Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

El Roser Sosyal Merkezi

Josep Ferrando Architecture, Gallego Arquitectura ile iş birliği içinde 1929'da Reus Katalonya’da inşa edilen eski Reus hapishanesini, El Roser Sosyal Merkezine dönüştürdü.

Kültürel Varlık olarak listelenen ve Katalonya Mimari Miras Envanteri'nde yer alan yapının rehabilitasyonu, FAD 2022 Ödülleri'nin Mimarlık kategorisinde finalist eserlerden biri. Yapı, İspanya'da yenilikçi bir programa sahip. Evsizler için barınak, aşevi ve sosyal alanlardan oluşarak ve şehrin tüm sosyal hizmetlerini bir araya getirerek, türünün ilk kapsamlı tesisi olmasını sağlıyor.

Öneri, bir dönüşümün dönüşümü şeklinde. 1929 yılında inşa edilen cezaevi, 1979 yılında okula dönüştürülmüş. Bu erken müdahale, gizlenmiş yapı katmanlarını gösteren ve bunların çeşitli dönüşümlerine dikkat çeken bir seçim sürecinde çeşitli zaman katmanlarının birbirleriyle diyalog kurduğu bir proje için temel alınmış. Proje, tasarruf imajını uyandırmak için daha önce gizlenmiş olan yapısını ve zamanın inşaat tipolojisini ortaya çıkararak orijinal binaya saygı duyuyor ve onu kurtarıyor.

Müdahale farklı ölçeklerde çalışıyor ve yeni daha eterik, hafif, tektonik elementler ile mevcut daha ağır olan yapının bileşimi ve stereotomik mineral malzemeleri arasında bir diyalektik kuruluyor. Ardından, iki avlunun etrafına yerleştirilmiş H şeklindeki kat planının geometrisine, görüş hatları ve kapalı alanların sonunu belirleyen Palladyan tarzı bir geçirgenlik oluşturmak için yeni açıklıklar verilmiş. Yapının iç mekanına ilişkin yorum, işleyiş ve güzergahlar kentsel düzeyde olduğu gibi yeniden değerlendirilerek yakın çevreyle olan ilişkisi değiştirilmiş.

Cezaevine giriş, minimum kaldırım alanına sahip anıtsal bir kapıyla caddeden yapılıyordu; ancak bu son öneri, cezaevi binasının avlusunu çevreleyen duvarı ortadan kaldırarak, onu kente açık, yoldan geçenlerin cephelerinin sürekliliği sayesinde tesisi tanımasını sağlayan bir kamusal alana dönüştürüyor. İnce çelik yapı, aynı anda üç farklı tarihsel dönemi bir araya getiren, şimdi olmayan duvarı hatırlatan bir jest. Buna karşılık, anıtsal kapının korunması, kayıp duvara tanıklık ediyor ve tesisin miras değerini artırıyor.

--

Yer: Reus, Katalonya

Ofis: Josep Ferrando Architecture, Gallego Arquitectura

Tasarım: Josep Ferrando, David Recio, Xavi Gallego

İşveren: Reus City Council

Yüklenici: Eiffage Construction

İnşaat Alanı: 1.323,15 m²

DanışmanCalmat (Structures), XMADE (envelope), Aiguasol (energy efficiency), BIM Arq Eng + ASC-Arquitect (quantity surveyors)

Fotoğraflar: Adrià Goula

Bu Ayın Bülteninden

c915291828e403febd92e292a1cd0ed6 (1)
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Adnan Aksu

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Prof. Dr. Abdi Güzer'in konuğu AZ Aksu Mimarlık'ın kurucularından Adnan Aksu oldu.

İncele Angle Right
bbfb425bafccab7c038d8e3d2eec2bf4
Proje

Barselona Trinitat Vella Topluluk Merkezi

Barselona'nın Trinitat Vella semtindeki Topluluk Merkezi, yerel sosyal politika yönetiminde öncü bir proje. Bir Kadın Bilgilendirme ve Dikkat Noktası da dahil olmak üzere çeşitli sosyal hizmet ve kurumları barındırıyor ve yapımındaki ahşap kullanımı sayesinde sıcak ve misafirperver bir mahalle buluşma alanı olmayı hedefliyor.

İncele Angle Right
9f12ddf1ab0c79df0b4bacd19dacb6e9
Proje

Infobip Kampüsü

3LHD hızlı büyüyen unicorn IT şirketi Infobip için, Zagreb’de yeni karma kullanımlı bir bina tasarladı. Şirket proje için Zagreb’in güneyinde, seçkin olmasa da altyapısı iyi bağlanmış bir yer seçti. Seçilen bölge doğal peyzaj ve nitelikli kamusal alan eksikliği olan, alçak katlı konut sistemlerinin olduğu bir alanda yer alıyor.

İncele Angle Right
2429440e991f8cd5e8e3736b2a988f6f
Referans

Çağlayan & Alper Evi

Yalova Güneyköy’de konumlanan ve 1990'larda inşa edilmiş, 11 konuttan oluşan bir site içinde yer alan Çağlayan & Alper Evi Per Se Mimarlık tarafından projelendirildi. Proje, mevcut villayı genç bir çiftin hafta sonu evine dönüştürmeyi amaçlayan kapsamlı bir yenileme projesidir. Yenileme, planın güncel ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilmesini, aynı zamanda mevcut malzeme paletinin bütünüyle yeniden ele alınmasını içermektedir:

İncele Angle Right
93c04222ead0a577fe6e2be71f046e9a
Proje

80 Charlotte Street

Arup’un 80 Charlotte Street Londra’daki yeni binası Make Architects tarafından tasarlandı. Derwent London tarafından geliştirilen ofis yapısı net sıfır enerjili ve karbon sıfır bina.

İncele Angle Right
8dae86103375e5e661c24c807b9b78a6
Proje

CASA 15

Braga’da ışığın sosyal mekanları öne çıkararak farklı mekanlara hayat verdiği ve özel alanlarda mahremiyeti koruduğu, AM-arqstudio studio tarafından tasarlanan bir ev.

İncele Angle Right
d3f5658ef69497bac730435480e57cdd
Referans

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kompleksi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ulusal yarışma için hazırlanan ve birincilik ödülü kazanan projede; arazi koşulları, mevcut kent yerleşimi verileri ve kentsel gelişim projeksiyonu değerlendirilerek, bir tasarım önerisi geliştirilmiştir.

İncele Angle Right
e267f6cee0f9212cd7b250d5a864009e
Haber

Nişan Yaubyan’ı Kaybetmenin Derin Üzüntüsünü Yaşıyoruz...

Mimar Sinan Büyük Ödülü sahibi, Kaleseramik Binası ve Çanakkale Seramik Fabrikası Misafirhanesi gibi Kalebodur’un şu an bile kullandığı pek çok nitelikli yapının tasarımı ile birlikte, uzun yaşamına birçok mesleki başarıyı sığdıran Nişan Yaubyan’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

İncele Angle Right