Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kültürün Etkisinde

“Mimarlıkta çok hassas olmak lazım, ufak sandığınız bir müdahale bütün yapmak istediğinizi ortadan kaldırabilir.” - Ragıp Buluç

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor programında Celal Abdi Güzer'in sorularını yanıtlayan Ragıp Buluç, altı ana sanat dalından biri olan mimarlığı kültürel değerler süzgecinden geçiriyor ve Türkiye'de iş yapma biçimlerini bu bağlamda değerlendiriyor.

Söyleşinin tamamına buradan erişebilirsiniz.

Celal Abdi Güzer: Kentleşme ve mimarlık alanında, Anadolu’nun sahip olduğu kültürel zenginliğin yansımalarını izliyor muyuz? Japonya ile karşılaştırdığımız zaman, bugün çağdaş mimarlık ortamına Japonların verdiği katkı ile bizim verdiğimiz katkı -sizin saptamanıza göre- bu kültürler oranında zenginlik temsil etmiyor.

Ragıp Buluç: Kültürün iki değeri var: elle tutulabilir ve tutulamaz değerler. Ben her zaman elle tutulamayan değerleri merak ettim. Çünkü elle tutulan değerleri kafestir, cumbadır, kapının mavisidir. Bunlar malzemeyle veya zamanla değişebilir.

Bu topraklarda gelişen Türk kültürü, ki bence Japonya’dan, Çin’den gelen bir uzantısı da var, insanlığa önem verir; Batı kültürü ise insana önem verir. Orada bir lamba aldığınızda Henningsen derseniz, hangi renk diye sorarlar. Bizde ise dünyanın her müzesinde olan ve iftihar ettikleri halıların hiçbirini hangi kadının dokuduğu belli değildir; manileri kimin yazdığı belli olmaz. Bu toplum isme karşıdır ama insanlık da vardır.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde geziler olurdu. İlk defa Edirne’ye gitmiştik, Selimiye Camisi’ne. Sınıftakilerin otuzu ateistti, yarısı da komünist. Hocalarımızın da beşinden dördü yabancıydı. İçeri girdik, ezan okunuyor, hepimiz huşu ile oturduk. Bizi oturtan Sinan’dı. O din duygusu kendi içimizden başladı yukarı doğru anlatabiliyor muyum? Çağdaşı Michelangelo’yu düşünürsen o korkutucu ebatlar, ezici mekanlar... Türk mimarisinde bunlar yoktur.

Türkler Anadolu’ya geldiklerinde önce İranlılardan sonra da Ermenilerden esinlenerek Selçuklu mimarisini geliştirdiler. Sonra Osmanlı zarafete önem verdi. Nedim’in şiirini hatırlayın: “Haddeden geçmiş nezâket yâl ü bâl olmuş sana”. Yani nezaket gibi incelmiş bir şeyi tekrar rafine eden bir kültürdü. İstanbul’daki bütün yapılara, Sinan’ın minarelerine bakın, ne kadar zariftir. Sanat tarihçilerine kızıyorum, özellikle mimarlık tarihi konusunda, Osmanlı Art Deco’yu aldı diyorlar, aldı da kendi zarafetine kattı onu.

Bu Ayın Bülteninden

5f7c3fa39d32766a2d483aa173e7df85
Haber

Truva Koleksiyonu’na EDIDA 2018 Ödülü

Çanakkale Seramik’in Can Yalman Design tasarımı Truva Koleksiyonu, EDIDA 2018 Ödülleri’nde, Duvar Kaplama kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

İncele Angle Right
5d2986243f2e92688b5b3ddfa8ae21ee
Proje

Kamusal Düğüm

LOW Architecten’in Belçika’da gerçekleştirdiği Merlijn İlkokulu, yerleştiği parkta bulunan diğer kamu binaları arasında merkezi bir bağlantı noktası oluşturuyor.

İncele Angle Right
90d578b948e742371d33780d51fac5fe
Haber

Arata Isozaki

Pritzker Ödüllü mimar Arata Isozaki, II. Dünya Savaşı etkisiyle şekillen mimarlık görüşüyle projelerinde değişim ve yenilik arayışını ortaya koyuyor.

İncele Angle Right
8fb3d4ba997a0ffd4a74c69b9da63722
Söyleşi

Özgür Düşünceler Etrafında

İzmirli mimarlık pratiği Ofisvesaire’nin farklı ölçeklerden beslenen pratiklerini ve akademiyle kurdukları ilişkiyi kurucuları Melis Varkal ve Mustafa Gökhan Çelikağ ile konuştuk.

İncele Angle Right
ab63d5848106a0038a94071b1adea09e
Haber

Kalebodur ile Mimarlık

Cüneyt Özdemir, Türkiye’nin düzenli yayınlanan ilk mimarlık video programı Kalebodur ile Mimarlık’ta, Eskişehir’de inşaatı devam eden Kengo Kuma tasarımı Odunpazarı Modern Müze’yi anlatıyor.

İncele Angle Right