Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Ahmet Alataş ile Kale Talks

8 Haziran’da gerçekleşen Kale Talks’ın konuğu olan Ahmet Alataş, öğrencilik hayatı ve ilk meslek yıllarından itibaren şekillenen bakış açısını, bu süreçte edindiği deneyimleri ve insan kullanımı ile onun doğayla ilişkisi üzerinden şekillendirdiği projelerini paylaştığı keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Uşaklıgil Evi, İpera 25, Yönetim Binası, Murat Karamancı Öğrenci Merkezi, Dardenia Restoran, Yalın Evler gibi hayata geçmiş projelerinin yanı sıra uygulama sürecinde olan ve konsept projeleri hakkında da bilgi veren mimar, çelik ve cam kullanımının öne çıktığı işlerinde yere ve duruma özgü geliştirdikleri detay çözümlerinden de bahsederek yapım ve üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmanın yapılan işi nasıl bir adım öteye taşıdığını gösterdi. Kendi tasarladıkları çözümleri bizzat üreterek, ürettirerek ve uygulamasını yaparak gerçekleştirdiği projeleri ile mevcut hazır sistemlerin işe yaramadığı ya da maliyeti çok artırdığı durumlarda basit yöntemler ve iyi çözümlerle tasarlanana ulaşmanın mümkün olduğunu gösteren örnekler verdi. Türkiye’de çok uygulanmayan yöntemlerin kullanıldığı durumlar aracılığıyla, uygulama aşamasında kontrolün ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’de mimarlıktaki en büyük eksikliklerden birinin diğer disiplinlerle çalışırken farklı ortaklarla birlikte iş yapma bilinci olduğunu belirten Alataş, mimarla aynı şekilde düşünen ve aynı hedeflere odaklanan yüklenici firmalarla çalışamamanın süreci nasıl etkilendiğinden de bahsetti.Mimarlığın yalnızca yaşam alanlarını değil kullanıcıların karakterini de şekillendirebileceğini düşünen mimar, projeleri derinlikle ele alma fırsatı yakalayabilmenin istenen doğa-insan ilişkilerini ve müşterinin istediklerini gerçekleştirmeyi mümkün kıldığını söyledi.

Okul hayatında öğrenilenlerin hiçbir zaman gerçek hayatta yapılması gerekenlerin tamamını teşkil etmediğinin altını çizdi. Avusturya’daki eğitim sürecinde rol modellerinin olduğunu ama Türkiye’de öğrencilerin örnek alabilecekleri rol modellerin eksik olduğunu söyleyen Alataş, daha fazla etkileşim ile bir şeyleri değiştirmenin mümkün olduğunu belirtti. Bu noktada ofisinin bulunduğu arazide yer alan serayı tadilattan geçirip bir atölyeye çevirerek öğrencilere açma planından bahseden mimar, daha farklı düşünme şekillerinin var olabileceğini ve bu düşüncelerin de başarıya ulaşabileceğini göstermeyi arzuluyor.

Bu Ayın Bülteninden

53e13186c05d3f26642b753dc207c25e (1)
Proje

Aksların İzindeki Formlar

Tayvan’da konumlanan Beigang Kültür Merkezi, çevresindeki aksları kenetleyerek kamusal kullanımlara mekan açan bir düğüm noktası olarak Mayu Architects tarafından tasarlanmış.

İncele Angle Right
0808ad910c21ce25747ddff8c6552e51
Söyleşi

Mimarlığın Disipliner İlişki Ağları

Architecture+Design Summit 2017 kapsamında gerçekleştirilen Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor panelinde Aydan Volkan, Dürrin Süer ve Yeşim Hatırlı, Celal Abdi Güzer'in moderatörlüğünde Türkiye'de mimarlık üretimi ve üretim sürecinde disiplinlerarası ilişkileri tartıştılar.

İncele Angle Right
84768347b6573654558e5e07f7a98bac
Haber

16. Venedik Mimarlık Bienali: Freespace

26 Mayıs – 25 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 16. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi'nin teması belli oldu. Küratörler Yvonne Farrell ve Shelley McNamara, demokratik ve özgür mekanların peşine düşmek adına temayı “Freespace” olarak belirlediklerini açıkladılar.

İncele Angle Right
b38b3c91f9a554ba9ba2b6c7cb3f1762
Söyleşi

Bugünün Koşullarını Okumak

Hem mimari üretimler hem de araştırma projeleri ve sergiler gerçekleştiren Mahal Mimarlık ortakları Burcu Tüm, Pınar Bayraktar ve Simge Balcı ile feminist okumalarla şekillenen ofis yapılanmalarını ve mimarlık ortamına dair görüşlerini konuştuk.

İncele Angle Right