Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

NSMH tarafından tasarlanan Balparmak Fabrikası Üretim ve Yönetim Tesisi, İstanbul Çekmeköy'de bulunuyor. İç mekanında Kalebodur’un Kalesinterflex ürününün kullanıldığı yapının formu arazinin gerekliliklerine uygun olarak kurgulanmış.

Yapı, ilk üretim tesisinin de içinde yer aldığı arazide konumlanıyor. Yapının boyutları göz önüne alınarak konum olarak arazinin tek boş yeri tercih edilmiş. Endüstri yapılarının konumlandığı düz arazilerden farklı olarak, bu örnekte söz konusu yapı, eğik bir arazide yer alıyor. Böylece üst kotun toprak seviyesini yakalayana kadar betonarme olması kararı neredeyse kendiliğinden oluşmuş. Üst katlarda betonarme olarak devam ederek, bu katların üretim mekanları olarak kullanılabilmesi sağlanmış. Kalıp sistemlerini ve yapısal özellikleri sürdürmek açısından kullanışlı bulunan bir durumu işlevsel kullanışlılıkla birleştirince yapıyı bütünüyle betonarme kurgulamak kaçınılmaz olmuş.

On metreyi bulan kot farkının içine yerleşen yapı, yol tarafından bakıldığında iki katlı görünmekle birlikte gerçekte altı kata sahip. Alt dört kat üretim ve depolamalar için, üst iki kat ise ofisler için kullanılıyor. Depolama ağırlıklı olarak toprak altındaki katta üretim katların orta kısmında çepere yakın bölümlerde destek birimleri var. Ofislerde ise yerleşme dış duvara yakın ve orta kısımda ortak alan olarak avlu bulunuyor. Üretimin istemediği gün ışığı, ofislerin en çok isteneni.

Renklerin ve boşlukların rastlantısallık ve tasarlanmışlık arasında durarak tanımladığı bu büyük kütlenin taşıyıcı sisteminden cephesine kadar aynı malzeme ile çalışılmış ve aynı malzemenin farklı kullanımlarıyla zenginleştirilmiş bir deneyim sunulmuş. Malzeme tercihinde, öne çıkan bütüncül anlayış ıslak hacimlerde derzsiz şekilde kullanılan ve homojen görünüm sağlayan Oxido serisiyle devam ettirilmiş. Serinin büyük ebatları, yerleşim düzeninde de esneklik sağlamış.

  1. Proje Adı: Balparmak Üretim ve Yönetim Yapısı
  2. Proje Yeri: Altıparmak Gıda Çekmeköy / İstanbul
  3. Proje Ofisi: Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri
  4. Tasarım Ekibi: Nevzat Sayın, Serkan Çakıt, Tuğçe Şık Erdoğan
  5. İşveren: Arıdan Gıda
  6. Proje Başlangıç Yılı: 2011
  7. Proje Bitiş Yılı: 2012
  8. İnşaat Başlangıç Yılı: 2011
  9. İnşaat Bitiş Yılı: 2015
  10. Fotoğraf: Engin Gerçek - Studio Majo

Bu Ayın Bülteninden