Organize Sanayi Bölgesi içinde yaklaşık 35 bin metrekare inşaat alanına sahip üretim ve yönetim bloklarından oluşan yapı kompleksi, betonarme karkas ve kaba yapısı bitmiş olarak teslim alınmış ve iç mekan, cephe, peyzaj tasarım projesi ve uygulaması tamamlanarak işverene teslim edilmiş. Projede Kalebodur ürünleri tercih edilmiş.
Çoğunlukla ulaşım altyapı projelerinin gereksinim duyduğu çelik elemanların üretimini yapan Gülermak A.Ş. için geliştirilen projenin konseptinde kuruluşun önemli bir hizmet alanı olan demiryolu teması etkin olmuş. Cepheyi üç farklı koda bölen bir kuşaklama yapılmış ve uzun cephede trenlerin yol alırkenki ritmini hatırlatan bir düzen oluşturulmuş. Cephe tasarımındaki bu fikir peyzaj tasarımında da devam ettirilmiş, şirketin ürettiği raylar peyzajda, üzerinde bankların hareket edebileceği elemanlara dönüştürülmüş.
Birbirine benzer bir dille tekrarlanan kompozit kaplamalı cephelerden oluşmuş yapı örüntüsü içine yerleşen tasarımda bir bakışta fark edilecek anıtsal bir imge tercih edilmiş; bunun için doğal monokrom renk yelpazesinde granitin verdiği doğal ışık yansımalarını doğu cephesine dağıtan bir tasarıma gidilmiş. Yönetim binasının 110 metre uzunluğundaki bu cephesinde, derinlik algısını güçlendirmek, güçlü bir karakter ortaya koymak ve şeffaf yüzeylerin gereksinim duyduğu güneş kontrolünü sağlamak üzere farklı derinliklerle hareketlendirilmiş mermer cephe blokları tercih edilmiş. Ana giriş ise siyah granit ile çerçevelenmiş geniş bir örümcek cephe elemanı aracılığıyla davetkar bir biçimde kurgulanmış. Böylelikle mermer blok ve pencerelerin düşey ritmiyle kontrast oluşturan geniş yatay eleman, uyumlu bir kompozisyon kurmuş. Bu cephe tasarımında her bir mermer eleman bağımsız bir karkasa oturuyor ve sistemleri birbirinden bağımsız çalışıyor. Cephede elde edilmek istenen ritim duygusunu vermek üzere parçalar bulunduğu yere özgü boyutlandırılmış; aynı boyut ikinci kere tekrarlanmıyor.
Cephe sistem detayı konvansiyonel betonarme karkas ve tuğladan oluşan bir yüzeyde mantolama ve boya üzerine uygulanmış mekanik taşıyıcılı mermer giydirmeden oluşmuş. Mantolama ve boya uygulaması mermer giydirme arkasında kesintisiz devam ettirilmiş; böylelikle yapının enerji verimliliği arttırılmış ve çok parçalı cephe tasarımına rağmen iyi bir su yalıtımı kalkanı oluşturulmuş. Ege Bölgesi içerisinde yağışların sebep olduğu yüzey bozulmaları açısından en sorunlu cephe doğu yönü olduğu için yapıya eklenen geniş saçak hem tüm yatay kitleyi üçüncü boyutta tamamlıyor, hem de hakim rüzgar yönünde suyu yapı cephesinden uzaklaştırıyor.
- Proje Adı: Gülermak A.Ş. ALOSBİ Yönetim Binası
- Proje Yeri: Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, İzmir
- Proje Tipi: Cephe, İç Mekan ve Peyzaj Tasarımı
- Proje Ofisi: Eskiz Mimarlık
- Tasarım Ekibi: Jülide Tutan Hergül, Gamze Adıgüzel
- Mimari Proje Ekibi: Jülide Tutan Hergül, Gamze Adıgüzel
- Proje Yöneticisi: Jülide Tutan Hergül
- İşveren: Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ
- Ana Yüklenici: Eskiz Mimarlık
- Alt Yüklenici: Etik Alüminyum, Kocapınar Mermer, Eskon Elektrik, Uzay Mühendislik
- Konsept, İç Mekan, Peyzaj, Cephe ve Uygulama Projesi: Jülide Tutan Hergül/Eskiz Mimarlık
- Peyzaj Projesi Uygulaması: ECM Peyzaj
- Mobilya Tasarımı: Gamze Adıgüzel / Eskiz Mimarlık
- Aydınlatma Tasarımı: Eskiz Mimarlık / Eskon Elektrik
- Grafik Tasarım: M. Sercan Yamalı/ Eskiz Mimarlık
- Fotoğraf: Kadir Genç
- Şantiye Yöneticisi: Kayahan Yıldırım / Eskiz Mimarlık
- Proje Yılı: 2016
- İnşaat Yılı: 2016 – 2017
- Arsa Alanı: 100.005 m²
- Toplam İnşaat Alanı: 4981.33 m²