Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Nehirden Havuza

Herzog & de Meuron, İsviçre Riehen'de biyolojik filtrasyon yapılan bir yüzme havuzu tesisi tamamladı. Kentte alışılagelmiş bir dizi yüzme havuzunun öneri aşamasından öteye geçememesinin ardından Herzog & de Meuron, Naturbad Riehen için Ren Nehri'nde yer alan bu tasarımı geliştirdi. Proje, kullanıcılara doğal bir sistemle arıtılmış gölette yüzme deneyimi sunuyor. Makineler ve kimyasallar yerine su bitkileri, kum ve toprak göletin temiz kalmasını sağlıyor. Mimarlar “Teknik sistemler ve makine odalarınınnın yerini arıtmı sağlayan bitkilerle kaplı basamaklar aldı, bilindik geometrik havuz ise yüzülebilen bir gölete dönüştü.” diyerek projeyi özetliyolarlar. İsviçreli mimarlar 1979 yılında Riehen'de tasarlanacak bir yüzme havuzu için açılan yarışmayı kazanmışlar fakat proje gerçekleştirilmemişti.

Herzog & de Meuron tarfından tasarlanan tesis Basel'de, Wiese Nehri'nin Ren'e ulaşan kuzey kıyısında konumlanıyor. Günde yaklaşık 2000 kişiyi ağırlayabilen tesis, bir kafe ve zaman zaman değişen iç mekan aktivitelerini de barındırıyor. Karaçam ağacından inşa edilen tesis binası arazinin doğu sınırı boyunca uzanıyor ve ana giriş olarak hizmet veriyor. Aynı malzemeden üretilmiş tahta perdeler ise arazinin kuzey ve batı sınırlarını belirlerken gölgelik alanlar yaratıyor. Duşlar da bu bölümlerde yer alıyor.

Göletin güney kıyısı yüzenlerin etrafı görebilmeleri için yalnızca bitkilerle perdeleniyor. Biyolojik su arıtma havzasında organik filtrasyon sisteminin parçası olan bitkiler bulunuyor. Bu sistem, yolun karşı tarafında tüm yıl boyunca aktif olan bir parkın altına yerleştirildi. Bu tür doğal havuzlar Avrupa'da popülerliğini artırırken Naturbad Riehen, dünyaca ünlü mimarlar tarafından tasarlanmasıyla bir ilk olma özelliği taşıyor.

Fotoğraflar: Leonardo Finotti

Bu Ayın Bülteninden