Geleneksel eğitim sistemlerinin sektöre hakim olduğu bir bölgede, Vijayawada’daki Bloomingdale Uluslararası Okulu, eğitimin sınırlarını zorlama ve geleneksel normlara meydan okuma konusunda parametrik mimarinin dönüştürücü gücünü vurguluyor. Türünün ilk örneği olan bu kurum, Hindistan’ın Andhra Pradesh eyaletindeki tek uluslararası okul. Aynı zamanda standartlara göre alışılmadık bir eğitim sağlama vizyonu, bölgedeki diğer okul öncesi kurumlarının sağladıklarının ötesine geçme ve düşünceli mimari tasarımla erken eğitimde paradigma değişimi yaratma gibi özelliklere de sahip.
Okul öncesi eğitim kurumu, kampüs içinde mevcut okul binasına bitişik 370 metrekarelik bir alanı kaplıyor. İki binayı birbirine bağlayan, alanın topoğrafyasını takip eden ve bir tepeye tırmanıyormuş gibi yeni uzantıya doğru yükselen çökük bir avlusu var. Bu alan düzenlemesi ve yaklaşık 100 okul öncesi çocuğa hizmet verme ihtiyacı, mimarlara okul kampüsü için benzersiz bir şey geliştirme fırsatı sunmuş. Sonuç, bir okulun ne olması gerektiği kavramına meydan okuyan bir tasarım olmuş. Bunu; yapıyı, peyzajı ve iç mekanları tek bir varlıkta bir araya getirerek; geleneksel olmayan mekansal organizasyon, modern teknoloji ve sağlam malzemeler kullanarak yapmış.
Vizyonu doğrultusunda, Bloomingdale International School’un mimarisi tipik okul tasarım normlarından ayrılıyor. Dalgalı 280 metrekarelik bir iç mekan, her zamanki kutu benzeri sınıflar yerine serbest hareketi ve etkileşimleri teşvik eden akıcı, birbirine bağlı bir plana sahip alanlar olarak öngörülmüş.
Fotoğraf: Vinay Panjwani