Bir mimar, yazar ve konuşmacı olan Dr. Marwa al Sabouni; ortağı ile birlikte mimari bir platform olan ِِArabic Gate for Architectural News’i yönetiyor. 2016 yılında, "The Battle for Home: The Vision of a Young Architect in Syria" adlı kitabıyla Suriye'deki iç savaşın kentsel dokuya ve toplumsal yapılara etkisi üzerine kendi deneyimlerini anlatan mimar, 2019 yılında BBC 100 Women ödülünü kazandı.
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği tarafından düzenlenen bir etkinliğe konuşmacı olarak katılmak üzere İstanbul’a gelen Dr. Marwa al Sabouni ile Celal Abdi Güzer’in yaptığı söyleşiyi izlemek için profildeki linki ziyaret edebilirsiniz.
Celal Abdi Güzer: “...Mimarlık ve barış arasında doğrudan bir ilişki vardır,” şeklinde bir ifadeniz var.
Dr. Marwa al Sabouni: Evet, bu doğru. İlk kitabım The Battle for Home’da mimarinin çatışmalardaki rolünü ele alıyorum. Bununla mimarinin savaşa nasıl katkıda bulunabileceğini ve aynı zamanda barışa nasıl katkıda bulunabileceğini anlatıyorum. Yani, eğer doğru kullanırsak bir araç olabilir. Toplumları ve toplulukları bir araya getirmek ve bu topluluklar arasında sürdürülebilir bir birliktelik ve yaşam sağlamak için bir araçtır.
Celal Abdi Güzer: Evet, bu bizim coğrafyamıza özgü bir şey mi? Yani yaşadığımız yere özgü mü yoksa tüm coğrafyalar için geçerli mi?
Dr. Marwa al Sabouni: Hayır, bence bu küresel bir olgu ve küresel bir araç. Ancak sanırım içinde yaşadığımız bağlamın diğer bölgelere kıyasla karmaşıklıkla ilgili özel bir yanı var. Sanırım çağlar ve binyıllar boyunca birçok yolun ve birçok bağlantının merkezinde olmasıyla bilinen bir bölgede yaşıyoruz. Bu da coğrafyamızı pek çok faktör için çok merkezi kılıyor ama mimarlık küresel bir dil. Ve dediğim gibi, toplumların refahına katkıda bulunabileceği gibi yıkımına da katkıda bulunabilecek bir dil.