Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Yaşayan Enstalasyon

Genç Mimarlar Programı (YAP-Young Architects Program), inovatif tasarım araştırmalarını destekleyen ve genç yetenekleri teşvik eden, Museum of Modern Art ile MoMA PS1 arasındaki bir işbirliği. Bu sene 15.'si gerçekleştirilen programda kazanan Hy-Fi projesiyle David Benjamin (The Living) oldu.

MoMA PS1'ın avlusundaki Hy-Fi, biyolojik teknolojileri ileri hesaplama ve mühendislik teknikleriyle birleştirerek üretilen yeni bir malzemeyle inşa edildi. Doğada %100 çözünebilen ve “büyüyen” bu malzeme David Benjamin tarafından özel olarak geliştirildi. Sadece toprağa ihtiyaç duyan bu yapı atık, enerji ya da karbon emisyonu üretmeden tekrar toprağa karışıyor.

Dairesel kulelerin yapı malzemesinin üretimi atık mısır yapraklarının çiftçilerden toplanmasıyla başlıyor. Yapraklar doğranıyor ve bir tür canlı mantar kökü olan özel formüle edilmiş miselyum adı verilen malzemeyle karıştırılıyor. Bu karışım istenen şekildeki kalıplara dökülüyor, birkaç gün içinde hafif bir objeye dönüşüyor. Malzeme katılaşınca da kullanıma hazır hale geliyor.

Organik tuğlaların en üstünde yansıtıcı tuğlalar bulunuyor. Bunlar loş ışığı içeriye alarak ilginç ışıltılar yaratıyor. Hy-Fi, soğuk havanın alttan alınıp, sıcak havanın yukarıdaki silindirik boşluklardan dışarı verildiği doğal bir havalandırma sistemine sahip. Mısır atıkları ve mantar köklerinin hammaddesini oluşturduğu Hy-Fi, 7 Eylül'de doğaya geri dönmesi planlanıyor.

Fotoğraflar: www.moma.org

Bu Ayın Bülteninden