Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Zaferin 100. Yılında Çanakkale’nin Evlatları Belgeseli

Temeli 58 yıl önce Çan’da atılan Kale Grubu, doğduğu topraklara vefa için Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünü interaktif bir dijital belgesel ve 100 milyon liralık yeni bir yatırımla yad etti. Bu topraklar için toprağa düşmüş vatan evlatlarını anmak üzere hazırlanan interaktif belgesele “Çanakkale’nin Evlatları/Sons of Gallipoli” adı verildi. Türkçe ve İngilizce versiyonlarıyla canakkaleninevlatlari.com ve sonsofgallipoli.com adreslerinde gösterime giren belgeselde, bir asır önce gerçekleşen Çanakkale Savaşı’na bugünün annelerinin gözünden bakılıyor.

Uluslararası bir ekibin, global bir bakışla hazırladığı belgesel, 11 bölümlük bir film, 300 belgeden oluşan bir belge arşivi ve savaşın yaşandığı bölgeye dair 38 interaktif haritadan oluşuyor.

Belgeselde, biri Türk biri Anzak iki anne; kendilerini, 100 yıl önce evlatlarını cepheye gönderen annelerin yerine koyuyor ve onların yaşadıklarını, savaşın ne ifade ettiğini anlamaya çalışıyor.

Belgeselin tema müzikleri ünlü İtalyan besteci Ludovico Einaudi ve Mercan Dede’nin ortak çalışması ile doğu ve batının bir sentezi olarak hazırlandı.

Belgeselin Çan’daki Kale Grubu fabrikalarındaki ilk gösterimine katılan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Çanakkale Destanı'nın hikayesini, dijital ve sosyal medyanın gücüyle tüm dünyaya ulaştırmaktan, bu anlamlı projenin destekçisi ve sponsoru olmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi. Zeynep Bodur Okyay, sosyal medya yorumlarıyla büyüyüp gelişmesi beklenen belgeseli dijital enstalasyonla destekleyeceklerini belirterek bu projenin, Çanakkale’nin bir barış kenti olmasına katkı sağlamasını umduklarını belirtti.

100’üncü Yılda 100 Milyon Liralık Yatırım

Kale Grubu’nun, belgeselden sonra Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümündeki ikinci adımı, 100 milyon liralık yeni granit fabrikasının temel atma töreni oldu. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla yapılan temel atma töreni ile bundan 58 yıl önce İbrahim Bodur öncülüğünde üretime geçen ilk fabrikanın yerine, modern bir granit fabrikası inşa edilecek.

Bundan 58 yıl önce bu fabrikada 15 cm x 15 cm seramik üretip bir haftada pişirirken bugün 1 metreye 3 metre levha üretip yarım saatte pişirdiklerini anlatan Zeynep Bodur Okyay, “O gün bu fabrikanın çatısını yapan usta, bu işi hisse karşılığı yapmış. Bakınız o dönemde nasıl bir kalkınma seferberliği var! Girişimcisinde, ustasında, işçisinde, köylüsünde o zamanki sanayiye bakış ve inanç gerçekten takdire şayan. Şimdi bu ustanın -ki babamın yakın dostu olmuştur- oğlu bizde Kale Grubu şirketlerinin IT direktörü olarak çalışıyor. İşte Kale Grubu böyle bir temel, böyle bir aile ruhu üzerine inşa edildi. Biz de bunu sürdürme gayreti ve azmi içerisinde olacağız” dedi.

Çanakkale Ruhuyla Büyümeliyiz

58 yıl önce bu topraklarda doğan Kale Grubu olarak bütün yatırımlarını Çanakkale ruhuyla yaptıklarını belirten Zeynep Bodur Okyay şunları söyledi: “Babam İbrahim Bodur, 58 yıl önce Çan’da bir sanayi ateşi yaktı. Bu ateş bugün Çan’dan Mardin’e, Erzurum’dan İstanbul’a, İzmir’den İtalya’ya kadar 17 fabrikada 5 bin çalışanla küresel bir güç olma yolunda hızla ilerliyor. Bütün yatırımlarımızda aynı ruhla davranıyoruz. Gittiğimiz her yere değer katmaya ve ülkemiz için iyi olanı yapmaya çalışıyoruz. Bugün seramik ve inşaat kimyasalları gibi geleneksel sektörlerimizden savunma ve havacılık gibi yenilikçi büyüme alanlarına kadar tüm iş kollarımızda katma değeri yüksek üretim yapan, yenilikçi, sadece rekabet eden değil aynı zamanda rekabeti tanımlayan bir grubuz. Biz, bu alanda inandığımızı yapıyoruz. Geleneksel sanayi kollarında inovasyona odaklandık. Kalesinterflex, Kale Aqua, nem kontrollü karo gibi rekabeti tanımlayan ürünlerle farklılaşıyoruz. Yeni büyüme alanı olarak yürüdüğümüz havacılık ve savunmada en dinamik gruplardan biriyiz. İnsansız Hava Aracı, Türkiye’nin ilk milli piyade tüfeği, Turbojet motor gibi önemli işlerde bizim imzamız var. İzmir’de Pratt&Whitney ile kurduğumuz uçak motoru fabrikasında, F35 uçakları için motor parçaları üretiyoruz. Türkiye’nin kilogram ihracat fiyatı 1,6 dolarken bu fabrikada üretilen parçaların ortalama ihracat fiyatı 177 dolar. Bu yıl, AR-GE’ye ayırdığımız pay, ciromuzun yüzde 2.2’sini bulacak. Önümüzdeki beş yılda 420 milyon liralık yatırım yapıp ciromuzu 3 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyoruz. Ticaretin bireyleri, sanayinin toplumları zenginleştirdiği düsturundan ödün vermeden, sanayi ile büyümeye devam ediyoruz. Bu ülkede bütün bu işleri huzurla yapıyorsak bunu, Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı’nda ülkesi için gözünü kırpmadan canını veren kahramanlara borçluyuz. Bugün Türkiye’nin, hedeflediği gelişmiş ülkeler sınıfına yükselmesi için ihtiyaç duyduğu büyük atılımı ancak Çanakkale ruhu ile başarabileceğine inanıyorum.”

Bu Ayın Bülteninden

f103a0218623a486470169444f111fe3 (1)
Proje

Avlunun Etrafındaki Örüntü

Peripheriques Architectes, Fransa’nın Rennes şehrinde yer alan Biopole Biyoteknoloji Kuluçka Merkezi'ni tasarladı. Yapının cephesi çizgisel bir elemanın tekrarı ilkesiyle şekillenmiş. Cepheye bütünsel olarak bakıldığında bu çizgisel elemanlar hareketli bir desen oluşturmuş.

İncele Angle Right