Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde Matematik Bölümü’nü tamamlayan Hadid, bunun ardından Architecture Association’da mimarlık eğitimi aldı. Tasarımlarını da sahip olduğu matematik bilgisiyle harmanlayarak gerçekleştirdi. Betonun, çeliğin ve camın sınırlarını zorlayan; başlarda inşa edilemez olarak görülen ancak analizler doğrultusunda hayata geçirilebilen projeler ortaya koydu. Tasarımlarının inşa edilebilmesi için uzun yıllar araştırmalarını, tasarım egzersizlerini sürdürdü.
Ortağı olduğu Office For Metropolitan Architecture bünyesinde bir süre çalıştıktan sonra 1980 yılında Londra’da kendi ofisini kurdu. Tamamladığı ilk proje, Almanya’nın Weil am Rhein şehrindeki Vitra İtfaiye İstasyonu oldu. Hadid, yıldırım nedeniyle çıkan yangında neredeyse yarısı kül olan mobilya fabrikasının bu yeni istasyon binasını da sivri köşelerle sembolik olarak güçlü bir ifadeyle kurguladı.
Doğadan ve topoğrafyadan ilhamla tasarladığı kavisli yapılarıyla tanınan ve dekonstrüktivizm akımın temsilcilerinden sayılan Hadid, dünyanın pek çok ülkesinde projelere imza attı. 2004 yılında Pritzker Ödülü’nün sahibi oldu. 2008’de Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesine girdi.
Hadid kariyeri boyunca eleştirilerin de odağında oldu. Özellikle 2013 yılında açılan yapısı Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin inşası sırasında zorla istimlak ve işçilerin çalışma koşulları nedeniyle açılan tartışmaların merkezine yerleşmiş; bu konu mimarın rolü ve sorumlulukları üzerine sorgulamaları da beraberinde getirmişti.
Zaha Hadid, 2016 yılında hayatını kaybetti.