Urla’da yer alan villanın mevcut projesinde yer almayan, yapılar arası kapalı alan geçişi sağlamak amacıyla oluşturulan, tamamıyla toprak altına yerleştirilen tünel toplam 390 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. Tünel yapısı dahilinde kütüphane, şarap kavı, süper kahraman figürleri koleksiyonu sergi alanı, müzik odası ve kapalı otopark alanı da tasarlanmış.
Süper kahraman figürleri koleksiyonu, projenin iç mekan tasarımının çıkış noktasıdır. Süper kahramanların dünyasından kopup gelmiş bir atmosfer yaratmak, yerin altında oluşturulan bu dünyanın içerisinde, ev sahibinin değerli koleksiyonlarından da faydalanarak ortaya çıkan detayları akılda kalıcı bir sahneye dönüştürmek üzere, bir karikatür kitabının içerisinde yolculuk yapıyormuş hissini canlandırmak, projenin başlıca hedeflerini oluşturmuş.
Tünelin sıfırdan uygulanması ve tamamıyla yer altında bulunması projenin en hassas iki noktası. Aydınlatma ve havalandırma sistemleri bu anlamda çok titiz bir çalışmanın ürünü olarak hayata geçirilmiş. Sadece iç mekana odaklanan, yapının mimari tasarımından bağımsız bir alan üzerinde çalışmak ve aynı zamanda gün ışığı almayan, yapay aydınlatmalar aracılığı ile farklı atmosferler oluşturabiliyor olmak, özgür hissettiren ve dolayısıyla büyük keyif veren bir sürece dönüşmüş.
“Walk of Fame”den esinlenerek tasarlanan, terrazzo kullanılarak oluşturulan geçiş alanı zemini mekanın ilk bakışta en fazla dikkati çeken noktası. Daha önce kullanılan detayların tekrarından kaçınan, her zaman yeni malzemeler ve çözümler üretmekten yana olan bir tasarım anlayışıyla; hedeflenen mavi tonu ve doku, pigmentleri teker teker belirlenen özel bir karışım ve titiz bir ekip çalışması ile elde edilmiş. Diğer tarafta, tümünü yazmak mümkün olmasa da her bir yıldız, bir kahramanı sembolize edecek şekilde düzenlenirken, yıldızların her biri kendi üzerinde yer alan spotun dairesi içerisinde vurgulanmış.
Süper kahramanlar ülkesi Amerika’nın bayrak renkleri projenin ana renk skalasını oluşturmuş. Kırmızı renk daha ön planda duracağı için sadece nesnelerde tercih edilirken, mavi renk, mekan içerisinde denge sağlamak adına daha yaygın şekilde kullanılmış. Siyah rengin zemin oluşturduğu kav bölümünde, koleksiyona ait şişeler arka bölümde yer alan aydınlatmalarla dikkatleri üzerine çekecek şekilde konumlandırılmış. Kütüphane bölümünde ise sadece kitapların gözler önüne serildiği, okuma anında dingin bir etki yaratacak olan beyaz renk tercih edilmiş.
Kütüphane alanında tüm kitapların eşit oranda algılanabilmesi bölüme dair tasarımın temel kurgusunu oluştururken, daha ender bulunabilen, kitap koleksiyonunun daha değerli ürünleri olmalarından ötürü belirli kitapların stantlarda sergilenmesi tercih edilmiş. Rafların ön ve iç bölümünde yer alan gizli aydınlatmalar da bu vurguyu destekler niteliktedir. Çekmecelerin bir kısmı kitap okuma anında öne çekildiğinde masa görevi görecek şekilde özel olarak tasarlanmış.
Şarap kavında sergilenen ürünlerin bir kısmı ev sahibi adına özel imalat ürünler olması nedeniyle birbirlerinin önüne çıkmayacak şekilde konumlandırılmış. Sergi bölümünde ürünlerin her birini ayrı ayrı vurgulamak amacıyla kullanılan aydınlatma düzeni şişelerin yer aldığı bölümlerde de devam ediyor. Kav alanı diğer bölümlerden farklı olarak, tadım esnasında şarabın tüm zarafetini ön plana çıkartabilmek amacıyla, koyu renklerin hakimiyetinde, daha loş bir atmosfere sahip olacak şekilde tasarlanmış. Özel olarak tasarlanan ve üretilen parlak siyah renkli fıçılar, içlerine yerleştirilen raf ve armatürlerle ev sahibinin tıpa koleksiyonunu sergilenmesine olanak veriyor. Şarapların muhafaza edildiği, içerisine girebilen soğutucu ünite, daimi şekilde 16 derecede tutuluyor. Yatay şarap askıları Amerika’dan getirtilmiş. Özel sergileme ünitesi çelik, alçı panel ve beyaz mermerden imal edilmiş olup zeminlerde ise terrazzo kullanımı sürdürülmüş.
Süper kahramanlar sergi alanında, Marvel, DC Comics gibi birçok markanın ve Terminatör, The Lord of the Rings gibi birçok eserin karakterlerinin profesyonel sanatçılar tarafından lisanslı olarak canlandırılmasıyla oluşturulan figürler sergileniyor. En ince ayrıntısına kadar detaylandırılmış karakterlerin çoğu ya poz verirken ya da hareket halindeyken modellenmiş figürlerin üzerinde gerçek karakterlerin tüm detayları yer alıyor.
Merdivenler, ev sahibinin özel tercihi üzerine piyano tuşları şeklinde, her bir basamağın çıkaracağı ses hassas bir çalışma sonucu ayrı ayrı belirlenerek oluşturulmuş. Sergi alanı ise merdivenin alt bölümünde sürdürülmüş. Duvar bölümünde yer alan Marvel karakterlerini konu alan görsel çalışma, Adriano Pennetti tarafından yerine özel olarak tasarlanmış.
Kıvrımlı hatlara sahip müzik odası tasarımında ise zeminde ve tavanda paralel şekilde sürdürülen hareket, müzik aletleri ile yürüme ve müzik dinleme alanı arasındaki sınırları belirlemeye odaklanmış. Ses kontrolünün sağlanması amacıyla zeminde halı, tavan bölümünde ise siyah parlak gergi tavan ve alçıpan kullanılmış. Duvarlarda duvar kağıdı tercih edilirken, ses kontrolünü sağlamak ve aynı zamanda CD raflarını gizlemek için kalın kadife perde tercih edilmiş. Tavanda oluşturulan havuza donatılmış LED aydınlatma sistemi, ses sistemi ve televizyona bağlı otomasyon sayesinde, televizyon yayınına veya dinlenilen müziğe göre renk değiştirerek mekanda farklı auralar yaratıyor. Tüm ışıkların kapatılması ile, siyah zemin içerisindeki LED’ler yıldız kümesi gibi sergileniyor.
Not: Projede Kalebodur ürünleri kullanılmıştır.
--
Proje Yeri: Urla, İzmir
Proje Ofisi: Selina Kazazoğlu Interior & Product Design
Tasarım Ekibi: Selina Kazazoğlu
Fotoğraf: Kadir Aşnaz
Proje Yılı: 2017-2018
İnşaat Yılı: 2017-2019
Toplam İnşaat Alanı: 390 m2