Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kutu Yuva - Konteyner Anaokulu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEU) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde kurulan ACT FOR-Harekete Geç proje topluluğu tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak tasarlanan Kutu Yuva - Konteyner Anaokulu, İzmir Menderes’te inşa edildi.

Proje koordinatörü Didem Kan Kılıç, projeyi anlatıyor:

ACT FOR proje topluluğu tasarımcılar ve ihtiyaç sahibi insanlar arasında kolektif eylem oluşturmak amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEU) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde kurulan, gönüllü tasarım öğrencilerine ve akademisyenlere açık olan sürdürülebilir bir dayanışma platformudur.

Kutu Yuva’nın ana özelliği, ihtiyaca göre tasarlanan bir sosyal sorumluluk projesinin nasıl uygulanacağını ve tasarımın gücüyle olumlu bir değişimin nasıl sağlanacağını göstermesidir. ACT FOR tasarımcılarının yaklaşımı, ihtiyaç sahibi çocuklar için daha iyi yaşam alanları yaratan çözümler sunmaktır. Bu proje ile tasarımcılar, sosyal sürdürülebilir bir etki için nasıl tasarım yapacaklarını ve ihtiyaç sahibiyle iş birliği içinde nasıl çalışacaklarını geliştirmişlerdir. ACT FOR tasarımcıları ilk olarak yerel çevrelerinin ihtiyaçlarını analiz etmişlerdir. Sonrasında ihtiyaç sahibi olarak belirlenen bir ilkokulun bünyesinde bulunan, 25 çocuğun havalandırma, ısıtma, mekansal organizasyon gereksinimlerini karşılayamayan ve sağlıksız bir alanda onlara eğitim veren bir anaokulu için bu projeyi geliştirmişlerdir. Mevcut mekanın kullanıcısı olan öğretmenlerle çalışan tasarımcılar öncelikle ıslak mekanlara ve yemek pişirme alanına ihtiyaç olduğunu, bununla birlikte havalandırma ve ısıtma probleminin de öncelikler arasında olduğunu belirlemişlerdir. İhtiyaç analizinden sonra kavramsal aşamaya geçilmiş ve konsept proje hazırlanmıştır. Bir sosyal sorumluluk projesinin tasarım sürecinde yaratıcılık ve gerçeklik dengesine ihtiyaç vardır. Projenin hayata geçirilmesi için gerçeklikten uzaklaşmamak gerekmektedir. Projeyi hayata geçirip ihtiyaç sahibinin gereksinimini karşılamak için sponsor bulma süreci uzatılmadan nihayete erdirilmelidir. Bu sebeple, bu projede ACT FOR tasarımcılarının ilk önceliği, en iyi tasarımı en uygun maliyetle üretilebilecek şekilde oluşturmaktı. Bundan sonra, tasarımcılar tarafından konsept aşaması biten projenin uygulama çizimleri hazırlanmış ve sponsorluk dosyası oluşturulmuştur. Büyük ölçekli firmalara sponsorluk dosyası sunulmuş ve proje uygulama aşamasında örneğine az rastlanacak bir biçimde çok farklı sektörlerden toplam 17 firma tarafından desteklenmiştir. Gerekli mobilya tasarımları ve üretimleri İEU mobilya tasarımı öğrencileri tarafından tasarlanmış ve uygulanmıştır. Bu sebeple, mobilya üretimi uygulama bütçesine dahil edilmemiştir.

Çocukların çevreleriyle iletişim kurduğu en kritik yaşlar olan 3-6 yaş arası çocuklar için tasarlanan bu proje, 27 m2’lik iki konteynerden oluşmaktadır. Konteynerlerden biri yemek alanı ve ıslak mekanlar için tasarlanmıştır. Diğeri ise çocukların faaliyetleri ve eğitim alanı için kullanılmaktadır. Cam geçiş yolu ile birleştirilen bu iki konteyner, içerisine yeterince güneş ışığı alabilmektedir ve bu geçiş yolu ön ve arka bahçeye açılmaktadır. Eğimli çatı sistemi konteynerlerin tavanına yük olmaması için ayrı olarak tasarlanmış ve uygulanmıştır. Eğimli olma özelliği ve konteyner eninden fazla olan ölçüleri sayesinde yağmur suyunu toprağa aktarmaktadır. Sonuç olarak, KUTU YUVA sosyal sorumluluk projesi ile birlikte çocukların daha mutlu olmalarını ve sağlıklı bir ortamda eğitim almalarını sağlayan bir tasarım oluşturularak tasarım eğitimi alan öğrencilerin yaratım süreçlerine doğrudan dahil oldukları bir sosyal sorumluluk projesinin parçası olmaları sağlanmıştır.

Projenin videolarına buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz.

--

Yeri: Menderes / İzmir

Ofis: ACT FOR-Harekete Geç Sosyal Sorumluluk Proje Topluluğu

Proje Koordinatörü: Didem Kan Kılıç

Tasarım Ekibi: Didem Kan Kılıç, Selin Gülden, İpek Kaştaş Uzun, Gözay Tepekesici, Anıl Nayır, Zeynep Eylül Erdem, Ömer Akkaş, Fatih Kurt, Alp Peşteli, Fatih Uçar, İdil Koç, Ebru Özalp

Mobilya Uygulama: Stefano Pugliese, Hande Atmaca Çetin, Argun Tanrıverdi, İEU Mobilya tasarımı öğrencileri

Kimlik Tasarımı: Ali Matay

Sponsorlar: İzmir Ticaret Odası, İTOB, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Çimentaş İzmir Çimento Fab. T.A.Ş, Mapar Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, Market Boru Profil Ltd. Şti., Sys Elektrik, Mehmet Ceylan Yapı, İzmir Doğa Çevre Danışmanlık Ve Mühendislik, Egeçed Çevre Danışmanlık Ve Mühendislik, Proçed Çevre Danışmanlık Ve Mühendislik, Serdem Metal Dekorasyon, Doğan Elektrik, Alpler Vinç, Meba Reklamcılık, Uçaroğlu Madencilik Ltd. Şti., Elmas Holdıng Genel Müdürü Akın Kaştaş, ACT FOR (Sosyal Sorumluluk Proje Topluluğu) üyeleri.

İşveren: Menderes Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)

Ana Yüklenici: AKTİM Konteyner

Proje Yılı: 2018-2018

İnşaat Yılı: 2018-2018

Arsa Alanı: 345 m2

İnşaat Alanı: 110 m2 beton zemin üzerine 64 m2 konteyner.

Bu Ayın Bülteninden

132dd43b6f836bdabd38ebb30e42d312 (1)
Referans

FNN Sürdürülebilirlik Merkezi

Acararch tarafından tasarlanan FNN Sürdürülebilirlik Merkezi; Tekfen İnşaat’ın Adana Ceyhan’daki Makine Bakım Tesisleri (GAT) içinde yer alan, arşiv, müze ve idari ofis işlevlerine hizmet eden bir yapı.

İncele Angle Right
41f6d0bcf99334038977e0c02c148558
Proje

Vitry-le-François Klinik/Okul

Fransa’da, Vitry-le-François bölgesinde bulunan klinik/okul, Vallet de Martinis Architectes tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
dd1ab3c65759905a86aea481b5e15d08
Haber

Öncü Mimarlar: Charles Rennie Mackintosh

Charles Rennie Mackintosh, Büyük Britanya'da Glasgow tarzının lideri olan İskoç mimar ve tasarımcı. Kendi benzersiz estetiğini yaratmak için İskoç ve Japon etkilerini Art Nouveau ile harmanlayan Mackintosh, modernizmin öncülerinden biri sayılıyor.

İncele Angle Right
8172856e5eb5d9cdc54f010b16d72c38
Proje

Saint-Urbain Blokları

LAN (Local Architecture Network) ve TOA (Tāmaki Makaurau Office Architecture) tarafından tasarlanan konut, ofis, alışveriş ve otel işlevlerine sahip karma proje Strazburg’da inşa edildi.

İncele Angle Right
72ed0f87739cdb459a6f92720507f428
Referans

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kapalı Spor Kompleksi

Arkinom Mimarlık tarafından tasarlanan ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yerleşkesinde bulunan spor tesisinin inşaatı 2020 yılında tamamlandı.

İncele Angle Right
8c4a7a2b1e80549db6fb2974eafaddbe
Haber

Durmuş Dilekci İstanbulSMD, Tamer Aksüt İzmirSMD Başkanı Oldu

İstanbul ve İzmir Serbest Mimarlar Derneği'nde gerçekleşen genel kurul toplantılarında yeni dönem yönetim kurulları, üyeler, başkanlar, sekreterler ve saymanlar belirlendi.

İncele Angle Right
4cc79a471f2ca4554134ffecec8822e7
Proje

Hill House

1904 yılında tamamlanan Helensburgh'daki Hill House’un tasarımı, Mackintosh’un geleneksel İskoç değerler ile modern/uluslararası fikirleri harmanladığı üslubun önemli bir örneği.

İncele Angle Right
d919f8c4fd75f7489169324705d9c8ad
Proje

Munch Müzesi

Norveç’in Oslo şehrinde yer alan Munch Müzesi, estudio Herreros tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
48ac90461e6350fe1cda5c456305b4c9
Söyleşi

Europe 40 Under 40 Kazananları ile Söyleştik

The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies ve The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design kurumları tarafından her yıl, 40 mimara verilen Europe 40 Under 40 ödülünün 2020 listesinde yer alan Emre Açar, Kemal Serkan Demir, Mennan Elmacı ve Burak Pekoğlu ile söyleştik.

İncele Angle Right
2556c4dcacce98eefe6d1f94cff55a1c
Proje

Willow Tea Rooms

Mackintosh'un en eksiksiz iç mekan tasarımı olarak kabul edilen Willow Tea Rooms, mimar tarafından tasarlanan ve günümüze kadar ulaşmış çay evleri arasındaki en iyi örneklerden biri. Catherine Cranston'ın hamisi olduğu yapı, 1901-1903 yılları arasında inşa edilmiş.

İncele Angle Right
804ee997f5eddc91bb973f060fe9d0fb
Proje

Glasgow Sanat Okulu

Charles Rennie Mackintosh Society tarafından şaheser olarak tanımlanan okulun inşaatı 1909 yılında tamamlandı.

İncele Angle Right