Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Türk Seramiği Londra Sokaklarında

Türk Seramik Tanıtım Grubu ve Architects’ Journal işbirliğiyle gerçekleşen Seramik Tasarım Yarışması, dünyaca ünlü İngiliz mimarlık ofislerinin Türk seramiğini kullanarak Londra için birer “çeşme (kiosk)” tasarlamalarını hedefledi. Yarışmanın ardından düzenlenen “Kiosk” sergisi 21 Şubat’ta ziyarete açıldı.

The Building Centre Londra’da 14 Mart’a kadar açık kalacak sergi Zaha Hadid Architects, Studio Weave, Hopkins Architects, Eric Parry Architects, Allford Hall Monaghan Morris ve Adam Architecture tarafından tasarlanan eserlerden oluşuyor.

Architects’ Journal editörü ve Kiosk projesinin kreatif direktörü Rory Olcayto, “Büyük mimarlık ofislerinin tasarladığı fantastik eserler olmalarının yanı kamusal alanları ve kentlerin sakinlerine ve ziyaretçilerine sunduğu hizmetleri nasıl kullandığımız konusunda daha büyük bir tartışma olduğunu ortaya koyuyor.

Bu çeşmeler Londra’nın entsel peyzajı arasıdna etkileyici kent simgeleri potansiyeline sahip olmalarıyla beraber insanları bir araya getirme, temiz su sağlama gibi faydalı kamusal kaynaklardır.”

Osmanlı döneminde bir tür bahçe köşkü olarak ortaya çıkmış olan bu yapılar zamanla dönüşüm geçirmiş. 17. yüzyılın sonlarında halka temiz ve ücretsiz su sağlamak için padişah tarafından yaptırılmış. Genellikle mermer ve seramik ile bezenmiş bağımsız yapılar olan çeşmeler, 19. yüzyılda Batı Avrupa kentlerinde de yaygınlaşmaya başlamış.

Türk Seramik Tanıtım Grubu Başkanı Bahadır Kayan projeyle ilgili, “Türkiye’de sahip olduğumuz seramik mirası ve bu malzemenin mimari eserlerimizin tamamlayıcı parçaları olmasından dolayı gururluyuz. Kiosk projesinin bir parçası olarak geçtiğimiz sene bu altı mimarlık ofisini İstanbul’da ağırladıktan sonra, her birinin çeşme tipolojisini 21. yüzyıla nasıl uyarladığını görmek heyecan verici.” şeklinde konuştu.

Daha detaylı bilgi için tıklayın.

Bu Ayın Bülteninden