SALT ve Kalebodur’un yedi yıla yayılan ortaklığı sayesinde SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nde biriken kaynaklar, Ekim 2021’den beri Arşivden çıktı videolarında ele alınıyor. Cumhuriyet döneminin mimarlık, tasarım, planlama ve koruma pratiklerinde öne çıkan, yapılı çevreye ilişkin hikâyelerin sonuncusu olan "Cumhuriyet Döneminde Mimarlık Eğitimi" başlıklı video saltonline.org ve SALT Online sosyal medya kanallarında izlenebilir.
SALT Araştırma’nın arşiv koleksiyonlarından derlenen içerikte, genç Cumhuriyet’in modernize ettiği yüksek eğitim kurumlarındaki mimarlık eğitimini ele alınıyor. Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Güzel Sanatlar Akademisi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde çeşitli dönemlerde eğitim veren meslek insanlarına ait arşiv belgelerinin yanında, mimarlar Ali Saim Ülgen, Fazıl Saffet Aysu, Erkal Güngören, Peykan Dalbaşar, Yaşar Dalbaşar ve Nezih Eldem’in öğrencilik yıllarından yazılı ve görsel belgeler, dönemin eğitim anlayışına ışık tutuyor.
Bilgi, kültür ve sanat üretimini desteklemek amacıyla Garanti BBVA tarafından 2011’de kurulan SALT, herkese açık dijital arşiviyle öğrenci, araştırmacı ve meraklılara kaynak sağlıyor. SALT Araştırma bünyesinde sanat, mimarlık, tasarım, kent, toplum ve ekonomi alanlarında derlenen belge sayısı on yılda 1.9 milyona ulaştı. saltresearch.org adresinde erişime sunulan içerik, Türkiye’den önemli mimar ve tasarımcıların mesleki arşivlerini de kapsıyor. Kalebodur’un desteğiyle SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ne dâhil edilen koleksiyonlar, 20. yüzyıl Türkiye’sinde etkin uzmanlardan edinilmiş eskiz, çizim, yazışma, sözleşme, rapor, harita, fotoğraf, dia, ses kaydı ve videodan oluşan 170 bin belgeyi bir araya getiriyor.
Arşivden Çıktı video serisi, Ekim 2021 - Mart 2022:
// Cumhuriyet Döneminde Mimarlık Eğitimi
// Türkiye'de Mimar ve Sanatçı İş Birlikleri
// Cumhuriyet Döneminin Planlı Mahalleleri
// Nezih Eldem Koleksiyonu'ndan Süleymaniye ve Zeyrek
Görseller
1) Yüksek Mühendis Mektebi, 1933-35 Yılları Öğrenci Projeleri. Sümer Sinema ve Tiyatrosu; Öğrenci: Müfit Ali (SALT Araştırma, Mimarlık ve Tasarım Arşivi)
2) Kemali Söylemezoğlu’nun 1935 tarihli okul projesi, “Opera Binası” (SALT Araştırma, Harika-Kemali Söylemezoğlu Arşivi)
3) Fazıl Saffet Aysu’nun Güzel Sanatlar Akademisi Mimari Şubesi 1936 senesi 3. atölye 5. projesi, “Taksim'de Opera, Yazlık Tiyatro, Gazino, Çocuk Sineması, Tiyatro Müzesi, Bar ve Bira Restoranı” (SALT Araştırma, Fazıl Saffet Aysu Arşivi)
4) Nezih Eldem’in Güzel Sanatlar Akademisi yıllarından öğrencilik projesi, “Bir Benzin İstasyonu” (SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi)