Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Yeni Deneyimler, Yeni Modeller

“Tuğla dizme ya da ahşap işleme becerileri binlerce yıllık birikimlerle gelişti. Robotik üretimde beş yıllık bir yapım tecrübesine sahibiz. Bu daha başlangıç…” - Gijs van der Velden, MX3D

Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor serisinde Celal Abdi Güzer, MX3D’nin yürütücüsü Gijs van der Velden ile robotik tasarım ve üretim süreçlerinin işleyişini ve gelişimini yorumladılar.

Celal Abdi Güzer: Pek çok açıdan özel birisiniz. Mimar değilsiniz, mesela. Teknik bir alandan da gelmiyorsunuz hatta. Hukuk okudunuz. Uzun yıllardır da tasarım meseleleri üzerine çalışmaktasınız. Kendi şirketinizi yönetmeye başladınız, ortak oldunuz. Şimdilerde ise robotik tasarım alanıyla ilgilenmektesiniz. Son derece güncel bir mesele olduğunu söylemeliyiz. Birden fazla anlamı da var aslında bu alanın.

Gijs van der Velden: Dijital tasarım döngüsü, dijital olarak tasarlayabildiğiniz, üretebildiğiniz, her veriyi kaydedip bunları sürecinizi geliştirmek için kullanabildiğinizde kapalı bir döngü haline gelebiliyor. Bunu yapabildiğinizde ise, mevcut yapım süreçlerinden farklı olarak zaman içinde biz insanların yardımı dahi olmadan gelişebilen bir süreç elde edebiliyorsunuz.

Celal Abdi Güzer: Bu sadece yapım süreçlerinde değil, tasarlama biçimimizde, tasarım hakkındaki düşüncelerimizde, organizasyonumuzda da radikal dönüşümler olması demek.

Gijs van der Velden: Evet, özellikle de son kısım, yani her şeyi bir araya getirmeden bahsedecek olursam yapım sürecinde tüm girdilerin ve paydaşların gerçekten tek bir makine gibi çalışabilmesi, artık BIM sistemleri ve dijital tekniklerin kullanımıyla mümkün hale geliyor.

Celal Abdi Güzer: En başa dönecek olursak, tüm bunlar anladığım kadarıyla Joris Laarman Lab’de başladı.

Gijs van der Velden: Evet, bu doğru. Okuldan sonra hemen iş bulamadım. Ben de Joris Laarman Lab’de sadece mobilyalarını yapmak üzere işe başladım. Zaman geçtikçe, böylesi yenilikçi bir ortamda çalışmanın aynı zamanda da eğlenceli olduğunu gördüm. Bana bu süreçlerin nasıl olması gerektiğini iyi öğretti. Şanslıyım ki, benimde geçmiş eğitim bu süreçte tasarımcılar ve işi yapanlarla ortak çalışma ve bütçeye dair konuları bir araya getirmede işe yaramamı sağladı. O zamandan beri de bu işi yapıyorum. Her şeyi bir araya getiren ve fuarlarda, galeri ya da müzelerde yenilikçi işlerin çıkarılmasını sağlayan “gerçekleştirici” rolünü üstlendiğimi söyleyebilirim.

Bu Ayın Bülteninden

bca6630e7d43bff6d7c6af8675b44473 (1)
Proje

Hatırayı Yaşatmak

İngiltere’nin en geniş gölünün kıyısına yerleşen Carmody Groarke tasarımı Windermere Jetty Müzesi, bir dizi siyah pavyonun merkezi bir rıhtımın etrafında kümelenmesinden meydana geliyor.

İncele Angle Right
9dd903eb36cd0549b8f49d4602482809
Haber

Cersaie 2019

Uluslararası seramik pazarının öncü ve lider oyuncularından Kaleseramik, sektörün dünyadaki en önemli buluşma noktası olan İtalya'daki Cersaie Fuarı’nda, 32. kez ziyaretçilerle buluştu.

İncele Angle Right
5a2a62eb1ef5fb309df6dd53471069a5
Haber

Sao Paulo Mimarlık Bienali

Kerem Piker Mimarlık, 9 Aralık’a kadar devam edecek olan Brezilya'daki Sao Paulo Mimarlık Bienali’nde "Informal Parking Lots of İstanbul" projesiyle yer alıyor.

İncele Angle Right
0450cece0ab57836aa110789ca73a117
Söyleşi

Üretimin Çatısı

Lot Studio kurucusu Erkan Akan ile kolektif bir çatı olarak kurdukları çalışma sistemlerini ve değişen mimarlık yapma biçimlerini konuştuk.

İncele Angle Right