Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Nehirdeki Faaliyetler

Openact Architecture tarafından tasarlanan ve 2015 yılında düzenlenen Europan 13 - Adaptable City uluslararası yarışmasında birincilik ödülü alan proje, Sava Nehri kıyılarını sökülüp-takılabilir bir peyzaj alanına dönüştürüyor.

Sava Nehri kıyılarının, Doğu ve Batı Zagreb arasında etkin bir kamusal koridora dönüşmesi amaçlanan projenin ilk etabı 2019 yılında tamamlandı. Sava Nehri’nde, kentliler tarafından sıklıkla kullanılan köprüler etrafındaki 3 alanda, yaz dönemi boyunca çeşitli sportif ve sanatsal kamusal etkinlikler ile kullanıma açılan projenin 2024 yılına kadar diğer etapların da uygulamaya geçmesi planlanıyor.

7 km uzunluğundaki sel basma bölgesine yayılan proje, kıyı alanını hafif müdahalelerle dönüştürerek, su yükselmesi durumunda sökülme kabiliyetine sahip, farklı programlar ve farklı kombinasyonlar ile kullanıcılar tarafından manipüle edilebilecek 9 aktivatör strüktürü, bu kentsel müzakarenin vasıtası olarak kurgulamış.

Farklı program ve aktivitelere uyarlanacak şekilde tasarlanmış, çelik iskelelerden oluşan dokuz aktivatör strüktür, nehir kıyısındaki proje sahaları arasında yer değiştirerek sahalar arası etkileşimi sağlıyor. Her bir strüktür, küçük değişikliklerle çok sayıda aktiveteye ev sahipliği yapabilmekle birlikte, farklı kümeler şeklinde kombinasyonları ile de sınırsız sayıda etkinlik ve kullanım olanağı yaratıyor.

Bu bağlamda proje, dinamik öbekler şeklinde tekrar tekrar kurgulanan; nispeten küçük ölçekli, değişken ve uyarlanabilir müdahalelerin, XL kentsel ölçekli senaryolar dahilinde kalıcı kamusal alan üretim etkisini test etmekte.

2019 Mayıs-Ekim ayları arasında ilk etabının uygulaması tamamlanan proje, Sava kıyısında kentliler tarafından sıklıkla kullanılan köprüler etrafındaki 3 alanda yaz dönemi boyunca çeşitli sportif ve sanatsal kamusal etkinlikler ile kullanıma açıldı. Projenin 2024 yılına kadar diğer etapların da uygulamaya geçmesiyle, Sava Nehri kıyısının kentin Doğu-Batı aksında etkin bir kamusal koridora dönüşmesi amaçlanıyor.

2020’de gerçekleşecek ikinci etap için de çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Aralık 2019’da kentlilerin projeye ve inşa edilen ilk etaba yönelik görüşlerini tartışmak, arşivlemek ve katlımcı bir platform oluşturmak amacı ile Zagreb Forum’da yapılacak sergi için de hazırlıklar sürüyor.

--

Proje Ofisi: Openact Architecture

Tasarım Ekibi: Zuhal Kol, Carlos Zarco Sanz, Sara Palomar Perez

Fotoğraflar: Marko Mihaljević

İnşaat Başlangıç Yılı: 2019

İnşaat Bitiş Yılı: 2019 (1. etap), 2024 (tüm etaplar)

Arsa Alanı: 105.000 m2 (1. etap), 801.000 m2 (tüm etaplar)

Bu Ayın Bülteninden

2df458d5fda26734477d62f02ae25501
Etkinlik

Doğan Tekeli ile Mimarlık Yayıncılığı Üzerine Söyleşi

SALT Araştırma’nın Kalebodur desteğiyle sürdürdüğü Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi çalışmalarına paralel programlar, Melis Cankara’nın 21 Aralık’ta Tekeli’yle yaptığı söyleşiyle tamamlandı.

İncele Angle Right
fc3c69e3c6ef18e54b85503be42fd49d
Proje

Herkese Açık Eğitim Kampüsü

Anadolu lisesi, meslek lisesi, yurt, spor salonu, konferans salonu ve kütüphaneden oluşan yerleşkenin proje süreci, 2014 yılında ilan edilen yarışma ile başladı. PAB Mimarlık tarafından tasarlanan ve 1. ödülü kazanan projenin uygulama projeleri 2016 yılında tamamlandı. Aynı yıl içerisinde başlayan inşaat çalışmaları, 2019 yazında tamamlandı ve Gökçeada Lise Kampüsü 2019-2020 öğretim yılından itibaren kullanıma açıldı.

İncele Angle Right
637449c045a6b7f39cd0398cdb150232
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Can Çinici

"Kendi içinde mamur bir mimari varoluşa sahip olduğunuzda, proje çok kırılgan oluyor. Hayata dokunamaması çok kolay oluyor ve birisi gelip onu bozabiliyor. Bitmiş bir tasarım ortaya atmaktan ziyade tasarım stratejisini ortaya koyuyorum; tasarımın koşullarını ön planda tutan bir ilişki biçimim var." Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor serisinde, Prof.Dr. Celal Abdi Güzer'in bu ayki konuğu Çinici Mimarlık'tan Can Çinici oldu.

İncele Angle Right
ea61e534b277a45d39a3689640494a9f
Söyleşi

Konuk Editör: Ali Osman Öztürk

Kasım ayının konuk editörü A Tasarım Mimarlık'ın kurucusu Ali Osman Öztürk; inşa ettiği ilk ve son yapısından, bu yapıların kariyerindeki yerinden, tecrübelerinden; Berlin, Tokyo, New York, Paris ve Londra gibi kentlerde kendisine ilham veren yapılardan ve mesleki açıdan çarpıcı bir anısından bahsetti.

İncele Angle Right