Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kentin Kıyısında

İspanya-Portekiz sınırında bulunan Plasencia yerleşiminin kıyısındaki Selgascano tasarımı oditoryum ve kongre merkezi, iklim koşullarının etkisi altında şekillenen bir araziye yerleşiyor.

Mevcut kent yerleşimi, son birkaç on yılda şekillenerek doğal dokuyu hızla tahrip etmiş, doğanın yüzyıllar içinde oluşturduğu izleri istinat duvarlarıyla keskin bir biçimde yok etmiş. Yarışmayla elde edilen bu proje için Selgascano ekibinin tasarım önerisi de yerleşime ait bir yapı yerine, doğaya uyumlu, durgunluğu ön plana çıkaran bir yaklaşımla şekillenmiş.

Bu yaklaşım, yapının ana yol aksından daha alt bir kota yerleştirilmesiyle sonuçlanmış. Yerleşim kararları ve kayaya benzer formu sayesinde yapı, bulunduğu araziye saygılı bir duruş göstermiş, doğayı korumak adına yerle de mümkün olduğunca az temas ettirilmiş. Öte yandan gelecek dönemde ihtiyaç duyulabilecek ek yapılar için de bir genişleme alanı bırakılmış.

Yapının batı cephesinin kuzeyden güneye tümüyle algılanması istenmiş. Bunun için de yapının bir işaret öğesi gibi işlemesi, yarı saydam cephesiyle gece ve gündüz farklı bir duruş sergilemesi üzerinde durulmuş.

Yapının girişi ana yol aksından, yapının karaya temas ettiği yerden 17 metre yükseklikte turuncu bir köprü aracılığıyla sağlanıyor. Bu köprünün sonunda aynı renklerle tanımlanmış 12 metre tavan yüksekliğine sahip bir “kanyon”a ulaşılıyor. Burada, merkezi beton kabuğun etrafında hareket edebilmek, iç ve dış mekanları birbirine bağlayan bir dizi rampaya ve spiral merdivenle farklı kotlara erişmek mümkün. Yapının ana bölümlerini ise bu giriş lobisine ek olarak gerektiğinde 100 seyircilik daha küçük eş alanlar elde edilebilecek 300 kişilik oditoryum, sergi alanları ve restoran oluşturuyor.

Fotoğraflar: Iwan Baan

Bu Ayın Bülteninden

85983856f604f96d30f2997c995bb578 (1)
Referans

Yeni Nesil Konut Tasarımı

Bodur Gayrimenkul tarafından inşa edilen TAGO Architects tasarımı Daire Kartal, çevresel etkiler, manzara ve gün ışığından etkin faydalanıyor. Kale ve Kalebodur ürünlerinin kullanıldığı projenin iç mekan tasarımını ise Gönye Proje Tasarım üstlendi.

İncele Angle Right
adadb02ceb65f16251e9f57b19147f57
Söyleşi

Değerler Örüntüsü

“Değerler sistemi konusundaki tartışmamızı daha yaygın olarak sürdürmemiz gerektiğini, illa mimarlıkla ilgili değerler değil yaşama karşı vermemiz gereken bir hesap olduğunu düşünüyorum.” -Ali Cengizkan

İncele Angle Right
158963ba7b51a1a4485c72b387acfccc
Haber

UNICERA 2019’un Ardından

UNICERA Fuarı kapsamında Demirden Design ve Kaleseramik Teşhir Tasarım Ekibi’nin ortak çalışmasıyla hazırlanan Kale standında, Kaleseramik'in yenilikçi ürünlerinin alternatif kullanım örnekleri sunuldu.

İncele Angle Right
b35f33a34898ecc708aba08be02647c0
Söyleşi

Tasarımda Süreklilik Arayışları

MEES Mimarlık kurucuları Esra Yılmaz Keskin ve Mete Keskin ile yoğun göç altında olan İzmir’de sürdürdükleri pratikleri ve Türkiye’de mimarlığa verilen değer üzerine konuştuk.

İncele Angle Right