Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Gelenekselden Esinlenen Müze

Chongwu antik kentinde geleneksel taşlarla inşa edilen Dingli Heykel Müzesi’nin tasarım konseptini yaratıcıları ATR Atelier anlatıyor.

“Quanzhou’dan 30 dakika uzaklıktaki Chongwu antik kenti 1387 yılında inşa edildi ve Çin’deki en iyi korunan antik kent durumunda. Chongwu, taş heykelleriyle ünlü. Dingli Heykel Müzesi ise, bu antik kente kılavuzluk eden Chounghui Caddesi’nin yanında konumlanıyor. Müzenin ana cephesi güneye bakıyor. Hemen yanındaki yeni resepsiyon binası ise batıda inşa edildi ve yenilenen mevcut ofis binası doğuda bulunuyor. Bu üç yapı, tek tarafı açık, uzun, kare bir giriş meydana getiriyor.

Sanat müzesinin dış görünümü büyük taşların üst üste dizildiği görünümü veriyor. Cephesi yapının işlevini yansıtırken aynı zamanda doğal, sade fakat güçlü bir görüntü yayıyor. Taş duvarların katlanabilir yüzeyleri kuvvetli gölgeler yaratıyor ve geniş açılı taşlar köşelerin görünümünü daha sert ve güçlü kılıyor.

Galerinin iç mekanı simetrik bir düzene sahip; merkezde dört sergi salonuyla çevrili dairesel bir yaya yolu bulunuyor. Tepedeki terasta insanlar boş zamanlarını değerlendirerek denizi seyredebiliyorlar.

Cephe malzemesi olarak yerel bir taş çeşidi seçtik. Bu taş aynı zamanda Chongwu antik kentinin temel yapı malzemesiydi. Birçok geleneksel ev bu taşların yığma şeklinde kullanılmasıyla yapılıyordu. Müze tasarımının yığma taş konsepti, Dingli Heykel Müzesi ve yerel taşlar arasındaki ilişkiyi akla getiriyor. Yığma taşların saf hali güçlü ve çağdaş bir vizyon oluşturuyor.”

Fotoğraflar: © Lu Hengzhong

Bu Ayın Bülteninden