Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Longosphere Glamping

Yazgan Tasarım Mimarlık tarafından tasarlanan glamping (lüks kamp) tesisi Kırklareli İğneada'da bulunuyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

İğneada Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan Kırklareli ilinde Karadeniz'e kıyısı olan küçük bir beldedir. Alan, ender bulunan taşkın yatağına, kışın yaprak döken ormanlara, kıyı kumullarına, tatlı ve tuzlu su göllerine ve çeşitli hayvan ve bitki ekosistemlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu küçük alanın bünyesinde bulundurduğu ekolojik çeşitlilik İğneada'yı Avrupa'da eşsiz bir konum haline getirmektedir.

Proje, İğneada'nın eşsiz doğasını deneyimlemek isteyen turistlerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlarken aynı zamanda da yeni bir konaklama türü sunmaktadır: lüks kamp (glamorous camping: glamping). Lüks kamp dünyada gün geçtikçe yaygınlaşan, ziyaretçilerin modern hayatın konforundan vazgeçmeden doğa ile doğrudan temasa geçebileceği bir turizm çeşididir.

Longosphere Glamping'in genel tasarım anlayışı fonksiyonel olarak çeşitlenen üç zon ve bu zonların birbirleriyle olan ilişkisine dayanmaktadır; itina ile planlanan bir hiyerarşi ve dolaşım modeli master plana yansımaktadır. Üç ana alan -günübirlik alan, aktivite alanı ve konaklama alanı- yaprak formunda üç bölge olarak biçimlenerek ana giriş noktasında birleşmektedir. Proje alanının kuzeydoğusunda konumlanan ana giriş, aynı zamanda birimlerin kamu-özel dağılımını düzenleyen eş merkezli yarım dairelerin de odak noktasıdır. Zonları biçimlendiren ana dolaşım yolları elektrikli golf arabası yolu, bisiklet yolu ve yaya yolundan oluşmaktadır; ayrıca her bir zon sadece yaya kullanımına açık merkezi bir aks (zon içi dolaşım rotası) ve iki dairesel yol (zonlar arası geçiş rotası) ile de bölünmüştür.

Günlük ziyaretçilere ayrılmış alanda (master planda doğu yaprağı) yemek pişirmenin, kontrollü ve orman dostu bir şekilde gerçekleştirildiği, küçük dükkanların çevrelediği bir yol yardımıyla ulaşılan piknik alanları bulunmaktadır. Bu zon tüm kullanıcılara açık olacaktır ancak esas olarak alanı bir günlüğüne kullanacak olan günübirlik ziyaretçilere hizmet edecektir.

Aktivite alanı ortada konumlanmış olup alanın güneyine doğru uzayarak diğer iki zon arasında bağlayıcı eleman görevi görmektedir. Tenis ve basketbol sahaları, çok amaçlı yeşil amfi tiyatro, macera parkı ve genç ziyaretçiler için iki tematik çadır köyü, bu alanın esas fonksiyonlarını oluşturmaktadır.

Üçüncü ve en geniş zon (batı yaprağı) yatılı ziyaretçiler için konaklama ve servis alanı olarak tasarlanmıştır. Merkezde bir biyolojik göl doğal vadi formunu doldurmakta ve alanın var olan topografik özelliklerini kullanarak ziyaretçi deneyimini zenginleştirmektedir. Gölün etrafında, kulübelerden lüks çadırlara doğru çeşitlenen her biri kendi meydanına sahip farklı tiplerdeki konaklama birimleri 7 tematik köy olarak organize edilmiştir. Buna ek olarak, lobi kafe, spa ve toplanma alanı ziyaretçilerin özel ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.

Projedeki bütün birimler -en küçük servis biriminden en büyük toplanma alanına kadar- temasal çeşitlenmeler ile tasarlanıp aynı yapısal sistem ve malzeme paleti farklı formlarda uygulanmıştır. Her birim modüleriteyi tanımlayan, ölçek veren ve final formu oluşturan tekrarlı ahşap kiriş çerçeveler ile sarılmıştır. Ters yönde geçen ikincil kiriş sistemi birincil sistemi taşıyıcı görevi görmektedir. Her birim desteklerin üzerine oturmakta ve zeminden kısmen kopmaktadır; böylece, bitki ve toprak örtüsü üzerindeki etkiyi minimuma indirme hedeflenmektedir. Genel tasarım yaklaşımı olarak, her bir birimin yapımında minimum ekolojik ize sahip, doğal, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılmaktadır.

Konsepti bakımından iddialı ve yenilikçi olan Longosphere Glamping projesi, içinde bulunduğu alanın değerini artırarak Türkiye'de eşsiz bir doğa turizmi deneyimi sunmayı, aynı zamanda uygulama bakımından mütevazı ve doğa dostu kalmayı hedeflemektedir.

--

Yer: Kırklareli, İğneada

Ofis: Yazgan Tasarım Mimarlık

Tasarım: Kerem Yazgan, Begüm Yazgan

İşveren: Istranca Turizm

Fotoğraf: Emre Dörter, Yunus Özkazanç

Proje Yılı: 2017-2019

İnşaat Yılı: 2019-2020

İnşaat Alanı: 14.405 m2

Bu Ayın Bülteninden

226a5675358f5d001d7145bd4a5eb887 (1)
Proje

Biscuit Loft

Los Angeles’ın gelişmekte olan sanat odaklı bölgesindeki inşa edilmiş Biscuit Company Lofts binasındaki daire, geleneksel Japon hanlarından ilham alarak yeniden tasarladı.

İncele Angle Right
1c3e0292df45e11ba7885bb08c72cc9b
Proje

Ataköy Evi

PIN Architects tarafından tasarlanan proje Türkiye’nin güneybatı kıyısındaki Muğla/Akyaka’da, doğa içerisinde basit bir hayat için olabildiğince basit bir yapı inşa etme hedefi ile üretilmiş.

İncele Angle Right
ef82e8f94056fe200074afb4e5b015b5
Proje

Fløyen Ziyaretçi Merkezi

Norveç’in Bergen kenti yakınlarından bulunan yapı, dağı ziyarete gelen çocuklar, gençler, yürüyüşçüler ve turistlere hizmet ediyor.

İncele Angle Right
799523cb58ea4b333daee11756913248
Proje

Royal Museum of Fine Arts Antwerp (KMSKA)

Belçika Anvers'te bulunan KMSKA (Royal Museum of Fine Arts in Antwerp) müzesinin renovasyon, masterplan ve ek yapı projeleri KAAN Architecten tarafından yapıldı.

İncele Angle Right
dafe500a3b15f7488cf737d668240b7a
Proje

Casa Palermo

Arjantin’in Córdoba eyaletine bağlı Villa María şehrinde bulunan Casa Palermo, yerel mimarlık ofisi Teobaldi Arquitectos Asociados tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
8341de4bc0fa734120f4c50a81c8f35b
Referans

Trendyol Kampüs Ofis

Bir gökdelenin (Spine Tower) altında mini bir alışveriş merkezi olarak tasarlanmış alan yerleşen ofis, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
2293a595406a028577f66bb38238ecf7
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Kurtul Erkmen

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor’da Prof. Dr. Abdi Güzer'in Mart ayı konuğu KG Mimarlık’ın kurucusu mimar Kurtul Erkmen oldu.

İncele Angle Right
ff60a656282206f7efcf9f61d3e80c81
Proje

Rosa Parks Okulu

Brenac & Gonzalez & Associates tarafından tasarlanan Rosa Parks Okulu, Villeurbanne kent merkezindeki ZAC Gratte-ciel kentsel dönüşüm projesinin bir parçası olarak üretilmiş.

İncele Angle Right