Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Cami Mimarisine Bakış

Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor etkinlikler dizisi, toplumu ilgilendiren konularda başta mimar, sosyolog ve yazarlar olmak üzere alanında uzman isimlerle bir tartışma ortamı yaratmayı hedefliyor.

Etkinliğin ilk buluşması 12 Ocak Cumartesi günü Kapadokya’da gerçekleşti. Kalebodur sponsorluğunda, Argos in Cappadocia Otel ev sahipliği ve Arkitera Mimarlık Merkezi organizatörlüğündeki toplantının ana konuşmacıları Can Çinici, Dücane Cündioğlu ve Nevzat Sayın’dı. Son zamanların en çok tartışılan konularından “cami” kavramı, “21. yüzyılda neden böyle camiler yapıyoruz?, “Nasıl yapmalıyız?” gibi sorular etrafında ele alındı. Başta Çamlıca Camisi olmak üzere, cami mimarisinde aynı şeklin tekrar etmesi ve bu konuda yaşanan kültürel çatışmalara değinildi.

Etkinlik Nevzat Sayın’ın konuşmasıyla başladı. Görgü kavramı hakkında yaptığı sorgulamalardan bahseden Sayın, gelenek kavramının da üzerinde durarak geleneğin bir insanın hayat boyu edinebileceği değil, yaşadıkça artan bir şey olduğunu söyledi.

Konuşmacılardan Dücane Cündioğlu, “Cami konuşmalarının yıllar içinde mabet tasarımı konuşmalarına dönüşeceğini umuyorum.” dedi ve mabedin şehri toplayan anlamında bir kavram olduğunu açıkladı. “Mabedi konuşunca ister istemez şehri de konuşmaya başlarız.” diyen Cündioğlu, “Bence örneğin AKM Taksim’in mabedidir.” diye sözlerine devam etti.

Son sözü alan Can Çinici ise cami tahayyülünün neoklasizme hapsolduğunu ve sembolik repertuarın zenginleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sorunun en belirgin haliyle Çamlıca Camisi örneğinde ortaya çıktığını belirten Çinici, yeni tipolojiler yaratma gerekliliğinin üzerinde durdu.

Konuşmacıların yanı sıra Celal Abdi Güzer, Hüseyin Kahvecioğlu, Ömer Yılmaz, Ahmet Turan Köksal, Şebnem Yalınay Çinici, Ertuğ Uçar gibi konukların da soru ve yorumlarıyla katkıda bulunduğu etkinlik Kalebodur'un Facebook sayfasından canlı olarak izlendi. 12 Ocak'ta gerçekleşen toplantının videoları için: www.youtube.com/user/KalebodurTR

İkincisi 9-10 Şubat'ta Kapadokya'da düzenlenecek olan “Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor” toplantısı Twitter'da #kalebodurla hastagi ve facebook.com/Kalebodur adresinden takip edilebilir.

Bu Ayın Bülteninden