Orta Doğu'nun en büyük kapalı açık hava meydanı olan Al Baraha Meydanı'nda yer alan otelde 123 oda, 35 süit ve 91 daire bulunuyor. Otel ve rezidanslar; alanı çevreleyen tarihi sokakların, meydanların, avluların hiyerarşisi, ölçeği ve karakteri ile bütünleştirilmiş.
Mandarin Oriental Otel'in tasarım yaklaşımı 21. yüzyıl mimarisinin geçmişten gelen referansları olduğu kadar Katar binalarının geleneksel form ve detaylarına da dayanıyor. Bu önemli bağlamsal ögeler, geçmişi terk etmeden geleceğe bakan yeni bir mimari dili tanımlamak için dikkatle yorumlanmış.
Katar mimarisinin geleneksel yapı elemanı olan revaklar; sokaklar ve binalar arasında eşikler oluşturarak sakin bir mimari düzen hissi sağlıyor ve görsel perspektifi artırıyor. Bu yapı elemanı, yayalar için çok ihtiyaç duyulan gölge alanlar oluşturuyor. Tasarımcılar, otelin zemin kotunda kullandığı revaklı alanın izlerini en üst katlarda sürdürdürmüş. Zemin kattaki sütunlar, tırtıklı bir doku üretmek üzere elle taşlanmış, çatı katında bulunan sütunlarda ise rafine bağlantı detayları ile pürüzsüz bir görüntü elde edilmiş.
Mandarin Oriental Otel’in cepheleri; malzemelerin kütlesini, derinliğini, karakterini ortaya çıkarmak için boşlukların ve girintilerin açıldığı katı formlarla kurgulanmış. Cephe; alt seviyede masif köşelerden, üst seviyelerdeki açıklıklarda ve köşelerde ise gönye derzlere sahip sıcak renkli kireç taşından yapılmış. Bu zıtlıklar, detaylı işlenen cephelerin hareketli biçimini ve sağlamlığını vurguluyor; taşın aynı hizada birleştirilmesiyle birlikte, Katar mimarisinin geleneksel cephelerini hatırlatan bir yüzey ve detay bütünlüğü oluşturuyor.
--
Yer: Doha, Katar
Ofis: John McAslan + Partners
Tasarım: Burns & McDonnell
İşveren: Msheireb Properties
Peyzaj Tasarımı: Burton Studio
İç Mekan Tasarımı: David Collins Studio
Yüklenici: TiME Qatar
İnşaat Yılı: 2021
İnşaat Alanı: 20.000 m2
Fotoğraflar: Hufton & Crow