Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

AKM Berlin’de Sergileniyor

Atatürk Kültür Merkezi’nin yeniden üretilmesine dair sergi Murat Tabanlıoğlu’nun küratörlüğünde, Architektur Galerie Berlin’de ziyarete açıldı. Kalebodur’un sponsorlarından olduğu sergi, 28 Nisan’a kadar ziyaret edilebilir.

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın “Recomposing AKM – AKM'yi Yeniden Oluşturmak” adlı sergisi, AKM'nin, yeni yüzyılın mevcut imkan ve gereksinimleri çerçevesinde, şehrin kolektif belleğine ve binanın orijinal biçimine saygı duyarak yeniden üretilmesine odaklanıyor. AKM'nin bütüncül mimari yaklaşımına vurgu yapan sergi; yapıları, süreçleri, kültürel ve kentsel rolleri ile yapının kolektif hafızadaki önemini anlamaya / anlatmaya çalışıyor. Her şeyin değişmekte olduğu bir dünyada, öz değerlerle bir arada yeni işleri gerçekleştirebilmenin esnek yolları arasındaki dengeyi bulma özeniyle, yeni AKM projesinin başvurduğu özgün temeller serginin ana unsurlarını oluşturuyor.

Sergide yer alan objeler; var olan yapıya ait, seramik, aydınlatma armatürleri, sahne ve bakım teçhizatı gibi yapı malzemeleri ile AKM deposundan, arşivlerden ödünç alınan, dönemi ve yapıyı yansıtan müzik notası standı, mobilyalar, afiş ve broşürleri içeren parçalardan oluşuyor. Ayrıca, 1950’li yılların başlarından beri tanzim edilmiş resmi raporlar, notlar ve gayri resmi mektuplar, fotoğraflar, dergi ve gazete kupürleri ile 1940’lardan itibaren Taksim ve 1950'lerin başından bu yana AKM için yapılmış çeşitli projeler; bunlara ait eskiz, plan, kesit detaylarını içeren teknik çizimler, raporlar ve kitaplar da sergilenen objeler arasında yer alıyor.

Bunlarla birlikte, eski yapı ve yeni projenin karşılaştırılmasına ve daha iyi anlaşılmasına imkan sağlamak üzere 1/60 ölçeğinde iki kesit maket de bulunuyor. Eski projeleri ve yeni projeyi daha yakından incelemek isteyenler için ise, interaktif dijital ekranlarda mimariye dair daha detaylı arşiv ve bilgi sunuluyor.

Yapıya dair bu özgün unsurlarla bir arada sergide, şehrin ortak hafızasını yansıtmak amacıyla çağdaş sanatçıların işleri de yer alıyor. Hasan Deniz, Serkan Taycan, Sercan Apaydın, Emre Dörter’in AKM’nin farklı dönemlerine odaklanmış işleri ve Berlinli sanatçı Theo Eshetu’nun sergi için ürettiği “Invocation” isimli çalışma, AKM anlatısını güçlendiriyor.

Bu Ayın Bülteninden

d2229ee799d973d367e1140169ae491f (1)
Referans

Tarım Kampüsü

Yazgan Tasarım Mimarlık tasarımı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, sürdürülebilirlik ilkelerini ön planda tutan ve sosyal olanaklarla zenginleştirilmiş bir kampüs yaşamı sunuyor.

İncele Angle Right
5396a5f1e6592421a7e6e50292f93b12
Söyleşi

Unicera’da Bir Tasarım Stüdyosu

Unicera 2018 kapsamında Kaleseramik’in stant tasarımını gerçekleştiren Demirden Design ile tasarım yaklaşımlarını konuştuk. Demir Obuz ve Nil Deniz sorularımızı yanıtladı.

İncele Angle Right
8cc72042de2d1cf811bc958ec33e75f9
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Kampüste Konuşuyor

“Mimar, hiç görünmeyecek bir yerde de iş yapsa toplumsal hafızaya etki etmesi gereken bir konumda.” - Can Çinici Can Çinici ve Gül Güven, Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor Kampüs'te Celal Abdi Güzer'in konuğu oldu.

İncele Angle Right
2bc938e91076e247269866f1bebd35f1
Söyleşi

Düzenin Peşinde

“ODTÜ Ar-Ge Binası için açılan yarışmanın başarısı, yarışmaların devamlılığı için çok önemliydi, o nedenle bende ayrı bir yeri vardır.” - Boran Ekinci Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Celal Abdi Güzer'in konuğu olan Boran Ekinci, mimarlıkta iş yapma biçimlerini değerlendiriyor.

İncele Angle Right