Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kocanda Kravsko II

Kravsko'daki eski seramik fabrikasının dönüştürülmesinin ikinci aşamasını ele alan proje ORA (original regional architecture) tarafından tasarlandı.

Orijinal Barok kompleksi, Prag-Viyana yolu üzerinde bir han olarak inşa edilmiş. 19. yüzyılın ikinci yarısında ünlü bir seramik fabrikasına dönüştürülmüş ve yeni binalarla genişletilmiş. Üretim burada yüz yıldır faaliyet gösteriyor. Ancak kısa süre sonra, diğer birçok eskimiş endüstriyel tesisin kaderiyle karşılaşıldı- üretim durdu, alan el değiştirdi ve uzun vadeli bakıma muhtaç hale geldi. Kravsko’dan gelen şu anki sahipleri ise, alanı sosyal etkinlikler ve macera turizmi için yeniden geliştiriyorlar.

Fabrika
Arazide uzak mesafeden görülebilen ana simge fabrika bacası. Bacayı taçlandıran ve doğal olarak ziyaretçiyi ona doğru çeken bir neon daire yerleştirilmiş.

Orijinal fabrika bacasının yanındaki kısmı artık kabul alanı ve personel tesisi olarak kullanılıyor. Binaya renkli betondan yapılmış bir rampa ile giriliyor. Arazinin aksları başlangıçta farklı bir yöne bakıyordu, ancak operasyonel sebepler ve mülkiyet nedeniyle artık bunları takip etmek mümkün değildi. Mevcut giriş, eskiden arazide arka taraf olduğundan, ziyaretçinin ilk bakışta dikkatini çekecek, ayırt edici yeni bir çekicilik yaratmak gerekliydi. Rampa ve merdiven ziyaretçileri karşılıyor ve onları içeriye yönlendiriyor.

Şu anki resepsiyon alanı eskiden kilin karıştırıldığı yerdi. Üretimi durdurulan mikserler, bir zamanlar terk edildikleri orijinal konumlarında bırakılmış. Tüm alan endüstriyel karakteri ile bırakılmış. Bir duvar boyunca, içine çömleklerin döküldüğü alçı kalıplardan bir enstalasyon oluşturulmuş. Burada kalıplar sütunlar halinde istiflenip sadece anlamını yitirmiş ama yine de güzel olan estetik nesneler olarak bırakılmış.

Alçı Kalıp Deposu
Yapı
Burası alçı kalıplarının orijinal deposudur. Yapı üç katlı, uzun bir plana sahip. Tonozlu mahzenler güneydeki yamaçtan girintili. Zemin kat tuğla, ikinci kat ahşap karkasla taşınıyor. Duvar kısmen seramik dökümü için kullanılan eski alçı kalıplardan yapılmış.

Koruma

Binaların yeni bir amaç için dönüştürülmesi, basit bir tadilattan daha fazla müdahale gerektiriyordu. Proje, eski bir deponun konaklama tesisine dönüştürülmesini ele alıyor. Yapının 6 metreden daha dar olması nedeniyle içeriye koridor yapılması mümkün olmamış. Özellikle ikinci katta, bu, korunmuş ahşap çerçeveler üzerinde önemli bir etki anlamına geliyordu. Bu yüzden, üst odalar için bir koridor görevi gören ve yoğun çıta sayesinde güney tarafında arzu edilen bir eşik oluşturan ayrı bir galeri tasarlamaya karar verilmiş. Galeri/sundurma, başlangıçta yakacak odun olarak kullanılması amaçlanan ikinci kalite meşe keresteden yapılmış.

Zemin kattaki odaların sundurmaya direkt erişimi var. Kuzeyde, eski fabrika pencerelerinin çelik çerçeveleri korunmuş. Yeni pencereler onların arkasına yerleştirilmiş. Çerçeveler, pencere pervazlarının alçak olması nedeniyle düşmeye karşı bariyer görevi gören bir ızgara oluşturmuş. Aynı zamanda açıklıklar orijinal bölümlerini koruyor

Binanın orijinalliğini mümkün olduğunca korumaya özen gösterilmiş, bu da tasarımcıları binanın içini ikinci katta yalıtmaya zorlamış. Bu, şaşırtıcı bir şekilde hala iyi durumda olan orijinal ahşap, tozlu cephenin yerinde kalmasını sağlamış. Yapı bu nedenle ifade açısından pek değişmedi. Makaslar yapısal olarak korunmuş. Binanın doğu cephesi, tamamen camla kaplı olduğundan ve bu nedenle manzara üzerinde uzaktan görüş sağladığından, en önemli dönüşüme uğramış.

İç Mekan

Zemin kattaki odalar sade, aydınlık alanlardır. Banyolar buzlu camlı çelik çerçevelerle ayrılarak iyi aydınlatılmış.

Üst kattaki odalara, sökülüp yeni döşeme olarak kullanılan çıplak kirişler ve orijinal levhalar ile özgünlük kazandırılmış.

Tüm bunlar, masa, abajur veya tamamen estetik objeler olarak kullanılan alçı kalıplarla tamamlanmış. Bu nedenle, orijinal olarak burada depolanan kalıplar, azaltılmış sayılarda yerinde bırakılmış.

Ayıklama Tesisi
Eski tasnif tesisinin yapısı, tüm kompleksin en küçüğüdür. Geçen yüzyılın ortalarından kalma olan yapı tarihi olarak diğerleri arasında daha az değer görüyor olsa da o dönemde tamamen amaca yönelik olarak yapılmış endüstriyel yapılaşmanın güzel bir örneğidir. O zaman bile inşaat malzemeleri inşaat sırasında geri dönüştürüldü. Burada geleneksel bir tasarım yaklaşımı izlendi.

Kutlama Alanı
Endüstriyel yapılar, sosyal etkinliklerin düzenlenmesi için ideal bir şekilde dönüştürülmüş. Açık planları ile etkinliklerle doldurulabilecek çok yönlü bir alan sunarlar.

Yapı şimdi zemin katta mutfaklı bir restorana ev sahipliği yapıyor. Restoranın bitişiğinde, kaldırılan ve çatısı camla değiştirilen basit bir çelik yapı olan sera var. Çatı katına, kendi başına bir sanat nesnesi işlevi gören ağır çelik kaynaklı bir merdivenle erişiliyor. Çatı katında özgünlüğü korunan geniş bir salon bulunuyor. Tüm yapılar asırlık aşınma ve yıpranma izleri ile orijinaldir.

--

Proje Yeri: Çek Cumhuriyeti (Çekya), Kravsko

Proje Ofisi: ORA (original regional architecture)

Tasarım Ekibi: Barbora Hora, Jan Hora, Jan Veisser, Maroš Drobňák

İşveren: ITVV

Peyzaj Projesi: Klára Jordánová

Fotoğraf: BoysPlayNice

Proje Başlangıç Yılı: 2019

Proje Bitiş Yılı: 2022

İnşaat Başlangıç Yılı: 2022

İnşaat Bitiş Yılı: 2022

Toplam İnşaat Alanı: 6850 m2

Bu Ayın Bülteninden

Adnan Kazmaoğlu
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Adnan Kazmaoğlu

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor serisinde Prof.Dr. Celal Abdi Güzer'in bu ayki konuğu Adnan Kazmaoğlu MAM kurucusu Adnan Kazmaoğlu oldu.

İncele Angle Right
Fenwick (3)
Proje

Fenwick

Edition Office’in tasarladığı Fenwick, Avustralya’da bir banliyö olan Kew’de Yarra Bend Park'ın bitişiğinde, Birrarung-Yarra Nehri'nin dikkat çekici bir kıyısında konumlanıyor.

İncele Angle Right
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS ALAMO HOUSE PHOTO LQ 002
Proje

Álamo House

Madrid'de konumlanan Álamo House'un mimari tasarımı Fran Silvestre Arquitectos'a, iç mekan tasarımı ise Alfaro Hofmann'a ait.

İncele Angle Right