İmalathanenin tasarım konsepti iki ana unsur etrafında şekilleniyor: Binaya etrafındaki endüstri yapılarından farklı bir kimlik kazandırmak ve kütlenin esas büyüklüğünü gizlemek. İkincil ana unsur parlak ve kinetik olacak şekilde tasarlanan yapı çeperiyle sağlanmış. Yapının tüm birimleri yekpare bir kütle içinde çözülmüş. İmalathanede yoğun bir şekilde üretim faaliyeti gerçekleştirilmesi, geniş havalandırma sistemlerini ve servis birimlerini de beraberinde getiriyor. Tüm bu birimlerin bütüncül bir şekilde kütle içinde çözülmesi ve kütlede her türlü girinti çıkıntıdan kaçınılması yapının boyutlarının da büyümesine neden olmuş. Bu devasa etki de kütlenin şeffaflığıyla çözülmüş.
İmalathanede ana yapı malzemesi olarak ahşap tercih edilmiş. Ahşap hem taşıyıcı eleman olarak çatıda geniş açıklıkların geçilmesinde taşıyıcı eleman olarak hem de cephede kaplama malzemesi olarak kullanılmış. Zamanla ahşabın üzerinde oluşacak bozulmanın, yapının sürekliliğini de gözler önüne sermesi hedeflenmiş. Ritmik bir şekilde tekrar eden sedir ağacından yapılma ahşap şeritler, zeminden çatıya kadar yükselerek güneş kırıcı olarak işliyor. Doğal hali kırmızıya dönük olan işlenmemiş ahşap zaman içinde gümüş grisine dönecek.
İki katlı yapının merkezi avlusu hem imalathaneyi hem de eğitim birimlerini birbirine bağlıyor. Böylece üretim ve eğitim işlevlerinin birbiriyle kurduğu ilişkiyi güçleniyor. Avlunun çapraz ahşap kirişlerle kurgulanan çatı örtüsü, yapı içinde devasa ışık ve gölge oyunları oluşmasını sağlıyor.
İç mekan kaplaması olaraksa kayın ağacı tercih edilmiş. Bu sayede ayakkabı üretiminde kullanılan ahşap kalıplara da gönderme yapılarak marka kimliği mekan tasarımına da yansıtılmış.
Fotoğraflar: © Arnaud Schelstraete