Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kreatif Mimarlık tarafından tasarlanan Med Amerikan Tıp Merkezi, Bağdat Caddesi üzerinde konumlanıyor ve Kalebodur ürünü Kalesinterflex ile kurgulanan cephesiyle çevredeki konut dokusuyla uyumlu bir mimari dili yansıtıyor.

Med Amerikan polikliniği, Vehbi Koç Vakfı sağlık kuruluşları bünyesinde 1997 yılında kurulmuş ve Çiftehavuzlar’da mevcut bir yapıdan dönüştürülmüş binasında sağlık hizmetleri vermeye başlamış. Ancak değişen yerel ve uluslararası yönetmeliklerin gerekliliklerini karşılamakta ve hizmetlerini iyileştirmekte zorlanmaya başladığından, yeni bir yapıya taşınmasına karar verilmiş. Kreatif Mimarlık tarafından tasarlanan yeni Med Amerikan Tıp Merkezi, Bağdat Caddesi üzerinde Feneryolu mevkiinde kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen bir alanda konumlanıyor.

Cephesinde Kalebodur ürünü Kalesinterflex kullanılan tıp merkezi, Bağdat Caddesi’ndeki yükseklik sınırlandırmasına uygun olarak zemin üstünde dört, zemin altında dört olmak üzere toplam sekiz kattan oluşuyor. Yaklaşık 8.500 metrekare kapalı alana sahip binada gün ışığı alması gerekmeyen mekanlar da zeminin altındaki bodrum katlarda bulunuyor.

Merkezde günübirlik cerrahi operasyonların yapılacağı iki ameliyathane, acil servis, kadın sağlığı, pediatri, estetik, check-up, KBB, diş, kalp damar cerrahisi, göz, fizik tedavi gibi servislere hizmet edecek 36 adet muayene odası yer alıyor. MR, CT, röntgen, mamografi, kemik dansitometre, panoramik röntgen cihazlarının bulunduğu radyoloji ve klinik laboratuvar bölümlerinde hastaların ihtiyaç duyduğu tüm ileri görüntüleme, tetkik ve tanı hizmetleri sağlanıyor.

Toprak üzerindeki tüm mekanlar, bina ortasında bulunan ve etrafındaki sirkülasyon ile bekleme alanlarına doğal ışık sağlayarak zeminde bir iç bahçeye dönüşen cam galeri etrafında toplanmış. Yönetmeliklerin gerektirdiği minimum yükseklik ve geçiş ölçüleriyle sınırlı kalmayan planlama yaklaşımında hasta konforunu ve hizmet kalitesini arttırmak ön planda tutulmuş. Medikal gereklilikler nedeniyle bir arada ve yakın olması gereken servisler, mekanların bina içindeki organizasyonunu şekillendirmiş.

Yapının medikal-mekansal planlamasının yanı sıra iç mekan projesini de Kreatif Mimarlık üstlenmiş. Planlama ve malzeme seçimi aşamasında hasta hizmetlerinin hijyen ve temizlikle ilgili talepleri ve işletmenin yoğun kullanıma karşı dayanıklılık ihtiyaçları göz önünde tutularak, kullanıcılara ihtiyaçları için tasarlanmış ve konforlu bir mekan sunmak amaçlanmış. İç mekanlarda sakin ve huzurlu bir atmosfer sağlayan, kahverengi tonlarında doğal renkler ve malzemeler tercih edilmiş. Zeminde doğal taş ve ahşap görünümlü kaplamalar kullanılırken, duvarlarda akustik konforu da sağlayacak ahşap kaplama ve tekstil esaslı duvar kağıtları kullanılmış. Ortak mekanlardaki bölücüler de benzer şekilde akustik konfora katkı sağlayacak şekilde tasarlanmış. Seçilen malzemelerde hasta ve çalışan sağlığı göz önünde tutularak zararlı gaz salınımı yapmayan ve toksik madde içermeyen ürünler tercih edilmiş.

Bağdat Caddesi’nin üzerindeki yapıların değişen kullanıcı profili, mağazacılık ve ofis talepleri nedeniyle giderek daha fazla üretilen sağır ve kapalı cepheye sahip yapıların aksine Med Amerikan Tıp Merkezi’nde mevcut konut dokusuna uygun farklı cephe alternatifleri üzerinde durulmuş. Binanın bulunduğu yerle aykırı olmayan ama çağdaş bir kimlik benimsemesine dikkat edilmiş.

  1. Proje adı: Med Amerikan Tıp Merkezi
  2. Proje yeri: Feneryolu – İstanbul
  3. İşveren: Med Amerikan
  4. Proje: 2013 – 2015
  5. İnşaat: 2014 – 2015
  6. İnşaat Alanı: 8.500 metrekare
  7. Mimari Tasarım: Kreatif Mimarlık
  8. Tasarım Ekibi: Aydan Volkan, Selim Cengiç, Birkan Kankatan
  9. Yüklenici: Kreatif Mimarlık
  10. Fotoğraflar: Cemal Emden

Bu Ayın Bülteninden