Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Avenues Shenzhen Primary School

Avenues Shenzhen Kampüsü: eski bir sanayi bölgesini 21. yüzyılın eğitim kampüsüne dönüştürüyor.

Yapılı çevrede verimliliği daha iyi anlamaya kendini adamış mimarlar, planlamacılar, tasarımcılar ve eğitimcilerden oluşan bir ekibi biraraya getiren bir firma olan Efficiency Lab for Architecture, projelerinin bir parçası olarak Çin’in Shenzhen kentindeki yenilikçi Avenues Shenzhen masterplanı kapsamında bir ilkokul tasarladı.

Proje, Efficiency Lab ile dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere dönüştürücü, dünya odaklı öğrenme deneyimleri sağlamaya adanmış bir kuruluş olan Avenues: The World School arasındaki beşinci iş birliğine işaret ediyor.

Shenzhen’in Nanshan Bölgesi’ndeki Tanglang Sanayi Bölgesi, az gelişmiş “kentsel köylerden” birisi. Daha önceki yıkıp yeniden inşa etme stratejisinin aksine, hükümet odak noktasını mevcut yapıların uyarlanabilir şekilde yeniden kullanımını kucaklayan projelere kaydırmış. Alanın artık bir eğitim ve araştırma bölgesi olarak yeniden geliştirilmesi planlanıyor ve Efficiency Lab, mimari tasarım, iç mekan tasarımı, mobilyaları ve eski endüstriyel depoları 21. yüzyıla uygun öğrenme alanlarına sahip bir şehir kampüsüne dönüştürdüğü ana planlamanın merkezinde yer alıyor. Bu planlama, sosyal ve keşfedici öğrenmeyi teşvik ediyor. Sokak seviyesinin oyun ve öğrenme alanları ile etkinleştirilmesine ek olarak, kampüs binalarının her biri, çatıların dış mekan öğrenme alanları ve bahçelerle programlandığı yükseltilmiş köprüler ağı aracılığıyla birbirine bağlanıyor.

“Bağlantılar” kampüs dönüşüm projesi için anahtar bir kavram. Çeşitli seviyelerde bağlantılar oluşturarak köprüler aracılığıyla fiziksel etkileşimler kuruluyor. Böylece avlular ve ara bağlantıları sağlayan merdivenler içeren yaya yollarıyla kampüsü birbirine bağlayan görsel ve fiziksel yollar oluşturuluyor. Ek olarak, doğayla olan bağ, banyan ağaçları ve kampüs yaşamını birleştiren yeni düzenlenmiş alanlar gibi, tesiste bulunan en dikkat çekici peyzaj özelliklerini de beraberinde getiriyor.

Üç katlı bir depo ve otoparkın uyarlanabilir bir şekilde yeniden kullanımı olan Erken Öğrenim Merkezi’nin 2019 sonbaharında tamamlanmasının ardından, Avenues Shenzhen Kampüsü’nün yeniden yapılanması şimdi İlkokulun tamamlanmasını kutluyor.

Gerilebilir bir çatı kanopisi, öğrencileri Shenzhen’deki yoğun güneş ışığından koruyor ve altında benekli bir ışık oluşturuyor. Kanopinin nefes alan yapısı ve çatı katındaki oyun alanının yan tarafındaki yeşil duvar biyofilik bir ortam yaratıyor. Doğal unsurların hareket alanına entegrasyonu, bu yaş grubu için önemli bir tasarım kararı – çocuklar hareket ve yaşamı ayırt etmeye başladıklarında – ve doğanın takdirini yaratarak doğal çevre ile empati geliştirmeye yardımcı oluyor.

Binanın içinde, etkinliklerin paylaşılabileceği ve öğrenilebileceği merkezi bir odak noktası olarak bir tırmanma duvarı kuruluyor. Kıvrımlı tırmanma duvarı, gökyüzüne açık bir alan içinde yer alıyor ve kapalı bir oyun alanının bitişiğinde bulunuyor. Oyun alanı ile tırmanma duvarı arasındaki kesit yükseklik farkı dramatik bir ışık etkisi yaratıyor; doğal ışık duvardan aşağı süzülerek alana bir yükselme hissi veriyor.

Bina boyunca, sosyal etkileşimleri teşvik etmek için öğrencilerin ortak alanları birden çok kata dağılıyor. Bu ortak alanların her biri, ahşap gibi doğal malzemelerle tamamlanmış kitap rafları ve oturma nişleri ile döşenmiş ve daha sıcak bir ortam oluşturmak için kilim ve döşemeli yüzeylerle çevrili.

Proje Yeri: Çin Halk Cumhuriyeti, Shenzhen, Guangdong

Proje Ofisi: Efficiency Lab for Architecture

Peyzaj Projesi: WAY Design

İç Mekan Projesi: Efficiency Lab for Architecture

Konsept Tasarımı: Efficiency Lab for Architecture

Uygulama Projesi: Efficiency Lab for Architecture

Aydınlatma Tasarımı: Claude Engel

Statik Projesi: Arup

Akustik Projesi: Longman Lindsey

İnşaat Bitiş Yılı: 2022

Bu Ayın Bülteninden

Nilufer Kozikoglu
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Nilüfer Kozikoğlu

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor serisinde Prof. Dr. Abdi Güzer'in Ocak ayında konuğu Nilüfer Kozikoğlu oldu.

İncele Angle Right
David Chipperfield
Haber

2023 Pritzker Mimarlık Ödülü David Chipperfield'e Verildi

David Alan Chipperfield, 2023 Pritzker Mimarlık Ödülü'nün sahibi oldu.

İncele Angle Right
Romatre
Proje

Roma Tre Rektörlüğü

Mario Cucinella Architects, Roma Tre Üniversitesi Rektörlük yapısını tamamladı.

İncele Angle Right