Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Mimarlıkta Teori ve Pratiğin Sürekliliği

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor programında Celal Abdi Güzer'in konuğu olan Kerem Yazgan, kariyeri boyunca akademiyle sürdürdüğü ilişkiyi anlatıyor ve mimarlık eğitiminden mesleki pratiğe taşınanları tartışıyor.

Söyleşinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Celal Abdi Güzer: Türkiye’de akademi ve profesyonel meslek hayatı genellikle bir yol ayrımı gibi görünüyor. Yurtdışındaki örneklere bakıyoruz; bu iki kanal birbiri içine geçmiş, birbirini besliyor, birbirinden besleniyor. Oysa Türkiye’de bu bir ikilem; hem piyasadaki yoğun çalışmasını sürdürüp akademiyle de ilişkisini koparmadan devam eden çok sayıda mimar yok. Sense doktora yaptın ve bu ilişkiyi hiç koparmadın. Sen de akademiyle olan uzun süreli ilişkinin, mimarlığına ve yapma biçimine yansıdığını düşünüyor musun?

Kerem Yazgan: Düşünüyorum tabi. Doktora benim meraktan devam ettiğim bir konu.

Celal Abdi Güzer: Uzun süre part-time öğretim üyeliği de yaptın ama.

Kerem Yazgan: Evet, o da ODTÜ’yü ve ortamını sevmemin verdiği motivasyonun sürekliliğinden, oradan kopmama isteğinden kaynaklanıyor ama bir yandan da yapı yapmak gerektiğini düşünüyorum. Sadece akademiyle mimarlığın başka bir tarafını öğrenebilirsiniz gibi geliyor bana. O yüzden teoriyle pratiği beraber götürmeye; öyle bir birlikteliğe yürekten inanıyorum. İkisinin de çünkü kendi içinde ayrı değerleri var.

Doktora da; yüksek lisans sürecinde aklımda kalan bazı sorular vardı, yarım kalmıştı, düşünüyordum o konuları, onun devamı gibi oldu benim için. Hakikaten de ikili bir set oluştu. Hatta üçüncü bir adım da şu anda doktoradaki fikirlerin uygulanması şeklinde devam ediyor. Yüksek lisansım, inşa edilmiş mekan diyorum ben bunun adına, yaşadığımız mekandaki olaylar ve mekanın dinamiğinin analizi üzerine, yapılı mekan üzerineydi. Doktora ise tasarımın sürecine odaklanıyor; yaşadığımız mekanla tasarladığımız mekanın aynı şeyler olmadığı, bunlara nasıl birbirinden farklı gözlerle bakmak gerektiği, tasarım sürecinin kendi iç bilgisi üzerine düşünüyorum. Dolayısıyla bunlar birbirini tamamlayan bir ikili gibi oldular. Zaten yüksek lisanstaki soru işareti de oradaydı. Tasarımcı hayatla olan ilişkisini tasarımda kurarken o ilişkiyi ne kadar doğru kurabiliyor ya da hayata ne kadar etki edebiliyor. Benim gördüğüm hayat her zaman daha sürprizli ve her türlü tasarımın üstünde. Ama tasarım sürecinin içindeki hayat, o da başka bir hayat. Dolayısıyla o ikisinin merakı hep sürdü.

Okula gitmem de eski ortağım ile beraber bir başlamıştık part-time ve kısa kısa devam etti ama hiçbir zaman uzun soluklu olmadı. Sadece 2000-2002 yılları arasında Güven Arif Sargın ile stüdyolara girmiştim. O stüdyolardan da çıkan öğrenciler de Türkiye’nin sayılı genç kuşak mimarlarından oldular.

Bu Ayın Bülteninden

50d72bef2bea3e8af7f5d59e3e3c121e (1)
Proje

Ardışık Geometri

Kengo Kuma tasarımı Kyushu Geibunkan Toplum Merkezi, formunu tanımlayan modüler üçgen geometrisi sayesinde yeni eklerle çoğalmaya açık bir mimariye sahip. Çevredeki yerleşim dokusunun çağdaş bir dille yorumlandığı yapı, esnekliği malzeme seçkisinde de vurgulayarak çok sayıda farklı ürünü bir araya getiriyor.

İncele Angle Right
f030269c9dce853f9500abca2d3fe57a
Haber

Farklı Kaydet / Save As

SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi'nin Kalebodur desteğiyle düzenlediği etkinlikler kapsamında, dijital ortamda üretilen belgelerin arşivlenmesine odaklanılan “Farklı Kaydet / Save As” panelini MVRDV ortağı Jan Knikker, Het Nieuwe Instituut küratörü Suzanne Mulder ve University of Amsterdam öğretim üyesi Annet Dekker'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İncele Angle Right
e21d736f0378acb806174da105f81d31
Haber

Küçük Banyolara Akıllı Çözümler Tasarım Yarışması

Üniversitelerin Mimarlık Fakülteleri ile ortak projeler yürüten Kalebodur, İstanbul Kültür Üniversitesi işbirliği ile öğrencilerin yaratıcılığını destekleyen bir tasarım yarışması düzenlendi. “Kazanmak için büyük düşün, küçük tasarla” sloganıyla açılan yarışmada küçük banyolar için akıllı çözümler arandı.

İncele Angle Right
998b42910066cdc814d08c67723d8107
Söyleşi

Geçicilik Deneyimleri

Festival ve sergi alanlarında çok sayıda geçici strüktür tasarlayan BARN arch kurucuları Ağacan Bahadır ve Tümer Keser, bu alandaki tecrübelerini, malzeme deneyimini ve üretim süreçlerini anlattılar.

İncele Angle Right