Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Helezonik Stadyum

2013 Pritzker Ödülü’nü almaya hak kazanan Japon mimar Toyo Ito’nun tasarladığı Tayvan’daki Kaohsiung Ulusal Stadyumu, kullandığı enerjinin tamamını güneşten elde ediyor.

Kaohsiung'da konumlanan 50.000 kişilik stadyum, 8.844 adet güneş paneliyle örtülmüş ve enerjisinin %100’ünü fotovoltaik teknolojisyle sağlıyor. Toyo Ito tasarımı 14.155 m2'lik solar çatı, stadyumun 3.300 adet aydınlatması ve iki büyük ekranın elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Yapılan testler, tüm bu aydınlatmalar ve ekranları çalıştırmaya yetecek elektiriğin yalnızca altı dakikada elde edilebildiğini gösteriyor. Dünyanın ilk güneş enerjisinden elektrik üreten stadyumu olan yapı kıvrımlı bir şekle sahip.

Stadyumda aynı zamanda suyun yeraltına ulaşmasını sağlayan zemin kaplaması bulunuyor. Yerli üretim ve dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak inşa edilen stadyum, çevresindeki rekreasyon alanlarıyla bir bütün oluşturuyor. Konumlandığı 19 hektarlık alanın yaklaşık yedi hektarlık bölümü kamusal yeşil alan, bisiklet yolları ve ekolojik bir gölet için ayrılmış. Ayrıca, stadyum inşa edilmeden önce arazide bulunan tüm bitkiler yeniden kullanılmış.

Güneş panelleri yalnızca oyunlar esnasında değil, kullanılmadığı zamanlarda da elektrik üretecek şekilde tasarlanmış. Komşu yerleşimlerin elektrik ihtiyacının %80'ini karşılayacak miktarda üretim yapabilen paneller, her yıl 660 ton karbondioksidin atmosfere salınmasının da önüne geçiyor.

Kaohsiung Ulusal Stadyumu'nu tasarlayan Toyo Ito, bu sene kazandığı Pritzker Ödülü'nün yanı sıra 2006'da RIBA Altın Madalyası ve 2010'da Praemium Imperiale ile ödüllendirilmişti. Japon mimarın 2012 yılında Venedik Mimarlık Bienali için tasarladığı Japon Pavyonu da en iyi pavyon seçilmişti.

Fotoğraflar: Archdaily

``

Bu Ayın Bülteninden