Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Eğitim Limanı

CF Møller tarafından tasarlanan Kopenhag Uluslararası Okulu’nun yeni binası, dönüşmekte olan endüstriyel liman bölgesi, Nordhavn’da konumlanıyor. Toplam 25.000 m² alana yayılan okul, 1.200 öğrenciye ve 280 çalışana hizmet veriyor ve Kopenhag’daki en büyük okul unvanının da sahibi.

Okulun tasarımı, yapının kentsel doku içinde kamusal etkileşimleri tetiklemesi ve açık bir eğitim öğretim ortamı sağlama temelinde gerçekleştirilmiş. Okulun hemen önündeki yürüyüş bandı, liman tarafında kentlilerin kullanacağı rekreasyon alanına dönüşecek, dinlenme ve etkinlik alanı olarak kullanılacak.

Ana okul binası, beş ila yedi katlı dört ayrı “kule”den meydana geliyor. Her bir kule farklı gelişim dönemlerindeki çocuklara özel ihtiyaçları karşılamak üzere kurgulanmış. En küçük yaştaki öğrenciler, yapının kullanıcıları arasında geniş bir yer kaplarken onlara ayrılmış alanlarda hem sınıf içi hem de sınıf dışı etkinliklerine cevap verecek yeşil doku, drama ve performans odaları gibi işlevler mekana eklenmiş. Okulun birimlere ayrılması öğrenci topluluklarının oluşmasını, yapı içinde yolun kolay bulunmasını sağlamış ayrıca yapıya has bir kimlik oluşturmuş.

Birimler, dışa dönük etkinliklerin ve işlevlerin yer aldığı müşterek alanları barındıran bir baza üzerine yerleşiyor. Burada bir fuaye, spor salonu, kantin, kütüphane ve etkinlik odaları yer alıyor ve bu mekanlar okul saatleri dışında da bölge halkının kullanımına açık olacak.

Okulun, özellikle küçük çocuklara ayrılmış açık oyun alanları da bu bazanın çatısı üzerinde konumlanıyor. Bu sayede daha güvenli bir ortam kurulmuş oluyor, çocukların su kenarına kontrolsüzce yaklaşıp kendilerini tehlikeye atmalarının önüne geçiliyor.

Yapının özgün cepheleri, 12.000 güneş paneli ile kaplanmış ve panellerin her biri güneş ışınlarından en etkin biçimde yararlanmak üzere payet benzeri bir etki yaratacak şekilde açılı konumlandırılmış. Cepheden elde edilen enerji, okulun yıllık enerjisinin yarısından fazlasını karşılıyor. Toplam 6.048 m² alan kaplayan panelleriyle okul, yılda yaklaşık olarak 200 megawatt saat enerji üretiyor ve Danimarka’nın en büyük güneş enerjisi sağlayan yapısı olma özelliğini taşıyor. Okulun yapı teknolojisi, öğrencilerin bu konudaki farkındalığını artırmak için müfredata dahil edilmiş.

Fotoğraflar: © Adam Mørk

Bu Ayın Bülteninden

b14f6b82dce5210422670c1863cbefdf (1)
Referans

Esnek Dönüşüm

Kurtul Erkmen, Kalebodur’un ahşap görünümlü ve dokulu seramik ürünlerini kullandıkları proje olan Haliç Üniversitesi Kampüsü’nü anlatıyor.

İncele Angle Right
a3d04168ba7d51f5a025a031896d72fb
Söyleşi

Yerelliğe Tutunan Tasarım

“Biz mimarlığımızdan vazgeçmiyoruz ama nerede olduğumuzu da unutmuyoruz.” Nevzat Sayın Mimarlar Konuşuyor’da Celal Abdi Güzer, Emre Senan, Han Tümertekin, Nevzat Sayın ve Şevki Pekin Dikili’de Yahşibey Tasarım Vakfı’nın atölyesi bağlamında yerellik konusunu tartışıyorlar.

İncele Angle Right
9c4bd449d4e825851b8f431c905840fe
Haber

Sevdiğiniz Kale’yi Tasarlayın!

Kale Grubu’nun öncü markası Kalebodur, güçlü ve kimlik sahibi bir tasarım dili oluşturmak üzere Birsel+Seck Design Studio kurucu ortağı Ayşe Birsel ile “Sevdiğiniz Kale’yi Tasarlayın” projesini hayata geçirdi.

İncele Angle Right
d9ed73796635bdccf9fc2a0f6a43feac
Söyleşi

Tasarımda Denge Noktası

Kentte küçük ölçekli müdahelelerle dengeyi arayan -trak ekibini ve işlerini Bihter Çelik ve Mutlu Güngör ile konuştuk.

İncele Angle Right