uzmanı)3. İşveren: İrme Elektrik - Mehmet İlhan
  3. Ana Yüklenici: Aron Müteahhitlik
  4. Alt Yüklenici: Yön Müteahhitlik / Fethullah Kaplan
  5. Dış Cephe Kaplaması: Kalebodur KaleSinterflex Porselen Seramik 100030005 / 100010005 / 50030005 / 50015005 / 50010005 / 2001505 Çimento Gri/Çakıl Gri/Safran/Turuncu/Mavi
  6. Cephe Kaplama İşçiliği: Cermim Mimarlık Mühendislik Ltd. Şti.
  7. Proje Yılı: 2018
  8. Toplam İnşaat Alanı: 4.428m²
  9. Fotoğraflar: ZM Yasa Architectural Photography / Mehmet Yasa & Zeren Yasa

Bu Ayın Bülteninden

403e988bc2b95d41f5edb77a89d89748
Proje

Kıyıda Buluşmak

Dominique Coulon & Associés tasarımı Huningue Yaşlılar Evi, kullanıcılarının ihtiyaçlarını gözeten ve etkileşimleri tetikleyen mekanlarıyla zengin bir yaşam senaryosu çiziyor.

İncele Angle Right
5a6abad3f280a2901c750ffa5dea20b8
Söyleşi

Yapıları Konuşuyoruz - Vantage

"Vantage'ı tasarlarken villa yaşantısını bir apartman konsepti içinde nasıl değerlendirebiliriz diye kurguladık. Çünkü maalesef konut stokumuz insanları iç mekana hapseden bir hal almış vaziyette." - Orçun Ersan

İncele Angle Right
34b79d905985833c440fefef899a18ab
Söyleşi

Mimarlığın Değişen Değerleri

“İyi bir yapı; mimarın, mal sahibinin ve yapımcının ortaklığından ortaya çıkar. Üçayaktan biri eksik olduğunda sonuç başka oluyor.” - Erkut Şahinbaş Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Celal Abdi Güzer'in konuğu olan Erkut Şahinbaş, yurtdışındaki mesleki deneyimlerini ve projelerini anlatıyor.

İncele Angle Right
6cef232425b0cc2d7574faa44a9bf77a
Haber

Kaleseramik Cersaie 2018’de Yerini Aldı

İtalya’da marka yatırımı yapan ilk Türk şirketi Kale, seramik sektörünün önemli buluşma noktası Cersaie Fuarı’nda, 2018-19 koleksiyonuna ait yeni serileriyle yer alıyor. Tasarımcı Can Yalman’ın “2018 Truva Yılı” kapsamında tasarladığı “Truva Koleksiyonu” da ilk kez Cersaie’de tanıtıldı.

İncele Angle Right