GAD Architecture tarafından tasarlanan Eskişehir Spa & Termal Otel, Eskişehir’in Odunpazarı bölgesinde yer alıyor. Eskişehir’in sahip olduğu zengin ve çok katmanlı tarihi altyapı Hitit, Frigya, İskenderiye, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor. Özellikle Odunpazarı bölgesi el değmemiş tarihi dokusuyla büyük bir turizm potansiyeline sahip.
Eskişehir Spa & Termal Otel projesinde kentin termal su kaynaklarından esinlenildi. Bölgedeki termal suyun sağlığa faydalı olduğu ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği inancı hem yerli hem de yabancı turistlerin buraya olan ilgisini zamanla artırdı. Turizm potansiyelindeki bu hızlı artış, Türk ve yabancı turistlerin konaklama ihtiyacını da beraberinde getirdi.
Kalebodur’un Cement 2.0 ve Vesta serilerinin tercih edildiği otel odalarındaki banyolarda ise vitrifiye ve armatürler ile aksesuarlar Kale markasına sahip.
Bu proje, Odunpazarı’nın yerel mimarisi ve mevcut tarihi dokusunun modern bir yorumu olarak ifade ediliyor. Yerleşim planı, halihazırdaki ağaçların konumunu dikkate alarak titiz bir çalışmanın ardından şekillendi. Kompleks, merkezinde bir spa ve sağlık merkezi ile bunları çevreleyen konaklama birimlerinden oluşuyor.
Jeotermal su kaynaklarına son derece yakın olan projede yer alan spa ve sağlık merkezi bu kaynaklardan en iyi ölçüde faydalanabilmek için zemine gömülü olarak planlandı. Zemin altındaki bölümün çatısında yüzme havuzu ve güneşlenme terası yer alıyor. Teras üzerindeki havuzlara yerleştirilen kubbeler ise yer altındaki spa ve sağlık merkezine doğal ışığın girmesini sağlıyor. Kubbelerden spa içine süzülen ışık, geleneksel hamamlardaki gibi bir ilüzyon yaratıyor.
Proje, rüzgar ve güneş enerjisini kullanarak sürdürülebilir tasarım yaklaşımlarına da dokunuyor. Jeotermal enerji sadece spalarda değil, soğuk dönemlerde bir pompa sistemi ile zeminden ısıtma için de kullanılıyor. “Azalt, yeniden kullan, geri kazan” atık yönetim konseptinin esaslarının uygulandığı projenin tamamında karton, plastik ve cam şişeler, çelik ve alüminyum kutular, kağıt, gazete, atık yağlar, piller gibi geri dönüştürülebilen tüm malzemeler toplanıyor.
İşveren: Polimeks
Mimar: GAD & Gökhan Avcıoğlu
Proje Koordinatörü: Nesime Önel
Proje Ekibi: Ertugrul Morcol, Carlos Valderama, Gizem Kiroglu, Omer Karaer, Durak Arıkan, Ayşegül Altuğ, Derya Arpac, Mehmet Baykara, Asli Genc, Muge Tan
Proje Alanı: 2.500 m²
İnşaat Alanı: 45.000 m²
Durumu: Yapım aşamasında
Ödüller: 2012 Uluslararası Otel Ödülleri (Highly Commended Hotel Architecture-Europe)