Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Mimarlar Neyi Konuşuyor

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) tarafından Kalebodur’un katkılarıyla düzenlenen “Mimarlar Bu Ay Neyi Konuşuyor?” başlıklı toplantıların bu ayki konukları Tavit Köletavitoğlu ve Mustafa Sönmez’di. “Kentsel Rantın Paylaşımı” başlıklı bir konuşma yapan Köletavitoğlu ve Sönmez, İstanbul’da son on yıl içinde kentsel rantın nasıl oluştuğunu, kimler tarafından paylaşıldığını anlatarak, bu rantın kente karşı işlenen suçlar yumağında oluştuğunu vurguladılar.

Mustafa Sönmez konuşmasını 1970’lerin Türkiye’sinden bugüne değişen ekonomi politikaları çerçevesinde sürdürerek, inşaat sektörünün gelişimini ve nedenlerini anlattı. İnşaat sektörünün Türkiye ihracatındaki payının %7 gibi düşük bir seviyede olduğunu vurgulayan Sönmez, bu sektöre aşırı yüklenmenin sanayi sektörünü olumsuz etkilediğini ve sanayi yatırımının ihmal edildiğinin söyledi. Sönmez, mevcut kentleşme ve inşaat politikalarının bu şekliyle sürüp gitmesinin ekonomik büyüme açısından da mümkün olmadığını, bu nedenle kentin bir an önce onarılmasının ve kentsel rantın kamusallaşmasının gerektiğinin altını çizdi.

Tavit Köletavitoğlu ise konuşmasında kentsel rantın, kente karşı işlenmiş suçlar yumağında oluştuğunu söyleyerek, rantın paydaşlarını analiz etti. Şu andaki çılgın projelerin, beş yıl boyunca, 500’ün üzerinde farklı bilim alanlarından uzmanların emek harcayarak hazırladığı ve belediye meclisinde oybirliğiyle kabul edilmiş olan 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda yer bile almadığını vurguladı. Kentsel rantın denetlenebilir olmasının önemine dikkat çeken Tavitoğlu ayrıca yasaların anlaşılır ve uygulanabilir kılınmasının sağlanması gerektiğini belirtti ve İstanbul’un parsel bazında mevzi planlarla değil bütünsel planlarla düzenlenmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Etkinliğin fotoğraf albümü için tıklayın.

Bu Ayın Bülteninden