Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

CASA 15

Braga’da ışığın sosyal mekanları öne çıkararak farklı mekanlara hayat verdiği ve özel alanlarda mahremiyeti koruduğu, AM-arqstudio studio tarafından tasarlanan bir ev.

Ev sahibi çift, evin sosyal atmosferi ile ilgili net bir fikre sahipmiş. Onlar için yemek pişirmek, okumak veya evden çalışmak gibi aktiviteler fark etmeksizin herkes görünür ve ailenin bir parçası olmalıymış. Bir taraftan, akşamları gölgelerden ya da dış etkenlerden tedirgin olmadan rahat hissetmeyi istemişler. Bu çelişkiler neticesinde, sosyal ve özel mekanların arasındaki ayrım normalden daha net bir şekilde projeye yansıtılmış. Bu, tüm iç mekanları yapıştırarak zihinsel geçişi oluşturmaya başlayan bir anlatıya dönüşmüş. Kapıya varınca, hacimler içeriye bakmaya müsaade etmediğinden, misafirler özel mekanların nasıl ele alındığını anlamıyor. Ana kapı açılıp gri hole girilince daha sonra neyle karşılaşılacağına dair bir beklenti oluşuyor. Doğal ışığın ilk ışınları yaşam alanına kullanıcıyı davet ediyor. Sonraki basamaklar asma merdivenlerle evin dışında görülen aynı ahşap malzemeyi, dış bahçeyi de kapsayan tüm sosyal atmosferi kullanarak, üst katı bağlayan yüksek bir tavan ortaya çıkarıyor.

İnsanların hem yatay hem de dikey olarak boşluklardaki akışkanlığı, tavan ahşabının döndüğü ve bir üst katın zemin kaplaması haline geldiği bu çekirdek boşluk sayesinde birbirine bağlanıyor. Devamlılık ve dönüşüm artasındaki bu oyun, doğal ışığın düşey düzlemlere, sosyal ve dinlenme mekanları arasındaki açıyı dönüştürerek hem zeminlere hem de tavanlara dağılmasını sağlıyor. Çok erken dönemlerden itibaren, gri ve daha koyu malzemelerin aksine ahşap yüzeyler üzerindeki ışık yansımasının, geçen zamanı işaretlemenin en iyi yolu olduğuna inanılmış. Günün ilk anı olarak başlayan kahvaltı, doğal ışığın mutfak zeminine ve ahşap balkona temas ettiği zaman olarak tasarımda vurgulanıyor. İkinci an, bu genişletilmiş yarı-dış mekanda hem iç hem de dış mekanın birleştirilebildiği yemek alanına işaret eden ışığı yansıtıyor. Burada, hem tavan hem de zemin malzemeleri ılık günler boyunca mekanların sınırlarını değiştiriyor. Daha sonra güneş laboratuvarın ahşap mobilyasına değip sıcak ve rahat bir his verene ve de home-office ile yaşam alanı arasında dönüşüme davet edene kadar daha alçaktan doğmaya başlıyor. Doğal ışığı alan son yer olarak burası, günlük döngünün tamamlandığını gösteriyor. Gün boyunca, ışığın yansımalarını ve evin sakinlerini daha rahat mekanlara davet eden bir araç olduğuna tanık oluyorken akşamları bu sıcak hissiyatı devam ettirmek için yapay aydınlatmaların stratejik noktalara yerleştirildiği görülüyor. Aile fertleri sosyal mekanlardan özel mekanlara yönelmeye başlayınca, ana amaç, gün boyunca sürekli ışık alan birinci kat gibi kesintisiz bir alan ile sakinlerin dinlenmeye gittiği daha sakin bir yer arasında daha yumuşak bir beslenme sağlamakmış. Batı cephedeki odalar daha sıcak, güneşin son saatlerini almış, ahşabın sıcaklık hissiyle yoğunlaşmış. Kullanıcıların dışarıyı görmelerini sağlarken dışarıdan manzarayı süzen ince ahşap kolonlarla korunan bir balkona doğru genişleyen zemin bir sürekliliğe sahip.

Ana yatak odası aşağıdaki kattan 1. kata bazen de tam tersi olacak şekilde ışığı yansıtan düşey kış bahçesine direkt bir bağlantıya sahip. Eğer ay ışığı varsa bu camdan içeri girip diğer odalara uğrayarak aydınlatıyor. Yatak odasının köşesinde ise daha büyük bir pencere var, doğal ışık ışınları tavan ve zeminlere paralel olarak geldiğinde özel bir an yaratarak gri renkteki duvarı adeta beyaza dönüştürüyor. Daha koyu yüzeyler ile daha küçük açıklıklar arasındaki bu oyun, küçük bir alan hissi yaratmadan yukarıdaki mekanların daha güvenli ve sessiz olmasını sağlıyor. Dinlenme zamanlarında bile kullanıcılar diledikleri şekilde dışarıya bağlanabiliyor, ya özel balkonda sıcacık ahşabın keyfini çıkarmak için dışarıya doğru yürüyorlar ya da ay ışığının dikey açıklıktan çarşafları işgal etmesine izin veriyorlar.

--

Yer: Braga, Portekiz

Ofis: AM-arqstudio studio

Proje Yöneticisi: André Malheiro

İşveren: BIMSA

İnşaat Alanı: 350 m2

Fotoğraflar: ivo tavares studio

Bu Ayın Bülteninden

c915291828e403febd92e292a1cd0ed6 (1)
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Adnan Aksu

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Prof. Dr. Abdi Güzer'in konuğu AZ Aksu Mimarlık'ın kurucularından Adnan Aksu oldu.

İncele Angle Right
e64d81d9cedc150dafba4fa9b9fb68c7
Proje

El Roser Sosyal Merkezi

Josep Ferrando Architecture, Gallego Arquitectura ile iş birliği içinde 1929'da Reus Katalonya’da inşa edilen eski Reus hapishanesini, El Roser Sosyal Merkezine dönüştürdü.

İncele Angle Right
bbfb425bafccab7c038d8e3d2eec2bf4
Proje

Barselona Trinitat Vella Topluluk Merkezi

Barselona'nın Trinitat Vella semtindeki Topluluk Merkezi, yerel sosyal politika yönetiminde öncü bir proje. Bir Kadın Bilgilendirme ve Dikkat Noktası da dahil olmak üzere çeşitli sosyal hizmet ve kurumları barındırıyor ve yapımındaki ahşap kullanımı sayesinde sıcak ve misafirperver bir mahalle buluşma alanı olmayı hedefliyor.

İncele Angle Right
9f12ddf1ab0c79df0b4bacd19dacb6e9
Proje

Infobip Kampüsü

3LHD hızlı büyüyen unicorn IT şirketi Infobip için, Zagreb’de yeni karma kullanımlı bir bina tasarladı. Şirket proje için Zagreb’in güneyinde, seçkin olmasa da altyapısı iyi bağlanmış bir yer seçti. Seçilen bölge doğal peyzaj ve nitelikli kamusal alan eksikliği olan, alçak katlı konut sistemlerinin olduğu bir alanda yer alıyor.

İncele Angle Right
2429440e991f8cd5e8e3736b2a988f6f
Referans

Çağlayan & Alper Evi

Yalova Güneyköy’de konumlanan ve 1990'larda inşa edilmiş, 11 konuttan oluşan bir site içinde yer alan Çağlayan & Alper Evi Per Se Mimarlık tarafından projelendirildi. Proje, mevcut villayı genç bir çiftin hafta sonu evine dönüştürmeyi amaçlayan kapsamlı bir yenileme projesidir. Yenileme, planın güncel ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilmesini, aynı zamanda mevcut malzeme paletinin bütünüyle yeniden ele alınmasını içermektedir:

İncele Angle Right
93c04222ead0a577fe6e2be71f046e9a
Proje

80 Charlotte Street

Arup’un 80 Charlotte Street Londra’daki yeni binası Make Architects tarafından tasarlandı. Derwent London tarafından geliştirilen ofis yapısı net sıfır enerjili ve karbon sıfır bina.

İncele Angle Right
d3f5658ef69497bac730435480e57cdd
Referans

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kompleksi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ulusal yarışma için hazırlanan ve birincilik ödülü kazanan projede; arazi koşulları, mevcut kent yerleşimi verileri ve kentsel gelişim projeksiyonu değerlendirilerek, bir tasarım önerisi geliştirilmiştir.

İncele Angle Right
e267f6cee0f9212cd7b250d5a864009e
Haber

Nişan Yaubyan’ı Kaybetmenin Derin Üzüntüsünü Yaşıyoruz...

Mimar Sinan Büyük Ödülü sahibi, Kaleseramik Binası ve Çanakkale Seramik Fabrikası Misafirhanesi gibi Kalebodur’un şu an bile kullandığı pek çok nitelikli yapının tasarımı ile birlikte, uzun yaşamına birçok mesleki başarıyı sığdıran Nişan Yaubyan’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

İncele Angle Right