Bölümün ilk projesi Yalın Mimarlık tarafından tasarlanan Goat House, Türkiye’de yer alıyor. Ege Bölgesi’nde, denize 5 km uzaklıkta bir köyde konumlanan yapı, adını keçilerin gezdiği kayalıklardan almış. Yapı, arazide bir gözlem güvertesi gibi duran basit bir dikdörtgen prizma şeklinde tasarlanmış. Ahşap ve beton malzemenin ağırlıklı olarak kullanıldığı bu tasarımda geri dönüşüm önemli bir rol oynamış.
Bölümdeki ikinci proje, Studio Saxe tarafından tasarlanan ve Kosta Rika’da yer alan Pergola. Tasarımdaki ana amaç, iç ve dış mekan arasındaki sınırları yumuşatmakmış. Bu sayede doğa ile bağlantılı, dinamik bir yaşam tarzı sunulmuş. Geniş cam paneller sayesinde gün ışığı evin içine rahatlıkla ulaşırken, dağ ve okyanus manzaraları evin kalbine davet edilmiş.
Veinte Diezz Arquitectos tarafından tasarlanan LOHR House ise bölümdeki üçüncü proje. Meksika’da yer alan ev; Merida şehrinde, 19. yüzyılın sonlarında terk edilmiş bir evin kalıntıları üzerinde konumlanmış. Tasarımda kullanılan malzemeler ve desenlerle, tarihi esintileri barındıran bir atmosfer oluşturulmuş.
Dördüncü proje olan HAVEN Residence, VSP Architects tarafından tasarlanmış ve Hindistan’da yer alıyor. Tasarımda mahremiyet, doğal ışık ve havalandırma için avlular ve teraslar kullanılmış. Ana amaç ise çevre bilincini yansıtmak olmuş. Bu yüzden güneş panelleri ve yağmur suyu hasadı gibi sürdürülebilir unsurlara yer verilmiş.
Bölümün son projesi ise 1985 yılında Tarihi Sanat Topluluğu ilan edilen küçük Mogrovejo köyünde yer alan ve A1 Arquitectos tarafından tasarlanan Luarna House. Yapının konumu, kendisini diğer binalardan ayırmasına ve dağ manzarasının keyfini çıkarmasına olanak tanımış. Her kata yerleştirilen daireler, ortak yaşam alanına merdiven aracılığı ile bağlanmış. Yapıda, eski ve yeni ustaca sentezlenmiş.
Kalebodur ile Mimarlık 390. Bölüm
Kalebodur ile Mimarlık’ın 390. bölümünde, farklı ülkelerden 5 farklı proje konu ediliyor.