Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

"Yükselen" Samsun

Mimar Cenk Dereli, Açık Radyo'da Kalebodur desteğiyle yayınlanan Açık Mimarlık programı için kentleri gezerek mimarlarla yaptığı söyleşileri, edindiği deneyimleri kaleme alıyor ve blogunda paylaşıyor. Samsun ziyaretinde iç mimar Hasan Akkuş ile gerçekleştirdiği sohbeti ve kente dair izlenimlerini aşağıda okuyabilirsiniz.

Amazonlardı değil mi? Karadeniz sahilinde, hani daha iyi ok atabilmek için bir göğüslerini kesen savaşçı kadınlar. Mitoloji dediğin, Türkiye'nin hikayesi. Buraların şimdiki misafiri olan bizlerin derin köklerinde esaslı bir kol. Samsun'da Amisos tepesinden sahildeki iki dev aslan heykelinin arasından denize bakarken bunları düşündüğüm sırada, masa kahvaltı için donanıyor.

Erken uçuşun yorgunluğunda, Samsun'a ancak gerçekten o an uyanıyorum. Kahvaltıdan sonra ofisinde Hasan Akkuş ile röportaj yapıyorum. Samsun, Ankara ve İstanbul'da iş üreten bir iç mimar. İşlerini ve Samsun'u konuştuktan sonra beraber şehrin batı yakasına, Atakum mevkiine doğru yola çıkıyoruz. Samsun, Karadeniz kıyısı boyunca uzanan, kıyının arkasındaki ovanın derinliklerine doğru gevşek bir şekilde yayılan bir şehir. Bu coğrafi durum şehrin içinde ve kıyısındayken, sırtını dik yamaçlara dayamış Karadeniz kentlerinden oldukça farklı bir his veriyor insana. Kıyıya paralel uzanan çok şeritli yolun büyük kısmında bir tramvay yolu yanımızda devam ediyor. Doğu-batı doğrultusunda uzanan bu hat, şehrin kenarındaki üniversiteyi şehir merkezine bağlıyor.

Zaman zaman bu yoldan sahile yönelip kıyı boyu gidiyoruz. Hasan Akkuş bir yandan yol üzerinde yaptığı projeleri gösteriyor, bir yandan da potansiyel projelerden bahsediyor. Sahil şeridi yeni düzenlenmiş. "Eskiden burası yazlık olarak kullanılan bir alandı. Evler ona göre yapılmış tatil evleri" diyor ve ekliyor: "Ama şimdi değişti; tramvay ve üniversite ile bu yerler şehir ile birleşti. İmar durumlarındaki değişiklikle de şehrin yeni cazip yerleşim yeri oldu". Buranın cazibesini daha da artıracak marina projesi devam ediyormuş. Sahilden içeri yönelip, şehrin sırtlarında kurulmuş üniversitenin yolundan bir süre ilerleyip, tepelerdeki yeni apartman projelerinin olduğu alana doğru yöneliyoruz. Çok katlı yapılar çoğunlukta.

Yüksek katlı ve yoğun yapılaşma, gerek sokak kotunda kuramadığı yaşam alanları yüzünden gerekse de yapıların niteliği yüzünden keyifli bir kentsel mekan yaratmaktan uzak. Ben tam "neden bu kadar yükselmişler?" derken, bu daha bir şey değil deyip, bana daha da yukarılardaki binaları gösteriyor. Geniş bir alana oturan, şehre en tepeden bakan bu yüksek yapılar, konumları dolayısıyla daha da büyük görünüyorlar. Şehrin güncel konut piyasasının en favori ürünleri... Fiyatlar altı yüz bin ile bir milyon lira arasıymış. Şaşkınım.

Yazının devamı için: nobonnobon.blogspot.com/2013/06/55-samsun.html

Bu Ayın Bülteninden