Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Europe 40 Under 40 Kazananları ile Söyleştik

The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies ve The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design kurumları tarafından her yıl, 40 mimara verilen Europe 40 Under 40 ödülünün 2020 listesinde yer alan Emre Açar, Kemal Serkan Demir, Mennan Elmacı ve Burak Pekoğlu ile söyleştik.

Bize kendiniz ve mimarlık ofisinizden biraz bahseder misiniz?

Emre Açar: Mimari eğitimimi İTÜ ve Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra sekiz yıl AAW’de çeşitli ölçekteki projelerde tasarım ve uygulama alanında deneyim kazandım. 2016’da Acararch’ı kurduktan sonra ekip olarak konut, ofis, mağaza ve sanat galerisi gibi farklı ölçek ve fonksiyonlarda pek çok projenin tasarım ve uygulamasını üstlendik.

FNN Sürdürülebilirlik Merkezi (Acararch, 2020)

Kemal Serkan Demir: Antalya kökenli kalabalık bir aileden geliyorum. Eğitim ve öğrenim hayatımın büyük kısmını İstanbul’da geçirdim. Mimarlık lisans eğitiminin ardından yurtiçi ve yurtdışında iç mimarlık yüksek lisans eğitimi aldım. Mimarlık eğitimi sonrasında kısa süreli yurtdışı mimarlık deneyiminin ardından 2011 yılında ortağım Ece Türkel ile Office Istanbul Architects’i kurduk. Güçlü ve dinamik tutulmaya çalışılan herkesin her işi yapabildiği niş bir ofis. Tasarımın gücüne, özgünlüğüne ve zamansızlığına inanan bir ofis.

4'üncü Mansiyon, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması (Office Istanbul Architects, 2016)

Mennan Elmacı: İzmir doğumluyum. Lise eğitimimi İzmir’de tamamladıktan sonra, mimari eğitim almak üzere Güney Kore’de Busan’a gittim. Pusan Devlet Üniversitesi’nde iki yıl Korece dil eğitimi aldıktan sonra, beş yıllık lisans eğitimi ardından mimarlık bölümünden mezun oldum. Yaklaşık 3 yıl kadar Güney Kore’de farklı ofislerde çalıştıktan sonra, Türkiye’ye dönüp İzmir’e yerleştim. 2013 yılından itibaren İzmir’de Mimarlık yapıyorum. 2018 yılında ortağı olduğum firmadan ayrılarak kendi firmamı kurdum. O tarihten bu yana, Elmacı Mimarlık olarak farklı işlev ve ölçeklerde, İzmir ağırlıklı olmakla birlikte ülke içinde ve yurtdışı projelerde mimarlık faaliyetlerime devam etmekteyim.

The Mercer (Elmacı Mimarlık, 2019)

Burak Pekoğlu: Mimarlık lisans eğitimimi SUNY at Buffalo ve yüksek lisansımı Harvard GSD`de tamamladıktan sonra bir süre uluslararası ofislerde deneyim kazandım. BINAA (Building Innovation Arts Architecture) uluslararası pratikteki gözlemlerim üzerine araştırma odaklı bir tasarım stüdyosu olarak 2012 yılında kuruldu. İlk etapta bunun bir mimari ofise dönüşmesi gündemde değildi; sonuç odaklı değil daha çok süreç odaklı bakıyordum, sonrasında yaptığımız işler doğrultusunda araştırma odaklı bir mimarlık pratiğine evirildi. Şu anda yerel ve uluslararası anlamda özel ve kamusal projeler üzerine çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

S2OSB Yönetim Binası ve Konferans Salonu (BINAA, 2016)

Nasıl bir başvuru süreci oldu, neden başvurdunuz ve bu ödül sizin için neler ifade ediyor?

Emre Açar: Yaş ortalaması otuzun altında olan çalışma ekibimiz mimarlıkla meslekten öte bir ilişki kurmuş mimarlardan oluşuyor, bu hassasiyetteki ekip arkadaşlarıyla çalışmaktan büyük bir keyif alıyoruz. Tasarım felsefemiz fonksiyonellik ve estetik kaygıları özel detaylarla harmanlayıp modern, yalın ve bütünsel mekanlar yaratmak. Tasarım süreci ekibimiz için hayal edip, en kolayla yetinmeyip, sınırları zorlayıp, sonuna kadar gittiğimiz ve bu yolculuktan ve sonunda çıkardığımız tasarımdan keyif aldığımız bir süreç. Yürüttüğümüz tasarım süreci her projeye özgü detaylar geliştirmeyi gerektirdiğinden tasarım ve uygulama aşamalarını birbirinden ayrı düşünemiyoruz. 40under40’ye başvurma motivasyonumuz da, keyifle yürüttüğümüz tasarım sürecimizin sonuçlarını insanlarla paylaşmak istememiz. Ekibimiz adına ürettiğimiz işlerin bu ödülle takdir görmesinden mutluluk duyuyorum.

Özbinar Evi (Acararch, 2020)

Kemal Serkan Demir: Gene bir son anda hadi mevzusu... Genellikle böyle oluyor maalesef bizim başvurularımız. Bütün bir yıl düşünüp tasarlıyorsun bari bu yıl başvuralım artık diye, ama yine kalıyor son gece son dakikaya… Sonrasında gelen ödül… Önce şaşkınlık sonrasında tebessüm… Her anlamda çok kıymetli… Sadece bizim için değil ülke mimarlığı için de önemli bir temsiliyet...

1'inci Mansiyon, Evka 3 Sosyal Merkez ve Aktarma İstasyonu Yarışması (Office Istanbul Architects, 2017)

Mennan Elmacı: Avrupa Mimarlık, Sanat, Tasarım ve Kentsel Araştırmalar Merkezi ve The Chicago Athenaeum tarafından Avrupa'daki 40 yaşın altındaki en başarılı 40 mimarın ve tasarımcının belirlendiği bu program, takip ettiğim bir ödül programıydı. Avrupa’da ve Türkiye’de tanınan birçok mimarın bu ödülü almış olması da başvurmamda etkili oldu. Aslında ödül konusu son dönemlerde oldukça tartışmalı bir konu haline geldi. Mimari ödüller ile gayrimenkul ödüllerinin zaman zaman birbirine karıştığı bir dönemde, çeşitli farklı ödülleri yakından izlerken, başvuracağım ödüller konusunda hassas davranmaya çalışıyorum. Bu sebeple, en başta veren kurum ve kuruluşların itibarlı olduğu, seçici kurulların belirli bir nitelik taşıdığı, bu sebeplerle katılmayı doğru bulduğum, bana gerçekten katkı sağlayacağına inandığım ödüllere başvurmayı tercih ediyorum. Bu ödül programı da onlardan bir tanesiydi.

MODDA Suites (Elmacı Mimarlık, 2017)

Burak Pekoğlu: Başvuru için mimari pratiğinizi özetleyen 3 işe ait teknik çizim, diyagram ve görsel içeren belgeler ile birlikte CV/biyografi isteniyordu. Ben de uygulanmış projelerimizden S2OSB Yönetim Binası ve Konferans Salonu (2016), Argül Weave (2014) ve Serdivan Konutları (2015) ile başvurdum. İçinde bulunduğumuz zorlu dönemde, bu sene seçilen 40 yaş altı 40 mimar arasında olmak tabii ki motive edici. Değerli jüri tarafından bu ödülle onurlandırılmak ve ülkemizi temsil etmek gurur verici oldu. Yaptığımız ve yapacağımız işler umarım ki nitelikli mimari üretimlerin oluşması anlamında ülkemizdeki mimari üretime, yetişmekte olan genç meslektaşlarımıza, bizleri destekleyen değerli işverenlere bir ışık tutar ve onlar için de motive edici olur.

Argül Weave (BINAA, 2014)

Türkiye’de 40 yaşın altında bir mimar olmak ne demek? Ülkede bu eşiğin altında yer alan mimari üretimi nasıl değerlendirirsiniz?

Emre Açar: Türkiye’de kırk yaş altı mimarlar tarafından her geçen gün daha iyi işlerin yapılmaya başlandığını görüyoruz. Türkiye gelişmekte olan bir ülke olduğu için ortak bir tasarım anlayışının henüz oluşmadığını düşünüyorum. Özellikle iş gücü çoğunlukla genç olduğu için işverenler daha rahat bir şekilde genç mimarlarla çalışmayı tercih edebiliyor. Bu sebeple kendini yeniliğe açabilen işverenle, özellikle kırk yaş altı olup kalıp ve kuralların dışında tasarım anlayışı olan tasarımcıların bir arada olması kaliteli işlerin çıkmasını sağlıyor. Bu durum genç mimarların gelişmesine fırsat tanıyor.

Kemal Serkan Demir: Hangi yaşta olduğunuz ya da hangi işle ile uğraştığınızdan ziyade maalesef bu ülkede genel itibariyle meslek insanı olmak zor. Mimar için ise; bu biraz daha fazla zor bir hal alabiliyor… Her bireyin öyle ya da böyle bir şekilde mimarlık üzerine bir söylemi ile karşılaşabiliyorsunuz ki bu çoğu zaman süreci sıkıntıya sokabiliyor. Kaliteli bir ürüne ulaşmak zor ve zahmetli ayrıca pahalı bir şey bu ülkede. Maalesef ki bedeli yok yaptığımız işin… Yaş aldıkça bazı yeteneklerin köreldiğine ancak bir o kadar da bireyin, bazı şeyleri yapabilme becerisini arttırdığına inanıyorum. Hani hep konuştuğumuz bir şey vardır; ‘’zaman gerekir’’, hakikaten de bir şeylerin yerli yerine oturması için mutlaka zaman ve olgunlaşmaya ihtiyaç var. Bu yüzden 40 yaşı bir eşik olarak kabul etmek yanlış olmaz.

Mennan Elmacı: Öncelikle mimarlığın ne olup ne olmadığını sorguluyorum. Bana göre Mimarlık, en temel barınma ihtiyacından yola çıkan bir meslek. Bir fikrin, mekana ve kütleye evirilmesini ele alan mimar, yapı, insan ve çevre arasında kuracağı ilişki üzerine sürekli olarak düşünür. İnsanın anlam dünyasını etkileyen fikirler üretip, bunları teknik olarak doğru bir şekilde hayata geçirmeye çalışır. 40 yaşa kadar olan dönemde en belirleyici faktör mimarın sahip olduğu eğitim ve eğitim ile sağladığı yaklaşım, duruş ve etik. Meslek yaşamının bu ilk döngüsünde tabii ki mimarın deneyimleri doğrultusunda hassasiyetleri, pratik gücü, refleksleri ve davranışları gelişiyor. Benim için bu dönem kültürel anlamda çok büyük farklar taşıyan Kore’den sonra, yaşadığım ve çalıştığım kendi ülkemdeki mimarlık dünyasını anlamaya çaba gösterdiğim bir dönem olarak geçti. Bu süre içinde mimarlığı doğrudan etkileyen ofis yönetimi, finans, işverenle ilişkiler, iş geliştirme gibi başka unsurları sorguladım. Bir mimar bu dönemde bu süreçleri yönetebilmeyi geliştirmeli diye düşünüyorum. Ülkemiz koşullarında genç bir mimarın tüm bu alanlarda karşılaştığı malum sorunları sıralamak istemem; ancak herkes geçmiş dönemlere göre oldukça zorlu, rekabetçi ve nitelik anlamında farklılıklar taşıyan bir dönemde olduğumuzu gözlemliyordur. Tüm bunlarla birlikte 40 yaşın altında nitelikli yapı yapabilmenin anlamı ortaya çıkıyor. Bunu başarabilmek ve ödüllendirilmek tabi ki de bu bağlamda anlam ifade ediyor. Bu dönemde mimari tasarım kalitesinin, tasarım süreçlerinde erozyona uğradığını gördüğümüz örnekler maalesef sayıca çok fazla. Yine de tüm bu kaybedilmiş değerlere dönüş yapıldığını, nitelikli üretimin yeniden hatırlandığı ve önemsendiği bir döneme girdiğimizi, bu anlamda da deneyimlerden ders alarak her geçen gün daha iyi bir mimarlık idealine doğru ilerlediğimizi görmek ümit verici.

Burak Pekoğlu: Ustaca işler çıkarma yolunda, bir olgunlaşma süreci yaşanması demek oluyor. Bu süreçteki birikimler sayesinde aslında mimarın kendini bulması ve yaptığı işlerde daha seçici olmasına altyapı hazırlaması açısından önemli bir süreç. 40 yaş eşiğinin altındaki mimari üretim, nitelikli işverenlere erişebilme açısından daha dar bir skalaya sahip olunması anlamına geliyor. İşlerinizin tanınabilirliği arttıkça, bir şekilde doğru işverenlere ve ekiplere erişebilmeyi kolaylaştırması bağlamında bu süreç kritik bir eşik oluşturmaktadır.

Bu Ayın Bülteninden

132dd43b6f836bdabd38ebb30e42d312 (1)
Referans

FNN Sürdürülebilirlik Merkezi

Acararch tarafından tasarlanan FNN Sürdürülebilirlik Merkezi; Tekfen İnşaat’ın Adana Ceyhan’daki Makine Bakım Tesisleri (GAT) içinde yer alan, arşiv, müze ve idari ofis işlevlerine hizmet eden bir yapı.

İncele Angle Right
41f6d0bcf99334038977e0c02c148558
Proje

Vitry-le-François Klinik/Okul

Fransa’da, Vitry-le-François bölgesinde bulunan klinik/okul, Vallet de Martinis Architectes tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
ac6450123621d5805a0a16383ff68ee4
Proje

Kutu Yuva - Konteyner Anaokulu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEU) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde kurulan ACT FOR-Harekete Geç proje topluluğu tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak tasarlanan Kutu Yuva - Konteyner Anaokulu, İzmir Menderes’te inşa edildi.

İncele Angle Right
dd1ab3c65759905a86aea481b5e15d08
Haber

Öncü Mimarlar: Charles Rennie Mackintosh

Charles Rennie Mackintosh, Büyük Britanya'da Glasgow tarzının lideri olan İskoç mimar ve tasarımcı. Kendi benzersiz estetiğini yaratmak için İskoç ve Japon etkilerini Art Nouveau ile harmanlayan Mackintosh, modernizmin öncülerinden biri sayılıyor.

İncele Angle Right
8172856e5eb5d9cdc54f010b16d72c38
Proje

Saint-Urbain Blokları

LAN (Local Architecture Network) ve TOA (Tāmaki Makaurau Office Architecture) tarafından tasarlanan konut, ofis, alışveriş ve otel işlevlerine sahip karma proje Strazburg’da inşa edildi.

İncele Angle Right
72ed0f87739cdb459a6f92720507f428
Referans

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kapalı Spor Kompleksi

Arkinom Mimarlık tarafından tasarlanan ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yerleşkesinde bulunan spor tesisinin inşaatı 2020 yılında tamamlandı.

İncele Angle Right
8c4a7a2b1e80549db6fb2974eafaddbe
Haber

Durmuş Dilekci İstanbulSMD, Tamer Aksüt İzmirSMD Başkanı Oldu

İstanbul ve İzmir Serbest Mimarlar Derneği'nde gerçekleşen genel kurul toplantılarında yeni dönem yönetim kurulları, üyeler, başkanlar, sekreterler ve saymanlar belirlendi.

İncele Angle Right
4cc79a471f2ca4554134ffecec8822e7
Proje

Hill House

1904 yılında tamamlanan Helensburgh'daki Hill House’un tasarımı, Mackintosh’un geleneksel İskoç değerler ile modern/uluslararası fikirleri harmanladığı üslubun önemli bir örneği.

İncele Angle Right
d919f8c4fd75f7489169324705d9c8ad
Proje

Munch Müzesi

Norveç’in Oslo şehrinde yer alan Munch Müzesi, estudio Herreros tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
2556c4dcacce98eefe6d1f94cff55a1c
Proje

Willow Tea Rooms

Mackintosh'un en eksiksiz iç mekan tasarımı olarak kabul edilen Willow Tea Rooms, mimar tarafından tasarlanan ve günümüze kadar ulaşmış çay evleri arasındaki en iyi örneklerden biri. Catherine Cranston'ın hamisi olduğu yapı, 1901-1903 yılları arasında inşa edilmiş.

İncele Angle Right
804ee997f5eddc91bb973f060fe9d0fb
Proje

Glasgow Sanat Okulu

Charles Rennie Mackintosh Society tarafından şaheser olarak tanımlanan okulun inşaatı 1909 yılında tamamlandı.

İncele Angle Right