Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Yayılan Petek

Shenzhen Çin’in en popüler turistik durağı olduğu kadar en önemli endüstriyel kentlerinden. Pearl Nehri deltasına ve Hong Kong’a komşu olan ve hızla gelişen kent, Guangdong Eyaleti’nin güneyinde yer alıyor. Shenzhen Bao’an Uluslararası Havalimanı Pekin, Şangay ve Guangzhou’dan sonra Çin’in dördüncü büyük havalimanı olma özelliğini taşıyor.

2008’de Massimiliano ve Doriana Fuksas Architects Terminal 3’ün tasarımıyla havaalanına yapılacak eklenti binası için düzenlenen uluslararası yarışmayı kazandılar. Projenin konsepti, organik şekliyle bir heykel görüntüsü veriyor. Binanın strüktürü beton altyapı ile çeliğin içinde, strüktürü saran yüzey ise hem iç hem dış cephede petek deseni görünümünde.

300.000 metrekarelik cephe farklı büyüklüklerde, kısmen açılabilen metal ve cam panellerden oluşuyor ve petek motifini takip ediyorlar. Bina, 80 metre açıklık geçen bir çatı strüktürüne sahip. Çift katmanıyla beraber yüzey, doğal ışığın filtrelenmesine ve ışık oyunları oluşturmaya izin veriyor.

Büyük yolcu salonu havaalanının anahtar noktalarından biri ve üç kademede düzenlenmiş. Her kademe bağımsız işlevlere tahsis edilmiş. Zemin katta meydan restoranlara, ofislere ve iş toplantıları için hizmetlere geçişi sağladığı gibi uçakların iniş ve kalkış alanlarına da ulaşımı sağlıyor. Yolcular terminale 14.40 kotundan ulaşıyorlar.

İçerinin mekansal konseptlerinden biri akışkanlık. Hareket ve duraklama olmak üzere iki tasarıyı bir araya getiriyor. Asma strüktürde geliştirilen petekler içeriye aktarılmış ve bina boyunca farklı ölçeklerde yinelenmiş. Ayrı kutular yolcu salonunda petek fikirlerini daha büyük ölçeklerde ortaya çıkarıyorlar ve belli belirsiz farklı bir organizasyonda tekrar ettirecekler. Çoğu kamu ve açık alanlarda, petek, asma tavanda olduğu gibi duvarda üç boyutlu baskı olarak da bulunabiliyor.

Fotoğraflar: Dezeen

Bu Ayın Bülteninden