Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Avlunun Etrafındaki Örüntü

Peripheriques Architectes, Fransa’nın Rennes şehrinde yer alan Biopole Biyoteknoloji Kuluçka Merkezi'ni tasarladı. Yapının cephesi çizgisel bir elemanın tekrarı ilkesiyle şekillenmiş. Cepheye bütünsel olarak bakıldığında bu çizgisel elemanlar hareketli bir desen oluşturmuş.

Kentin içindeki Biopole Biyoteknoloji Kuluçka Merkezi, yapının ortasındaki avlu etrafında kurgulanmış. Dış ve iç mekan arasında ilgi çekici bir fiziksel katman oluşturan cephe tasarımıyla dikkat çeken yapı, esnek bir çalışma ortamı sunmak üzere geliştirilmiş.

Mekansal Düzen

Bina, avlulu bir meydan etrafında konumlanan iki yüksek kat ve teknik terastan oluşuyor. Zemin kattan girilen ve birinci kata ulaşan avlu, üst katlara gün ışığının sızmasını sağlayan bir galeri haline gelmiş. Meydan, katlar arasındaki görsel iletişimi sağlarken bitkisel dokusu ve geniş açıklığıyla çalışanlar için dinlenme alanı oluşturmuş. Kare şeklindeki plan, binanın her yerine eşit ulaşım mesafesi sağlıyor. Mimarlık ekibi, oluşturmak istedikleri kurgunun esnek ve rasyonel olmasını istediklerini belirtmiş. Taşıyıcı sistemin gridal ve rasyonel düzeni, cepheyi ve mekansal bölümlemeyi şekillendiriyor. Kurgunun rasyonelliği, mekansal değişimi de kolaylaştırmış.

Tekrarlı Cephe Elemanları

Yapının mimari organizasyon şeması, birinci kattaki çevresi bitkilendirilmiş avlunun etrafında şekillenmiş. Avlu, toplanma alanı olarak işlevlendirilmesinin yanı sıra dinlenme alanı, binaya giriş ve resepsiyona açılan bir koridor görevinde. Geniş merdivenler, zemin kata ve park alanına uzanarak farklı mekanları birbirine bağlıyor. Koruma ve filtreleme sağlayan cephe tasarımı, avlu etrafında doğrusal devam ederken dış cephede, yapının biçimini ön plana çıkaran eğrisel çizgilere sahip. Hafif malzemelerle tasarlanan cephe elemanları aynı zamanda saçak görevinde. Binanın yatay çizgilerini dikey düzlemde bozan elemanlar, yapının hafif olarak algılanmasını da sağlıyor.

Fotoğraflar: © Luc Boegly

Bu Ayın Bülteninden