Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Murat Çetin

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Prof. Dr. Abdi Güzer'in konuğu Murat Çetin…

Murat Çetin, mimarlık eğitimini ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde aldıktan sonra aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı ve doktora için YÖK bursu ile İngiltere’ye gitti. Sheffield Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1990 yılında ise Murat Çetin Mimarlık Üretimi Araştırma ve Danışmanlık’ı kurdu. Murat Çetin’in, mimari bakış açısını ve mesleki deneyimini paylaştığı söyleşiyi izlemek için profildeki linki ziyaret edebilirsiniz.

Celal Abdi Güzer: Mimarlığın öncelikleriyle pazar öncelikleri, belli çatışmalarda karşı karşıya gelmeye başladı. Zamana direnen yapı, tektonik dürüstlük, biçim işlev ilişkisi gibi alanlarda bu öğretinin sahip çıkmaya çalıştığı birçok şey bu tüketim toplumu içinde kabul görmeyen ya da tali konular olarak öne çıkıyor. Yarışmalarda da o tek tipleşmeyi gözlüyor musun son dönemde?

Murat Çetin: Kesinlikle. Bizim zaten yarışmaları bırakmamızın sebeplerinden biri de bu. Çok farklı ekiplerle çok sayıda yarışma yaptık, kiminde ödüller aldık ama son dönemlerde yerel yönetimlerin bunu bir popülist araç olarak kullanmaya başlamasıyla birlikte böyle bir tek tip yarışma sonucu ortaya çıktı.

Celal Abdi Güzer: Bunu biraz da şundan ötürü sordum. Bence sizin birinci olduğunuz, sonra uygulanmayan Çanakkale (Çanakkale Savaş Araştırmaları Merkezi Binası) Yarışması’ndaki proje; tipolojik olmayan, çok özgür bir projeydi. O yüzden mi uygulanamadı acaba yoksa başka nedenleri var mı?

Murat Çetin: Orada bir yönetim değişikliği de oldu, oradan sonra farklı görüşler farklı yaklaşımlar biraz etkiledi. Belki kısmen o trendin başladığı bir dönemdi, farkında olmadan o da etkilemiş olabilir. Ama orada, hakikaten bir araştırma merkezi binasının rasyonalitesi ile onun barındırdığı anlamı, sembolizmi vs. iyi bağdaştırdığımızı düşünüyorum. Hakikaten de sadece yarışma jürisinden değil, başka ortamlardan da senin gibi takdir almıştı. Ama başka dinamikler, ağırlıklı olarak da yönetimsel dinamikler etkili oldu.

Bu Ayın Bülteninden

Saltgalata
Sergi

Türkiye’de Mimarlık Eğitimi: 18. Yüzyıldan Günümüze Kurumsallaşma Eşikleri Sergisi

Türkiye’de Mimarlık Eğitimi: 18. Yüzyıldan Günümüze Kurumsallaşma Eşikleri Sergisi, 6 Aralık’ta Salt Galata’da ziyarete açıldı.

İncele Angle Right
3000 9 1806 Photo NK 37 Copyright Nick Kane
Proje

98-100 De Beauvoir Road

Henley Halebrown, De Beauvoir Yolu üzerinde yer alan 19. yüzyıl ortasında yapılmış endüstriyel yapıyı stüdyo/çalışma alanına dönüştürdü.

İncele Angle Right
Hytta 09 Studio Flusser
Proje

Hytta

Adam Hofman ve Dominik Ilichman tarafından tasarlanan Hytta, Çek Cumhuriyeti'nde bulunuyor.

İncele Angle Right
23 07 19 SKATEPARK STELLA PLAGE 377 R
Proje

Cucq Skate Park

2022 yılında, peyzaj ve şehir planlama stüdyosu Espace Libre’nin tasarladığı Skate Park, Cucq’ta bulunan Stella Plage’da yer alıyor.

İncele Angle Right
Basis 9
Proje

Park Malevich

Ivan Okhapkin, Maria Repkina ve Zakhar Smirnov tarafından tasarlanan Park Malevich, Moskova'da yer alıyor.

İncele Angle Right