Defne Apartmanı, konumu gereği bitişik nizam yapılaşmanın getirdiği dezavantajın görsel ve mekânsal olarak avantaja evrildiği bir tasarım sürecinin ürünü. Geniş açıklıkları ile iç mekanın okutulduğu projede, giriş cephesinde kullanılan yatay ve düşey ahşap dikmeler ile her kat birbirinden ayrışır ancak bu ayrışma tüm cephede görsel bir bütünlüğün de temelini oluşturarak yapıya kendi kimliğini kazandırır. Apartmanda yaşama kültürünün mekânsal ve işlevsel olarak sıradanlaştığı ya da belki de daha doğrusu önemsizleştirildiği günümüzde; kullanıcısının mekânsal, görsel ve psişik beklentilerini karşılayabilecek özgün bir yapı olabilme çabasının örneği olarak Defne Apartmanı, kentsel dokudaki yerini alır ve kendi hikayesini oluşturur.
Yol kotundan 1,5 metre negatife inen yapının zemin katında ana giriş, peyzaj alanı ve otopark yer alır. Bu kotta kat yüksekliği 3m belirlenerek hem birinci katın yol kotundan +1,5m yukarıda başlayarak özelleşmesi sağlanır hem de ana girişi, peyzajı ve otoparkı içeren bu alan, güney ve kuzey cepheleri arası doğal havalandırmayı da sağlayan bir sirkülasyon alanına dönüşür. Zeminle birlikte 6 kattan oluşan yapıda 6 adet konut birimi bulunur. Yer aldığı bölge itibariyle kentsel dönüşüm uygulamalarının çoğunlukta olduğu alanın, üzerinde şekillenen yeni yapılarla dönüştüğü söylenebilir. Bu bağlamda gerçekleştirilen uygulamaların birçoğunun tasarım kaygısı gütmeyen, kenti ve yer aldığı çevreyi yeterince anlamlandırmayan projeler olduğu da belirtilmelidir. Defne apartmanı, bitişik nizam parsel yerleşiminin verdiği minimum esnekliğe rağmen cephedeki yalın tasarım dili, geniş şeffaf açıklıkları ve farklı malzemelerin (cam, ahşap ve beton gibi) dengeli bir araya gelişleri ile bulunduğu çevrede kendi özgün kimliğini yaratır.
İlk dört kat boyunca her katta bir konut biriminden oluşan yapının 5. ve 6. katlarında ön ve arka cephede konumlanan iki adet dubleks konut birimi yer alır. Her katta bir konut biriminin yer aldığı plan şemasında; ana girişi geniş bir hol karşılar. Giriş holünden güney cephesine geçildiğinde oturma alanı, mutfak ve her ikisinden erişim sağlanan balkon konumlanır. Kuzey cephesinde ise; yatak odaları, ıslak hacimler ve balkon yer alır. İç mekanda oturma alanı ve mutfak fiziksel olarak tamamen birbirinden koparılmayarak her iki mekan arası görsel ve fiziksel akışın sürekliliği korunur. İki mekanı birbirinden kısmi olarak ayıran taş kaplama duvar iç mekandaki beyaz hakimiyetine renk ve malzeme farklılığıyla kontrast oluşturur. Söz konusu kontrastlık; pencere doğramaları, mutfak ve ıslak hacim mobilyaları, kapı kolları, dolap kulpları ve yer yer asma tavana gizlenen aydınlatma elamanlarıyla pekiştirilir. Malzemelerin (duvar ve zemin kaplamaları, mobilyalar vb.) birbirleriyle çıplak birleşimleri tercih edilen iç mekanlarda, titizlikle gerçekleştirilen uygulama süreçleri neticesinde, herhangi bir bitiş elemanına (süpürgelik ya da metal derz çıtası gibi) rastlanmaz.
--
Proje Yeri: İzmir, Karşıyaka
Proje Ofisi: Mert Uslu Mimarlık
Tasarım Ekibi: Mert Uslu, Nilay Özcan Uslu
İşveren: Kln İnşaat
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 1.350 m2