Büşra Akgün Dedeoğlu, projeyi anlatıyor:
Villa Draman bahçe kapısından girildiği anda misafirini yoğun bitkiler ve şelalesinden gelen su sesleriyle karşılayan bir mekan. Tasarımını mimarlık firmasının sahibi mimar Emre Acar ve ekibinden Çağrı Helvacıoğlu Aydoğu üstlendi. Acararch bitkileri, sesleri ve doğal ışığıyla doğayı hem dış mekanda hem iç mekanda bir tasarım elementi olarak ele aldı. Projenin başından itibaren minimalizmin dinginliğini özel detaylarla harmanlayarak, ahşap ve keten gibi doğal görünümlü materyaller ve cesur renklerin bir arada olma gücünü kullanıp hem kullanışlı hem de etkileyici yalın bir mimari dil hedeflendi. Tasarıma eklenen ve öne çıkarılan cam açıklıklarla doğal ışığın gücünü kullanan tasarım ofisi manzaranın ve doğanın gücünü tasarımlarına çabasızca ekleyerek ferah bir ortam yaratmayı amaçladı.
Ofisin tamamlanan projelerini görerek mimarlarıyla buluşan ev sahipleri hayallerindeki evi şehir yaşantısından ve karmaşasından uzak, dingin ama etkileyici minimal bir yaşam alanı olarak tanımladılar. Ev sahiplerinin günlük ihtiyaçlarını birebir karşılayabilmek amacıyla kullanıcı ile sürekli iletişim halinde olunan bir tasarım süreci yürütüldü. Dönemsel kullanılacak bir ev olduğu için ev sahiplerinin istekleri doğrultusunda hem ekonomik sebeplerle hem de bakım ihtiyacı olmaması sebebiyle kaplamalı ahşap, taş görünümlü porselen malzemeler gibi doğal görünümlü, bakım gerektirmeyen ve uzun ömürlü materyaller tercih edildi.
Gündoğan’da yer alan havuz dahil 620 m²lik bir alana yerleşen 2 katlı villada üst kat ev sahiplerinin ve iki oğullarının özel banyolu yatak odalarına ayrılırken alt katta iki adet özel banyolu misafir odası, yardımcı odası, ev işleri odası ve yaşam alanı konumlandırıldı. Yaşam alanı olarak adlandırılan alanda bölücü elemanlar kullanılmayarak mutfak alanı, salon alanı ve yemek alanının bütüncül bir akış içerisinde olması sağlandı. Yemek alanıyla bahçe arasında tamamen açılır cam cephe sayesinde yaşam alanının bahçeyle olan ilişkisi kuvvetlendirildi. Yemek alanının üzerinde kullanılan panjurlu cam sayesinde kontrollü doğal ışık yaşam alanına dahil edildi. Üst katta mevcutta bulunan iki yatak odası banyolarıyla birlikte çocuk odası olarak değerlendirilirken banyolu ebeveyn yatak odası sonradan eklendi. Mevcut duvarlar harici dış duvar eklenmeden saçak ve cam cephelerle oluşturulan yalın ve şeffaf bir dil kullanılan yatak odasında kitaplık duvarı üzerinde devam ettirilen cam cephe sayesinde villanın konumunun sunduğu etkileyici panoramik manzara vurgulandı. Ev sahiplerinin çocuk odaları için istekleri evin minimal ve yalın dilini devam ettirirken dinamik bir hissiyat oluşturabilmekti. Oyuncak ve kitaplar için gereken depolama alanını da karşılamak amacıyla iki çocuk odasında da benzer bir dille tasarlanan sarı ve beyaz renkte yatak başı ünitesiyle fonksiyonel gereklilikler sağlanırken minimal ve dinamik bir ambiyans yaratıldı.
Villa Draman’ın bahçesinde davet yemekleri için pergola ile tanımlanmış bir alanda Acararch tasarımı yemek masası konumlandırıldı. Havuz alanından çiçeklerle ayrıştırılan yemek alanında hem estetik sebeplerle pergola kolonlarını saklanmasını sağlayan hem de kitchenette ve barı barındıran işlevsel bir dolap tasarlandı. Seramik kaplı kayar panellerle gizlenen kitchenette ve barın kullanılmadığı durumlarda taş bir kütle olarak görünen dolap minimal dili devam ettirirken kullanılan materyal ve detaylarla arzulanan dinginlik hissini sağladı. Gizli bar bölümünde kullanılan ve kontrast oluşturan şarap rengi boyalı cam ve aydınlatmalarla bar alanı davetlerin odak noktası haline getirildi.
Not: Projede zemin seramiklerinde ve mutfakta bulunan ada tezgah kaplamasında Kalebodur ürünleri kullanılmıştır.
--
Yer: Muğla, Bodrum
Ofis: Acararch
Tasarım: Emre Açar, Çağrı Helvacıoğlu Aydoğu
Yüklenici: Makas Yapı
Fotoğraf: İbrahim Özbunar
İnşaat Alanı: 750 m²